Inicijativa za promenu energenata u HK Krušik

Organizacija iRevolucija će danas 08.02.2024. od 13 – 17 časova ispred GU Valjevo, sprovesti akciju prikupljanja potpisa za inicijativu promene energenta u HK Krušik, koju će predati Ministarstvu odbrane.

Cilj inicijative je da se što više naših sugrađana uključi u akciju kako bi izmenom energenta u HK Krušik postiglo rekordno smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu koje, pogotovo u zimskom periodu, prelazi sve granice dozvoljenog i čini da je Valjevo najzagađeniji grad u svetu dva puta u 2024. godini! Akcija je deo kampanje #50Godina

Znamo koja se odnosi na prisutnost aerozagađenja u Valjevu koje traje pedeset godina, što je rezultat istraživačkih nalaza do kojih je iRevolucija došla u proteklom periodu. Tokom 2023. godine, HK Krušik je osuđen za prekomerno emitovanje zagađujućih materija po prijavi organizacije iRevolucija. Iako je HK Krušik prepoznat kao najveći pojedinačni zagađivač na teritoriji Valjeva, koji utiče do 25% od ukupnog aerozagađenja u Valjevu, tako što u zimskom periodu DNEVNO utroši čak do 80 tona sirovog lignita i 3 tone mazuta– do konkretnih pomaka nije došlo.

Predlog inicijative se odnosi na izradu projekta zamene energenta u HK Krušik, ali i početak implementacije projekta u 2024. godini, dok je cilj inicijative rekordno smanjenje aerozagađenja u Valjevu koje se odnosi na zamenu postojećeg sistema kotlarnica (jedna od kotlarnica datira iz 1927. godine i utroši 3-5 tona sirovog lignita u jednom času) što će uticati na manji broj prerano preminulih žitelja grada na Kolubari, kojih je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 242 svake godine ali i bolje zdravstveno stanje svih meštana. Svojim potpisom u elektronskom obliku, učestvujete u inicijativi udruženja iRevolucija, koja će potpise prikupljati i u štampanom obliku predati ih Ministarstvu odbrane, instituciji koja je u najvećem delu vlasnik HK Krušika.

Pozivamo zainteresovane sugrađane da nam se pridruže u akciji na Gradskom trgu u četvrtak 08.02.2024. od 13 -17 časova ili preko linka iRevolucija.net/inicijativa kako bi svojim potpisom podržali inicijativu i pokrenuli promene koje će Valjevu doneti čistiji vazduh, navodi IRevolucija.

4 comments on “Inicijativa za promenu energenata u HK Krušik

 1. Istina

  Nema tu promene energenata.
  Fabriku treba ukinuti, ili premestiti na neku dovoljnu udaljenost od naseljenog mesta.
  Zaposlene premestiti u druge fabrike, a na tom podrucju zasaditi šumu i to drveće koje najbrže raste.
  Krušik je jedna najveća valjevska malverzacijska organizacija. To je fabrika smrti za obične gradjane Valjeva, a kovnica novca za bogutane kao sto je SNS sekta i sekta SPC I SPS.
  Znaci zatvoriti, ili premestiti fabriku.
  Razmišlja li neko o ostalih 75% zagadjivača.

  Reply
 2. Mladen

  a da ti prestanes uzimati novac od donatora I budzeta grada,i konacno pocnes da radis negde kao I tvoji sugradjani za 65.000,umesto sto prosipas jeftinu demagogiju sa raznoraznim akcijama I potpisima???

  Reply
 3. Zagadjivac

  hocete da urgirate kod predsednika Vucica da nama ostalima vlasnicima 30.000 kuca u Valjevu a Koji svakodnevno zagadjujemo grad,promenite energente,i prikljucite Nas na Toplanu? hvala unaprec

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.