Sedam partija u statusu povereništva u Valjevu -Kvalitet političkog života?

Da se sutra u Valjevu održavaju lokalni izbori više stranaka učestvovalo bi sa pozicije povereništva , čak sedam, nego iz statusa formiranih GrO.  Za trideset godina višestranačja samo Socijalisti nisu nikada bili u statusu povereništva.

Partije unutar sebe imaju jasno odredjenu organizacionu strukturu pa su i odnosi nadredjenosti definisani Statutima partija , a u cilju ostvarivanja željenih ciljeva . Statuti pored programske orijentacije i ciljeva jasno sadrže i zaduženja odredjenih partijskih struktura. U Srbiji u najvećoj meri nakon gašenja Gradskih , lokalnih odbora dolazi do formiranja povereništva. U zavisnosti od Statuta , Poverenik može imati različita zaduženja , ali se retko dešava da su to zaduženja koja su identična pravima i obavezama predsednika Odbora.

Tako u najvećem broju slučajeva poverenik ima zaduženje da održi stranku na okupu i postara se za raspisivanje unutarstranačkih izbora ili održavanje izbornih Skupština na kojima se bira članstvo Gradskog odbora i predsednik Gradskog , lokalnog odbora . Ponovo, u zavisnosti od Statuta poverenik može biti lice koje je već obavljalo neku dužnost u partiji na lokalu ili pak može biti odredjen iz nekog drugog lokalnog odbora , a da ima članstvo u vrhu stranke, centrali.

Kako je uobičajena praksa pokazala poverenici po pomenutim Statutima nemaju u opisu zadatka organizovanje učešća na izborima u odredjenim slučajevima povereništvo ne može učestvovati na izborima jer se smatra prelaznom formom do osnivanja Gradskih odbora .

Shodno ovoj činjenici da su izbori sutra u Valjevu, vrlo mali broj partija mogao bi da na njima učestvuje . Ne traba zaboraviti da na izborima pravo učešća imaju pored partija i Grupe gradjana i Udruženja gradjana. Zanimljivo je da birači koji obrazuju grupu građana radi podnošenja izborne liste za učešće na lokalnim izborima ne moraju imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj se sprovode izbori.

  Povereništva u Valjevu

U statusu povereništva u Valjevu je najduže Demokratska stranka , blizu dve godine. Nekada stožer valjevske opozicije potom nosilac vlasti u Valjevu po brojnosti svojevremeno okupljala veliki broj ljudi. Na žalost članovi GrO su pre izvesnog vremena podneli ostavke nezadovoljni odnosom centrale prema lokalnom odboru. Za poverenika je imenovan Igor Gospavić iz Lazarevca . Gospavić je već jednom bio poverenik u periodu izmedju predsednika GrO Bobana Pavlovića i Zorana Jakovljevića . „Na funkciju poverenika Gro DS Valjevo sam imenovan početkom leta prošle godine, sa mandatom da gradsku organizaciju pripremim za izbor novog rukovodstva. Na žalost, prvo najavom, a zatim raspisivanjem i održavanjem parlamentarnih izbora svi unutarstranački procesi su stopirani i  odloženi. Kako lokalne izbore možemo očekivati od aprila meseca, valjevske demokrate će sigurno tokom marta meseca izabrati novo rukovodstvo koje će sa punim legitimitetom u ime DS moći da donosi odluke, kandiduje izborni program i promoviše kandidate za obavljanje javnih funkcija koji su najbolji za Valjevo“, kaže Gospavić za Vamediu.

U statusu povereništva je i SSP , Stranka slobode i pravde, a poverenik je Gordan Milosavljević. Ovaj GO nije dugo trajao , a raspao se izlaskom tadašnjeg predsednika Branka Ivkovića koji je potom formirao Valjevski pokret otpora. Kako saznajemo, u ovoj stranci u Valjevu će uskoro biti održani unutarstranački izbori pa se novi GrO najavljuje do kraja ovog meseca.

U statusu povereništva je i POKS koji će kako saznajemo, za vikend imati sednicu i izbor predsednika GrO. Poverenik stranke je Marija Ilić koja ujedno ima i najveće izglede da bude na čelu GrO. U ovoj stranci još pre izbora došlo je do previranja pa su Odbor napustili i koordinator Mirko Jović koji je uglavnom stolovao u Valjevu, ali i dotadašnji predsednik Djordje Marković.

