Veran Matić: “Ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure”

U sklopu sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) koji je održan juče u Šapcu predstavljen je mesečni medijski monitoring Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Promocija decembarskog medijskog monitoringa ANEM-a održana je u prisustvu predstavnika SRG, tužilaštva, policije, novinara i medijskih radnika iz Šapca, Valjeva i Loznice.

Tokom prezentacije, Veran Matić, predsednik UO ANEM-a, ukazao je da smo se nakon decembrarskih izbora suočili sa demonstracijama na kojima su se na udaru našli koleginice i kolege, zbog čega je predložio održavanje sastanka između predstavnika policije i predstavnika SRG na kojem su bili prisutni Dragana Bjelica (UNS) i Rade Đurić (NUNS). Matić smatra da je to bio korak u dobrom smeru ka boljem međusobonom razumevanju, što se na osnovu dva saopštenja nakon ovog sastanka – od strane MUP i NUNS-a možda ne bi moglo zaključiti.

“Moramo da obezbedimo nesmetan rad novinara i novinarskih ekipa sa svih događaja, da njihova bezbednost bude aktivno štićena i od predstavnika policije, a ne da od iste budu ugrožavani na bilo koji način. Nedopustivo je i da političari ili predstavnici državnih institucija, svojim neodmerenim izjavama, budu generatori za hajke na novinare, targetiranja sa pretnjama, što je sve češća karakteristika komunikacije sa novinarima i medijima, a što je karakteristično i za decembar i prvi deo januara. Posebno zabrinjava kontinuirano proganjanje i pretnje Isidori Kovačević, urednici Podrinskih novina iz Šapca i nekažnjivost vezana za ranije slučajeve vezane za pretnje koje je doživljavala sa štampanim poternicama lepljenim po gradu. U decembru monitoring posebno ističe pretnje Uglješi Bokiću i redakciji Cenzolovka. Ova redakcija je meta pretnji i u prvoj polovini januara upravo zbog pisanja o proganjanju novinarki i novinara N1 i Nova S TV”, naveo je Matić.

Naglasio je i da je izuzetno važno brzo reagovanje policije i tužilaštva kao što je to bilo u slučaju pretnje novinaru Danasa Vojinu Radovanoviću, kojem je prećeno u avgustu, a sudski epilog smo dobili u decembru, uslovno godina dana zatvora i zabrana prilaska i komunikacije.

Nakon prezentacije monitoringa, u razgovoru sa valjevskim novinarima koji su prisustvovali ovom sastanku, Veran Matić je pojasnio da se od prošle godine SRG četiri puta godišnje sastaje i analizira slučajeve koji su otvoreni ili rešeni, počev od Vranja gde se redakcija OK Radija suočila sa ozbiljnim napadima i pretnjama.

„U komunikaciji sa lokalnim tužilaštvima i policijom shvatili smo koliko je važno da budemo tu, pogotovo jer drugi lokalni mediji u ovom slučaju ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara nisu izveštavali ili nisu izveštavali na način koji bi alarmirao lokalnu zajednicu. To nas je uverilo da moramo da budemo prisutni u svim delovima Srbije gde postoje slučajevi ugrožavanja novinara. Shvatili smo da je neophodna i edukacija, jer veoma često se dešava da tužilac ne razume specifičnost naše profesije, a novinari malo poznaju zakon i neaktivni su u prijavljivanju slučajeva. Dobru komunikaciju koju imamo sa tužiocima u Beogradu tako pokušavamo da prensemo i na lokalni nivo“, istakao je predsednik UO ANEM-a.

On primećuje da, od sredine do sredine, imamo odlične ali i neaktivne tužioce. Međutim, zahvaljujući ovim sastancima novinara sa tužiocima i predstavnicima policije, kako kaže, došlo se do toga i da se obnavljaju neki zaboravljeni slučajevi.

„Na žalost, novinari u Srbiji su stalno ugroženi. Najčešće tako što neko nekog novinara targetira, na šta se nadoveže gomila botova shvatajući napad na novinara kao obavezu. I tako dolazimo do fizičkih napada koji slede posle svih tih užasnih pretnji i uvreda na društvenim mrežama. Ono što je veliki problem jeste nepostojanje prevencije. Potrebno je da kao na primer u Norveškoj, gde napada na novinare nema, policija i tužilaštvo imaju mehanizme da uoče određene negativne tendencije prema novinarima i to preveniraju“, smatra Matić.

Svakako najveći problem, po njegovim rečima, jeste targetiranje novinara od strane političara na vlasti, na šta se nadovezuje satanizacija na internetu. Na žalost, dodaje, pitanje slobode medija nije više top tema u međunarodnim odnosima kao što je to, na primer, bilo 90-tih godina, tako da izostaje veća međunarodna podrška ugroženim novinarima u Srbiji.

„Teška su vremena, ali moramo da učinimo sve što je do nas i da budemo uz svakog novinara koji je ugrožen na neki način. S druge strane, nekažnjivost napada i pretnji je najveći podsticaj za nove slučajeve. Neko je nekada rekao da je ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure. Tako da ako nemamo transparentno kažnjavanje počinilaca, imaćemo i dalje ovu negativnu spiralu“, zaključuje Veran Matić.

Izradu i prezentaciju monitoringa u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja  i zaštite novinara” podržavaju Evropska komisija kroz program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i medijsko odeljenje Misije OEBSa u Srbiji.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.