Gojković: 62,5 miliona za zamenu kotlova

Grad Valjevo će u narednom periodu realizovati projekat u okviru kog će subvencionisati sa 62,5 miliona promenu energenta u valjevskim domaćinstvima. „Preko 600 domaćinstava do sada je iskoristilo subvenciju za neku od mera , proširenje toplovodne mreže, dolazak gasa . Ako to nekom zvuči kao malo, nema problema recite kad je bilo više“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Valjevo svake godine realizuje projekte vezane za energetsku efikasnost i do sada je više od 600 domaćinstava primenilo neku od mera bilo da se radi o zameni kotlova, termoizolacionoj fasadi ili pak zameni prozora .

„Uvek smo imali najveće interesovanje za kotlove, a jako nam je važno , ako želimo da smanjimo aerozagadjenje da koristimo čistije energente. Zato smo ove godine ušli u pregovore sa ministarstvom kako bi omogućili posebno sufinansiranje promene kotlova u individualnim ložištima. I ministarstvo nam je izašlo u susret, zaista se zahvaljujem ministarki Ireni Vujović koja je prepoznala potrebe Valjeva“, navodi Gojković.

On kaže da će ove godine za tu namenu na raspolaganju biti 62,5 miliona dinara.

„Mi smo od svih lokalnih samouprava dobili najviše novca za to, 50 miliona izdvaja ministarstvo zaštite životne sredine , a mi iz budžeta učestvujemo sa 12,5 , dakle 62,5 miliona za projekat koji se odnosi na zamenu kotlova na individualnim ložištima. To je zasita veliki iznos i ovoga puta moramo raditi mnogo brže . Očekujem da interesovanje bude veliko“, navodi gradonačelnik.

On je na sednici Skupštine obraćajući se odbornicima takodje naveo da je u pitanju još jedna konkretan korak ka smanjenju aerozagadjenja.

„Zaista radimo na tom problemu . Krenuli smo što se kaže od nule i mislim da su unazad dvadeset godina radili koliko mi , sada bi problem aerozagadjenja bio sveden na minimum.  I na Skupštini sam rekao da  smo uradili i dve  kontejnerske kotlarnice u Suvoborskoj ulici i Novom naselju. Sada ćemo  sa Ministarstvom uraditi  i treću koja će priključiti OŠ „Milovan Glišić“ i vrtić „Bubamara“ u Brđanima“, objašnjava Lazar Gojković.

Gojković kaže i da su radovi na gasovodu svima vidljivi , a da i Zaključak Vlade govori u prilog smanjenja aerozagadjenja.

„Zašto to kažem? To nije gasovod samo do industrijske zone već i do Toplane i ono što nam je vrlo važno do Krušika. Da i tu bude promenjen energent . Više puta sam govorio i o proširenju vrelovodne mreže da smo priključili neke ustanove , priključili kasarnu itd. Sve su to konkretne stvari koje radimo na smanjenu aerozagadjenja. Da li može sve odjednom? Pa ne može, nije realno. Ovde smo imali tu situaciju da se decenijama problem gurao pod tepih . Obećali smo pre četiri godine da ćemo menjati stvari i evo, tu je gas, tu je proširenje mreže, tu su subvencije za individualna ložišta. Pa najmanje 600 domaćinstava je iskoristilo neku meru do sada . Ako to nekom zvuči kao malo, nema problema recite kad je bilo više. A ja Vam garantujem da sad sa ovim sredstvima od ministarstva i grada biće mnogo više“, zaključio je gradonačelnik.

 

4 comments on “Gojković: 62,5 miliona za zamenu kotlova

  1. Istina

    Zašto ste dozvolili seču drveća i uništenje srca Divčibara?
    Treba uhapsiti i osuditi one koji su izdali dozvole i one koji su tražili iste…
    Ako ne možete da rešite problem fekalija i pijace vode, ne znaci da treba da secete visedecenijska stabla, pluća Divcibara.
    Zar nema prostora za apartmane na drugim lokacijama? To vam priroda neće oprostiti, imaćete za nekoliko godina golet od Divcibara i nikakvu posecenost…
    Smeta vam mala ćevabžinica, a ne seča šume i gradnja pored crkve…Šta je sa crkvom, utopila se u državu???
    Bruka!

    Reply
  2. Nevena

    Kotlovi umesto kotlova, zagadjenje isto! Za te pare moze da se kupi preko 300 kotlova na pelet. Ajd se kladimo da će da podele stotinak, a ostatak u svo dzep…

    Reply
  3. Rade

    Gde je drvo završilo isečeno za novu ski stazu ako se zna da je isečeno 30ha,to je ogroman novac,zašto de ćuti

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.