Muzej deo postavke prilagodio slepim i slabovidim licima

Deo postavke u Narodnom muzeju prilagodjen je slepim i slabovidim osobama. Pored zvučnog sadržaja tu su i tekstovi na Brajevom pismu.

Muzejski stručnjaci pripremili su taktilnu izložbu „Dodirnimo nasleđe“. Gordana Pajić muzejski savetnik kaže da slepa i slabovida lica imaju sada mogućnost da izložene eksponate dodirnu.

“Kako izgleda kuća polubrvnara, šta je u njoj bilo, šta se koristilo od nameštaja, od posuđa. Naravno, koliko smo mogli u prostoru i da bude prilagodljivo, to su ipak manji predmeti kako bi se mogli rukama dodirivati i osetiti ta njihova i struktura materijala, a i funkcija koju su imali u domaćinstvu. I, naravno, nešto predmeta, koji su se pravili od vune”, Pajić.

Priredjeni deo odnosi se na kulturu stanovanja u periodu 19. i početkom 20 veka. Pored audio sadržaja koji donose objašnjenje o eksponatima , slepa i slabovida lica opis mogu pročitati i na Brajevom pismu.

Zanimljivo je da je jedan ovakav korak zapravo pionirski kada je u pitanju Muzej , ali i ostale ustanove kulture u Valjevu.

3 comments on “Muzej deo postavke prilagodio slepim i slabovidim licima

    1. Ans

      Da, sigurno sega mega diploma vredi više od diplome filozofskog fakulteta. Zato sam otišla iz palanke Valjevo u beli svet, gde se ceni uložen rad i stečeno znanje.

      Reply
    2. Komšija

      Sigurno,
      Gordana Pajić, kao tvorac ovoga projekta bi, kao višegodišnji muzealac, sa diplomom Filozofskog fakulteta, zaista bila bolji direktor od aktuelnoga, sa SegaMegom.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.