Gagić: Gas do leta u Valjevu

Dok se čeka da ministarstvo usvoji predloženi Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva , na poslednjoj sednici Skupštine direktor Toplane Janko Gagić najavio dolazak gasa u Valjevo na leto. Po njegovim rečima u pitanju je investicija vredna 8,5 miliona evra.

Pored mera energestke efikasnosti koje Grad Valjevo realizuje uz podršku ministarstva jedno od realnih i očekivanih rešenja za smanjenje aerozagadjenja u Valjevu jeste dolazak gasa.

„Ono što mogu da kažem po tom pitanju je ono što sam svojim očima video , a to je Zaključak Vlade Srbije o izgradnji gasovoda . To je investicija vredna 8,5 miliona evra , možda malo manje ili malo više , ali to je taj iznos. Finansijer je Vlada Srbije preko Srbija gasa“, rekao je Janko Gagić.

Gagić navodi da se gasovod uveliko gradi i da su inženjeri Srbija gasa već posetili Toplanu kako bi obeležili mesto za merno regulacionu stanicu.

„Odatle do Toplane imamo nekih 15 m cevi koje treba da postavimo, zaista to nije veliko ulaganje . Kad je u pitanju dokument koji sam pomenuo Vlade Srbije , predvidjeno je da gasovod ide od prve merno regulacione stanice do kompanija Hansgrohe i Bizerba, do Toplane , potom do Krušika i Valjevo centar 1. Projektom je dakle, obuhvaćena kompanija Krušik koja je trenutno veliki zagadjivač . Očekivanja su da će gasovod u Valjevo ući na leto , a do Krušika u septembru“, rekao je Gagić napominjući da su to informacije kojima lično raspolaže.

U cilju smanjenja aerozagadjenja , kako se moglo čuti, pored prelaska Toplane na komprimovani gas i instalacije neophodnih kotlova za tu namenu, do sada je proširena vrelovodna mreža preko Železničke ulice te i da su sada povezani i Biro za zapošljavanje, Arhiv, Zavod za javno zdravlje , ali i kasarna Živojin Mišić.  Gagić je naveo da je u Suvoborskoj promenjena kotlarnica Druge škole, da se isti posao trenutno radi u Novom naselju , ali i da je u planu da se na vrelovod priključi i JKP Vidrak.

11 comments on “Gagić: Gas do leta u Valjevu

  1. Dragan

    zahvaljujuci rudnicima koje dovodimo i grad valjevo ce imati korist jer ce dobiti gasovod a ovi iz opozicije kazu da rudnici nevaljaju

    Reply
  2. Пеле

    Па и није неко предизборно обећање али добро испунио си норму.

    Reply
  3. Miloš Marjanović

    dok gasovod ne stigne u Brđane i Popare, ništa od čistijeg vazduha. ovo je sve sitno

    Reply
    1. sin anarhije

      Popare su ciste , a kad odozgo gledam CEO grad , muka me uhvati , ali zivot u centru ima svoju cenu , ovog puta u zdravlju ogromnog broja ljudi …

      Reply
      1. Milovan Glišić

        Što pre gas i toplovod dovesti do Brđana, povezati školu, stari vrtić i dva nova vrtića. Stanje je alarmantno.

        Reply
      2. Miloš Marjanović

        komentar se više odnosio na to da je neki stručnjak rekao davnih godina da toplovod ne može da dođe u Popare jer su na velikoj nadmorskoj visini… samo da neko to ne kaže za gasovod, opet

        Reply
  4. Brđanac

    Tačno je da su Brđani i Peti puk najzagađeniji delovi grada i ko zna koliko desetina kilometara okolo. Što pre dovesti gasovod, pre svega zbog obližnjih škola i obdaništa, tj. naše dece!

    Reply
  5. Istina

    Читам и чудим се како се ботови продају за мале паре…
    Елем, гас је добар енергент за друштво које има нормалан животни стандард. Свак прича своју причу о аеро загађењу, а оно је највише из индивидуалних ложишта сиромашних грађана, највише по центру града…Ти грађани не могу да се прикључе ни на топлану сада када је грејање јефтиније него што ће бити на гас.
    И да се грађани бесплатно прикључе на гас, већина њих неће моћи да се и греје на гас јер немају новац за то „луксузно“ грејање.
    Значи у држави где је све скупље него у Европскм земљама од хране, пића, одеће, обуће, лекова…, а где је најјефтинија радна снага, најмање плате, највећа социјална разлика, је осуђена на изумирање. Како то нико не види да овим темпом Срба у Србији неће бити за 100 година и ова територија ће припасти неком другом као што је данас Косово.
    Зашто се не узмете у памет и урадите нешто за свој народ и државу. Зашто не смањите социјалну разлику на нормалну издрживост? Зашто помажете исто пензионере са 15 и 120 хиљада пензијама? Зашто се појединци богате преко ноћи и то све више и више? Па зар неко мисли да ће држава Србија опстати са 10-20% богатих грађана који су присвојили 90% капитала? Па наравно да неће.
    Нисмо никада успели нити имали државу каква би требала да буде. То је историја. Погледајте околне државе бивше СФРЈ које су далеко одмакле од нас. Тамо гд је наше млеко и многи други производи јефтинији него код нас. А зашто???

    Reply
  6. Miculence

    Koliko ja vidim gas već postoji u Valjevu! Naši verovatno najavljuju bolji ili jaci gas! Ja se u to ne razumem,ali znam da srbija ide Napred! Naši će dovesti i iskopati rudnike! I izgraditi saobraćajnice da povezuju rudnike! Dokazaćemo da kvantni skok nije lažno obećanje! Jesmo ispunili sve što smo obećali!Jesmo! I ovo ćemo!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.