Ministarstvo: Birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu izdalo je saopštenje za javnost u kom navode da su birački spiskovi uveliko otvoreni i javni te i da se radi o pokušaju da se stvori zabuna i pometnja medju gradjanima vezano za biračke spiskove. Saopštenje koje nam je dostavilo ministarstvo , prenosimo u celosti:

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava javnost da je dana 27. decembra 2023. godine, u 11 časova, primilo zahteve Nikole Ristića, „Savesnih građana“ i Ivana Bjelića, sa identičnim pitanjem: „Kada ćete otvoriti biračke spiskove?“.

Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave po ko zna koji put ističe da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Na navedenoj stranici svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa. Takođe, na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva građani mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača. Pored svega toga, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima.

Shodno iznetom, na pitanje: „Kada ćete otvoriti biračke spiskove?“, MDULS daje jasan i nedvosmislen odgovor da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan, te da je obezbeđena maksimalna transparentnost biračkog spiska.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ističe da je ovo još jedan pokušaj Dragana Đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave građanima kao nekakav „tajni dokument“, apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti.

MDULS i ovom prilikom napominje da su izbori koji su održani 17. decembra bili apsolutno demokratski, regularni i legitimni i pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim naporima da sačuva političku stabilnost i mir u Republici Srbiji, da obezbedi njenu suverenost i nezavisnost i njen svekoliki društveni razvoj.

MDULS“

3 comments on “Ministarstvo: Birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan

  1. Dragan

    biracki spisak je javan. svako za sebe moze da proveri da li moze da glasa ali ima nekih koji zabijaju nos u tudja posla pa bi da provere dali moze da glasa dodik ili neko drugi iz bosne ili neko trece lice. ministarstvo je omogucilo da svako za sebe proveri i to je ok a ne da se zloupotrebljava i da se pravi cirkus i istrazuju svi gradjani srbije i bosne

    Reply
  2. Predrag Savić

    Da li ministar zna da je za 25 dana, izmedju 22.novembra i 17.decembra iz biračkog spiska nestalo gotovo 500 punoletnih gradjana Valjeva? Neka nam zaista otvori biračke spiskove, jer jedino tako možemo da otkrijemo gde su glasali. Jedan anketni odbor bi na osnovu njihovih JMBG to mogao da utvrdi veoma brzo i lako, a da njihovi lični podaci ostanu tajna. Uostalom, ti ljudi nisu krivi što ih je neko zloupotrebio da lažira izbore u Beogradu ili Šapcu. Neka odgovaraju oni koji su tu kradju smislili i izveli!

    Reply
  3. Анонимни

    Nekada, dok su na vlasti bili SPS i SRS, glasove Siptara sa Kosova su oni sebi pripisivali i nije bilo mogucnosti ikakve kontrole. Danas, sve je isto kao pre.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.