Spajalica

      Нема коментара на Spajalica

Spajalica – inicijativa za dostupnost usluge personalne asistencije osobama sa autizmom. Osobe sa autizmom i intelektualnim teškoćama i njihove porodice su marginalizovane, a spadaju u osetljivu kategoriju društva. Pitanje života sa autizmom se godinama u našoj sredini sve više usložnjava.

Za osobe sa autizmom u RS, nakon što izađu iz obrazovnog sistema, nema usluga socijalne zaštite koje bi im omogućile podršku uz koju bi mogle da nastave školovanje, usavršavanje, zaposle se i žive u svojoj zajednici kao ravnopravni grđani i građanke. Jedina mogućnost koja im se nudi je život u nekoj od institucija.

Ovo je, zapravo, jedino rešenje za potpuno izopštenje iz zajednice. Nedostatak adekvatnih usluga i neprilagođenost već postojećih usluga socijalne zaštite ovoj grupi osoba sa invaliditetom (sistemsko/zakonodavno neprepoznavanje osoba sa autizmom kao kategorije stanovništva koja može da ostvari pravo na uslugu personalne asistencije), je direktan uzročnik oduzimanja prava na dostojanstven život i ravnopravo sudelovanje. Iako je RS formalno opredeljena za uspostavljanje procesa deinstitucionalozacije, u praksi su postignuti određeni rezultati kada je u pitanju korisnička grupa deca i mladi, a kada je reč o osobama sa intelektualnim i mentalnim teškoćama i autizmom značajni rezultati izostaju.

Naime, osobama sa smetnjama u razvoju su dostupne određene usluge kao npr. lični pratilac deteta, ali samo dok su u obrazovnom sistemu. Nakon završenog školovanja, usluge koje bi trebalo da omoguće život u zajednici, nisu im više dostupne. Time su osobe sa mentalnim teškoćama grupa koja je u najvećem riziku od institucionalizacije i socijalnog isključivanja u RS. Personalni asistent(PA) je usluga socijalne zaštite koja omogućava samostalni život OSI. Pravo na samostalan život i pravo na uključenost u zajednicu definisan je članom 19 Konvencije UN o pravima OSI, a Zakonom o socijalnoj zaštiti RS, usluga PA klasifikovana je kao usluga podrške za samostalan život (član 40(3)). Odlučili smo da reagujemo.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“ iz Lajkovca je, uz podršku Beogradske otvorene škole, započelo rad na šestomesečnom projektu „Spajalica—inicijativa za dostupnost usluge personalne asistencije za osobama sa autizmom“ , koji za cilj ima promenu Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite koji je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Udruženje „Bazi Mili“ će u okviru ovog projekta okupiti organizacije civilnog društva (OCD) u radnu grupu, zajedno sa relevantnim institucijama/donosiocima odluka i izvršiti analizu realnih potreba osoba sa autizmom nakon što izađu iz sistema obrazovanja.

Ova radna grupa će ustanoviti koji vid podrške im je potreban i kako usluga personalne asistencije treba da izgleda. Predlog izmene i dopune postojeće regulative će zatim podneti resornom ministarstvu. Pored ovoga, projekat namerava da kroz radionice uključi u rad i zajednicu, prvenstveno mlade neurotipične osobe, kako bi im se pružila prilika da nauče o autizmu i da se zainteresuju za aktivističko delovanje.

Projekat se realizuje u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.Verujemo da je pravo na dostojanstven život svakog pojedinca i pojedinke najveća vrednost demokratskog društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.