U statusu povereništva je i Zdrava Srbija , a poverenik je Nebojša Tadić. Ova partija ozbiljnije aktivnosti počela je upravo Tadićevim angažmanom koji je partiju u Valjevu vodio i kroz organizaciju republičkih izbora. I kod njih se po sadašnjim najavam najavljuje formiranje strukture partije na lokalu.

U statusu povereništva su i Dveri nakon što se sa mesta predsednika povukao Zoran Djurdjević. Na mesto poverenika imenovana je Lela Milinković , a u Dverima saznajemo da će vrlo brzo biti ponovo uspostavljen GrO , a da se jedno vreme prolongiralo formiranje kako bi se videlo koliko je u ozbiljnoj nameri Boško Obradović da podnese ostavku. Obradović je to učinio i sada se očekuje formiranje GrO ove partije u Valjevu.

U statusu povereništva je i Narodni pokret Srbije ,a poverenik je nekadašnji predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević. Naime, nakon izlaska Mikija Aleksića iz Narodne stranke i formiranja sopstvene , u Valjevu se pocepao GrO . Miloš Milivojević predvodio je struju koja je podržala Aleksića pa je njegov status poverenika i bio logičan . I u ovoj partiji najavljuju skoro formiranje svih stranačkih organa na lokalu.

U statusu povereništva je i Nestorovićeva stranka u Valjevu , Mi, glas iz naroda ,   a poverenik je Milorad Zarić . Kako je ova stranka bila iznenadjenje na prethodnim republičkim izborima i trenutno ima osetan priliv članstva , u povereništvu kažu da će partijski lokalni organi biti u skorije vreme formirani.

Višestranačje u Srbiji postoji 30 godina, a za to vreme jedini u Valjevu koji su imali stabilnu stranačku  strukturu jeste SPS koji i sada ima svoj Gradski odbor. Istrovremeno ne treba zaboraviti da ni 2001. godine nakon izbora i petooktobarske revolucije pa i pada Slobodana Miloševića odbor ove stranke nije imao povereništvo . Izabrani predsednik GO bio je Mihailo Jokić . Ubrzo zbog previranja koja su usledila, na njegovo mesto izabran je Djordje Milićević koji je do tada bio predsednik omladine u ovoj stranci.

Najveća stranka u Valjevu , Srpska napredna stranka kroz svoje postojanje u Valjevu imala je takodje periode povereništva. Pre formiranja novog (aktuelnog) GO i imenovanja Lazara Gojkovića za predsednika , funkciju poverenika imala je Jelena Lekić.

 Kvalitet političkog života 

Formiranju povereništava uvek prethodi raspad GrO , a razlozi nisu najčešće najlepše prirode već ih karakterišu razmimolilaženja u mišljenima, načinu rukovodjenja, promeni mišljenja i stavova pa i prelazak u druge opcije ključnih ljudi.

Nakon svega iznetog i porazne činjenice o broju povereništava , realno možemo postaviti pitanje kvaliteta političkog života u Valjevu, ali i zainteresovanosti samih Valjevaca da preuzmu odgovornost za vodjenje bilo koje političke grupacije, pa i njihove želje za nekim ključnim mestom u partijama. Ono što je sigurno i izvesno, ozbiljan politički angažman u partijama podrazumeva mnogo više obaveza i odgovornosti od sedenja za tastaturom i kreiranja naloga na društvenim mrežama.

1 comment on “Sedam partija u statusu povereništva u Valjevu -Kvalitet političkog života?

  1. мр Предраг М.Вулетић

    Одличан текст -за историју.Велики је али и најважнији посао -стварање страначек инфраструктуре, То значи да имате у свакој од 51 месне заједнице Месни одбор или бар повереништво,Либерална странка коју смо основали 14.12.1989 године имала је 44 што месна одбора што повереништво.Нисмо имали у МЗ 49 -Оглађеновац, Миличница и Влашчић, МЗ 47-Каменица и Стапар у МЗ 41-Јасеница, Д.Грабовица и Д.Забрдица МЗ-39- Лукавац и Дупљај.МЗ 38-Дивци ,Кчаница,Лозница и Веселиновац МЗ-31- Стубо и Ровни и МЗ-19-Колбара.. А структура није довољна.Треба вам новац кали ни то није довољно-пример Повленског тајнозналца и на крају али никако безначајно-неометање од стране безбедносних структура. И што рекла Констракта-Шта ћемо сад?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.