Ružne slike robne pijace u Valjevu

Nekadašnja buvlja pijaca danas je daleko od onoga što je nekada bila. Dotrajale tezge , krov koji nikada nije bio uslovan i koji prokišnjava nije preduslov da bi neko odlučio da ima tezgu na ovoj pijaci. S druge strane nema investicija nadležnog preduzeća.

Na poslednjoj sednici Skupštine nije ni razmatran program poslovanja ovog preduzeća , a ranije se  moglo  čuti da smanjenja broja zaposlenih u Poletu neće biti  jer niko ne bi da uzme socijalni program i firmu napusti, a tri miliona dinara koja su trebala da budu iskorišćena za te isplate su preusmerena za tekuće troškove  kako bi se održala prividna likvidnost preduzeća. Umesto u tezge i uredjenje dakle plaćeni struja i voda i ostali slični troškovi.

Nekada davno najavljen  kao veliki projekat i šansa za trgovačku zonu u Valjevu izrodilo je gradnjom zgrade i uredjenjem okolnog prostora Nove pijace. JKP Polet je 1996 godine iz sopstvenih sredstava krenuo u izgradnju objekta. Izgradnja je trajala do 2001. godine , a grad je u medjuvremenu ulagao sredstva , da bi I nakon završetka intervenisao sredstvima, 2002. godine, za izgradnju okolne saobraćajnice .

Ulaganja potom, bar nekih obimnijih, nije bilo već se više radilo o sanaciji delova zgrade , a izgovora je bilo u smislu da su lokali privatni i da bi i vlasnici trebalo da imaju ulaganja. Ipak ono što je Poletovo jeste robna pijaca i prostor zelene pijace u sklopu objekta.

Realnost je da je  od skoro 200 tezgi izdato tek do 40 , a ostatak uglavnom propada . Javna je tajna i da pojedini zakupci imaju zakupljene jednu ili dve tezge a koriste više njih jer su godinama prazne.

Vreme buvljaka čini se da je ostalo iza nas i broj kupaca na takvim pijacama godinama smanjuje. Nove fiskalne obaveze prodavaca podigle su cenu njihove robe pa je pitanje da li je kupovina isplativija .

Ipak sam prodajni prostor nije reprezentativan ni u jednom pogledu. Same tezge uglavnom su zardjale , prepune rupa , a limeni krov više podseća na sirotinjsko  (karton) naselje, a savremeni kupac u medjuvremenu stvorio je neke nove navike kad je kupovina u pitanju.

Zainteresovanost za prodaju robe na zelenoj pijaci u sklopu objekta gotovo i da nema, jedva da su dve tezge u funkciji , a oni koji posluju na Novoj pijaci taj prostor nazivaju „rupom“ i tvrde da je  njegova iskoristivost ravna nuli.

Nekada itekako posećen prostor sada je u najvećoj meri „zreo“ za rekonstrukciju i ozbiljan plan kako podići atraktivnost lokacije. Shodno dosadašnjem poslovanju Poleta i poslovne politike koja se oslanja samo na samoodrživost , ali ne i na razvoj teško je pretpostaviti da bi Polet to mogao i uraditi . Jedina nada da bi funkcionalnost prostora ponovo mogla biti razmatrana i sam prostor uredjen ostaje u najavljenom spajanju Poleta i JKP Vidrak.

Poslednje informacije vezane za pomenuto spajanje upućivale su da Polet nije odradio svoj deo posla koji je neophodan dok JKP Vidrak jeste. Kako stvari stoje pravo je pitanje šta onda mi kao grad finansiramo deceniju i više ? Koliko smo to novca iz budžeta do sada uložili u preduzeće koje postoji radi samog sebe ?

 

13 comments on “Ružne slike robne pijace u Valjevu

  1. Анонимни

    Deo robne pijace, koji se nalazi na zapadnoj strani od zgrade, je po projektu trebao da bude parking. Sve tezge odatle treba da se premeste u središnji deo, koji je i onako napušten, a taj deo treba da se koristi za ono za šta je namenjen, kao parking.

    Reply
  2. Milovan

    Mi vlasnici lokala izigrani smo pričom 1993 o izgradnji pristupnog parka ka hramu. gde bi samo deo stare pijace do kolubare ostao, a ostali tezge kao i privremeni lokali uklonjeni radi parka. Najavljivana kao glavna gradska pijaca sa tržnim centrum, navel je nas mnoge da uložimo svoja srestva u izgradnju. tadašnji 4 miliona maraka je uloženo, a da polet nije završio ni deo zgrade za mlečne provide, a lokale su vlasnici unapred platili, a da ni prijem ni preparation nisu zvanično urađeni.

    Reply
  3. Лазар

    пијаца која је послужила одређеним моћницима да покраду паре све заташкано у пожару.
    шта више писати

    Reply
  4. Podćupom

    Prva informacija nije tačna:
    Polet nije sam gradio zgrade, već postoje ugovori o suinvestiranju, tim ugovorima je grad Valjevo izgubio vlasništvo i dobio suvlasnike na parceli 6677/3.
    Dok vlasnici lokala zahtevaju da se deo pored duplih traka pretvori u parking, ( to je pijac buvlji uz magistralu), urade pasarele i pesačka veza sa Čika Ljubinom ( kod Elmon i Elbia) mostići, grad je gluv na to podizao zakupnine tezgama pa jednu tezgu od 2m² plaćate 50€.
    Vlasnici lokala su izričiti da se napravi parking pored duplih traka uz Ul. Vladike Nikolaja, da se taj deo buvljaka vrati unutar pijaca i nadkrije, osvetli, da se mlečna hala vrati u podrum gde je i bila a ne da se bud zašto izdaje podrum za neuslovne proslave ( protivpožarna struko uključi se ).
    No morate da shvatite koga plaćate, radili ili ne, u bilo kom Javnom preduzeću ili državnoj službi, imali jednu stranku, ili 2000, ili 0 njemu plata leže iz budžeta, ne po učinku već, garant…

    Reply
  5. Kupac

    Mora propasti,kada su cene veće nego u prodavnicama.Zato narod više ne kupuje,mnogi se uverili u to.

    Reply
    1. Ђока

      Немојте се бламирати џабе, свака роба има своју цену у односу на квалитет…

      Reply
  6. sin anarhije

    Mozda pomogne veliki vodja , treba ga kontaktirati , nema smisla da mu narod kisne zimi …

    Reply
  7. Baki

    Dajte plac firmi GP Greda da vidite kako se podiže atraktivnost i vrednost lokacije.

    Reply
  8. Dragan

    grad mora da se pozabavi pijacom i da vrati ljubinka andric da uvede red. ili da se polet spoji s vidrakom koji pravi profit i moze da izdrzava drugo preduzece

    Reply
  9. Evo rešenja Radovan IV

    Rešenje je četnički major Ljubinko Andrić gazda svojim četnicima (3 četnika) i pasarelom da premosti buvljak sa Valjevom ali pre toga samo da pokaže diplomu koju ima

    Reply
  10. Zeljko

    treba napraviti kompletnu nastresicu. i tezge nove. i poplocati behatonom. i udariti stakla sa strane. prodacu vam ja po 10e kvadrat kada napravim. uskoro.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.