U ponoć počela izborna tišina

U  ponoć je počela izborna tišina pred predstojeće izbore 17. decembra. Za vreme izborne tišine svi registrovani mediji dužni su d ase pridržavaju zakonom odredjenih pravila. Ipak , pravila ne važe za društvene mreže. Izborna tišina se završava zatvaranjem birališta u nedelju 17. decembra u 20h.

U periodu izborne tišine od 14. decembra u ponoć, do 17. decembra u 20.00 časova, zabranjeno je da se medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Istovremeno dozvoljeno je objavljivanje uslova glasanja , saopštenja koja izdaje RIK.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zakon o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđa novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. Pravila se odnose na televiziju, radio, štampane medije i medijske internet portale, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

Očekivanja su da će upravo po ugledu na prethodne godine i izbore, kampanje biti preusmerene na društvene mreže pa će političke aktivnosti dostići kulminaciju  na sam dan izbora.  Ovakvi postupci nisu još uvek obuhvaćeni zakonom što otvara ogroman prostor učesnicima na izborima za komunikaciju sa biračima .

U nedelju, 17. decembra, svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.165 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandata za 250 mesta u parlamentu.
Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori biće organizovani u ukupno 65 gradova i opština.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak.

Biračka mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00 sati. Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

 

3 comments on “U ponoć počela izborna tišina

    1. Obavesteni

      Ovo su izbori za odbranu Srbije od ove posasti-napasti, sto je zajasila zadnjih 30, a narocito zadnjih 10 godina. Da su najbolji na svetu dosta vise? A nisu sve cega su se dotakli upropastii su!!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.