Trgovci, ne zovite!

Na samom početku ove godine Ministarstvo trgovine je objavilo vest da je startovala dugo očekivana primena registra „Ne zovi“, što je obradovalo mnoge potrošače i njihova udruženja. To praktično znači da se upisom u Registar građani već sada mogu zaštititi od neželjenih telefonskih poziva i SMS poruka koje su im godinama upućivali nasrtljivi trgovci ponudama robe sumnjivog kvaliteta ili usluga koje im nisu bile potrebne.

Postupak upisa u Registar jednostavan je i započinje ličnim odlaskom vlasnika telefonskog broja u poslovnicu operatora sa kojim ima zaključen ugovor o pružanju usluga stabilne i/ili mobilne telefonije – Telekom Srbija, SBB, Yettel, A1 i drugi. Ako iz nekog razloga vlasnik broja ne može lično da se prijavi, dozvoljeno je da to uradi preko lica ovlašćenog kod javnog beležnika, odnosno notara.

Upis podataka u Registar obavlja operator bez novčane naknade, o čemu vlasniku telefonskog broja izdaje pisanu potvrdu, a upisane podatke odmah prosleđuje Regulatornom telu za elektronske komunikacije (RATEL) koje je jedino ovlašćeno da upravlja Registrom.

Trgovac koji ima nameru da robu ili neku uslugu ponudi određenom broju građana do čijih brojeva telefona je nekako došao, dužan je da u Registru proveri jesu li ti brojevi (ili samo neki od njih) upisani, pa ako jesu a on ipak pozove, čini prekršaj koji Tržišna inspekcija kažnjava sa 50.000 dinara po svakoj potvrđenoj prijavi potrošača.

Na opisani način za upis u Registar može se izvršiti i ispis, jer će uvek biti onih građana kojima prodajne promocije trgovaca predstavljaju zadovoljstvo i prijatan doživljaj.

Hoće li startovanje registra „NE zovi“ dati očekivane rezultate ostaje da se vidi na osnovu iskustva, ali je već sada jasno da su domaći potrošači i njigova udruženja dobili efikasan mehanizam zaštite kojim se mogu odbraniti od nasrtljive poslovne prakse agresivnih trgovaca.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.