Epilog protesta u Beogradu: Uhapšeno 35 ljudi, povređeno 30 policajaca

Sinoćni protest „Srbije protiv nasilja“ u Beogradu i pokušaj upada u Skupštinu grada završen je posle  akcije policije pod opremom za razbijanje demonstracija koja je potisnula demonstrante. Ukupno je uhapšeno 35 osoba , a povređeno je 30 policajaca, prenose beogradski mediji.

Nakon ešavanja ispred Skupštine grada Beograda, predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ obratili su se javnosti saopštenjem u kojem ističu da je režim Aleksandra Vučića još jednom pokazao svoje pravo – nasilničko lice.

“Nisu dozvolili gradskim odbornicima i narodnim poslanicima da uđu u Skupštinu grada, poslali su svoje huligane da prave incidente, da bi na kraju Vučić na građane koji se bune zbog pokradenih izbora poslao specijalne jedinice koje su primenile brutalnu silu. O tome svedoče mnogobrojni snimci, kao i činjenica da su jednog od demonstranata krvnički pretukli i polomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Napadnut je od strane policije i Radomir Lazović, koopredsednik Zeleno-levog fronta i to po okončanju protesta”, stoji u saopštenju uz osudu nasilja koje je režim primenio kako bi rasturio demonstracije građana koji samo traže poništavanje izbora.

“Nikada nećemo prihvatiti krađu koja je organizovano sprovedena na izborima 17. decembra. To nije pitanje toga koja će stranka biti vlast, to je pitanje opstanka Srbije”, zaključuje se u saopštenju SPN.

S druge strane, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Analizirali smo sve što se dogodilo večeras, zahvalio sam se svim pripadnicima policije kao i predstavnicima BIA, tu je bio i Ivica Dačić. Podneli su težak teret. Ovo je bilo pripremano, imamo čvrste dokaze za to i država će da reaguje u skladu sa zakonom i ustavom naše zemlje. Niko nema pravo da uništava našu kuću i nanosi teške telesne povrede našim policajcima”, rekao je Vučić sinoć.

Tužilaštvo će danas, kako je najavio, kvalifikovati dela protiv uhapšenih demonstranata i pokrenuti istragu ako za tim bude bilo potrebe.

„Pokušano je nasilno zauzimanje institucija države Srbije, videćemo kako će to kvalifikovati tužioci. Uhapšeno je više od 35 siledžija, nastavlja se hapšenje. Svi će biti pohapšeni, gde god se skrivali, neće moći da se sakriju”, istakao je Aleksandar Vučić, a prenose nacionalni mediji.

4 comments on “Epilog protesta u Beogradu: Uhapšeno 35 ljudi, povređeno 30 policajaca

  1. Dragan

    niko nemoze da rusi drzavu na ulici i da ogranicava gradjanima gde mogu da prijave prebivaliste. vecina u riku je rekla da je to u redu i kad vi budete imali vasu vecinu oni nek odredjuju pravila a do tada se institucije moraju postovati ili ce svako biti uhapsen. presednik je upozorio i posmatrace iz australije da se nemesaju u nase unutrasnje stvari

    Reply
  2. Vlada

    On brani demokratiju a kako je demokratija došla u Srbiju,da nije bilo ulice još bi Milošević bio na vlasti s on nikada ne bi bio predsednik Srbije i njega će ulica najuriti

    Reply
  3. Radojica

    Kakve su to demonstracije samo 30 policajaca povređeno,nekada je to bilo mnogo više

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.