Nekadašnji igrači RK Metalac: Gužvin turnir postao je svoja suprotnost

Grupa nekadašnjih  igrača i  saigrača RK Metalac i Nikole Jevremovića Gužve izdala je saopštenje za javnost u kom navode da se ovogodišnja organizacija turnira koji nosi naziv „Nikola Jevremović Gužva“, pretvorio u svoju suprotnost te i da opredeljeni novac za organizaciju pomenutog turnira treba preusmeriti u humanitarne svrhe. Potpisnici saopštenja izražavaju i nadu da će turnir ubuduće biti na vreme i kvalitetno planiran.

„Organizacija ovogodišnjeg 11.–tog memorijalnog rukometnog turnira „Nikola Jevremović Gužva“ predstavlja očigledan primer kako se jedan izvanredni rukometni događaj, koji je svojom dobrom organizacijom i kvalitetom učesnika (Metaloplastika, Crvena Zvezda, Partizan) čitavu deceniju bio ponos sportskog Valjeva i pri tom prevazilazio lokalni karakter, može pretvoriti u suprotnost svega onoga što bi taj događaj trebalo da predstavlja.

Da se podsetimo: razlog pokretanja organizacije turnira i njegova osnovna misija je sećanje i poštovanje uspomene na Nikolu Jevremovića Gužvu – Valjevca, velikog sportistu i čoveka koji je svojim igračkim i trenerskim rezultatima ostavio dubok trag u srpskom i jugoslovenskom rukometu, kao i popularizacija rukometnog sporta i opštih društvenih vrednosti na kojima se sport temelji.

Utisak je da uz ovakvu ovogodišnju organizaciju turnira (pogrešno odabran format i tajming, neodgovarajući učesnici, itd.) ne samo da nijedan od postavljenih ciljeva turnira ne može biti ispunjen, već se može reći da čitav sportski događaj dobija diskvalifikatornu i marginalizovanu dimenziju od čega koristi nema niko, pa ni rukometni sport u našem gradu i grad Valjevo koji finansijski pomaže događaj.

Nimalo ne sumnjajući u dobre namere organizatora i vrlo uvažavajući činjenicu da organizacija svakog turnira zahteva dosta volonterskog rada i vremena, smatramo svojom obavezom da sopstvenim profesionalnim i sportskim integritetom javnosti ukažemo na nešto što, čini nam se, nema sportsku, pa ni širu društvenu opravdanost.

Smatramo, takođe, da je ljudski i društveno primereno celokupan iznos koji je grad Valjevo opredelio za organizaciju turnira planiranog za 24. decembar uplatiti u navedene humanitarne svrhe, a umesto jednodnevnog turnira u znak sećanja na Nikolu Jevremovića Gužvu 18. januara (na dan Gužvinog upokojenja) organizovati sportsku tribinu uz učešće ORK Metalac, vrhunskih klubova u kojima je radio, Rukometnog saveza Srbije, Udruženja sportista Valjeva, Gužvinih igrača i saigrača, kolega, saradnika i poštovaoca.

Kao igrači koji su potekli u RK Metalac i kao Valjevci koji su dugi niz godina nosili dres tog nama najdražeg kluba, uvereni smo, da bi ORK Metalac najveći doprinos očuvanju imena i dela Nikole Jevremovića Gužve mogao dati upravo na način da stručni rad bude dugoročno planiran i realizovan profesionalno, kvalitetno i potpuno posvećeno kako je to on nekada radio. To je početni i neophodan uslov da bismo opet, u dogledno vreme, mogli imati konkurentan tim u najvećoj meri sastavljen od kvalitetnih igrača iz Valjeva i za sponzore atraktivan klub, a tek na kraju i visok rang takmičenja i punu halu sportova. Kao što je to nekada bilo i kao što to svetla tradicija RK Metalac i grad Valjevo zaslužuju.

Gužvini igrači i saigrači:

  • Mihailo Radosavljević, rukometni trener (nekadašnji igrač Metalca, Metaloplastike, Crvene Zvezde, Partizana i reprezentativac Jugoslavije)
  • Vladimir Petrić, nosilac nacionalnog priznanja u oblasti sporta (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i reprezentivac Jugoslavije)
  • dr Dragan Vasiljević, redovni profesor Univerziteta u Beogradu (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i Partizana)
  • dr Vojislav Andrić, profesor i direktor Valjevske gimnazije u penziji (nekadašnji igrač Metalca i Metaloplastike)
  • dr Slobodan Nenadović, profesor Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije (nekadašnji igrač Metalca i Crvene Zvezde).“

 

 

 

 

 

 

5 comments on “Nekadašnji igrači RK Metalac: Gužvin turnir postao je svoja suprotnost

  1. Grozda

    Slično je i sa Džez festom, jeste videli listu učesnika? Valjevski muzičari koje možemo gledati svakog vikenda u nekom od lokalnih objekata.

    Reply
  2. Zoran

    Opet ste nam naljutili čika Voju Andrića? A taman je završio novu knjigu o košarci… Ccc…
    Nije to lepo. Da s’izvinete čoveku odma’…

    Reply
  3. Jevanđelje po Mateju

    Očekujem od čika Voje da napiše novo poglavlje jevanđelja u Novom zavetu i da dobije titulu mitropolita u kojem će biti objašnjen transfer Petrića u zvezdu i ko je uzeo obeštećenje za njega,po kazivanju sv.Jovana u novom ka zuvanju jevanđelja po Voji

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.