RFZO: Izabrani lekar odobrava bolovanje do 30 dana

Milan Vilotić direktor RFZO Valjevo

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju stupio je na snagu  4.novembra 2023.godine. Novina je da izabrani lekar utvrđuje privremenu sprečenost za rad osiguranika do 30 dana, umesto dosadašnjih 60 dana. Nakon tog perioda prvostepena lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) utvrđuje privremenu sprečenost za rad. Cilj usvojenih izmena je smanjenje mogućnosti zloupotrebe bolovanja i efikasnije uređeno pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad.

Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju donete su na zahtev poslodavaca zbog dugotrajnih odsustvovanja zaposlenih, tako da je sada u nadležnosti izabranog lekara da utvrdi bolovanje do 30 dana, a duže od tog perioda pacijenti će biti upućeni na lekarsku komisiju RFZO. Postoje izuzeci kod kojih izabrani lekar može da utvrdi bolovanje i do 60 dana, i to kod trudnica, osoba sa invaliditetom, osiguranika obolelih od malignih bolesti i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, 30osim u slučaju intervencija obavljenih u dnevnoj bolnici.

Utvrđene su i novine u obračunu bolovanja. Novina je da je poslodavac dužan da dokumentaciju o privremenoj sprečenosti za rad zaposlenog dostavi Filijali u roku do 15 dana, dok je ranije bio u obavezi da dostavi dokumentaciju u periodu do 30 dana. Filijala utvrđuje pravo na naknadnu zarade, visinu naknade i najkasnije 21. dana od prijema zahteva za isplatu naknade zarade, vrši obračun i prenosi poslodavcu odgovarajući iznos sredstava. Ranije je taj rok iznosio 30 dana, sada je skraćen na tri sedmice. Ovom izmenom u Zakonu pitanje utvrđivanja privremene sprečenosti za rad biće racionalnije i efikasnije uređeno i doprineće ekonomičnijem raspolaganju sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja.

VD DIREKTORA FILIJALE

Milan Vilotić

6 comments on “RFZO: Izabrani lekar odobrava bolovanje do 30 dana

  1. Istina

    Jadna je zemlja i zdravstvo kada njima upravljaju vd direktori… Koliko samo vd direktora ima u Srbiji koji su mimo zakona u vd stanju po nekoliko godina? Tuga, čemer i jad. U vd stanju je bio i onaj što je upropastio EPS.
    I šta sad, u zemlji u kojoj se ne veruje lekarima, poluprivatizujete RFZ i postavljate svoje ljude u komisiju koji će da muče bolesni narod . Jadno i bedno.
    U gradu Valjevu se čeka na specijalističke preglede mesecima, ide se na pregled kod lekara opšte prakse na periferiju grada jer nema intelektualnog kapacitete da se posao drugačije organizuje???
    U Državi u kojoj ima najviše obolelih građana u regionu oduzimate lekarima mogućnost da se svojim pacijentima maksimalno posvete i da ih leče.
    To je školski primer eksploatacije naroda i kolonijalizacija od strane vlasti. To je primer uništenja nacije i gašenja države.
    Treba napomenuti da verovatno ima zloupotrebe bolovanja, ali to ne treba da se reguliše na navedeni način, to treba da se sprečava aktivnostima inspekcija i kontrolisanjem lekara, a ne da se maltretiraju pacijenti koji su često bolesni i ne mogu da odu na komisiju. Bruka i sramota.
    Omladino izađite na izbore, ili pakujte kofere, a oni neka uživaju u svojoj državi u smradu i prljavštini…

    Reply
  2. miki maus drzava

    A na komisiji ce mu reci, nije tebi nista, mozes ti da radis ko konj. A i ne vidim sta ce tu bilo kakva komisija da procenjuje, valjda poslodavci bolje znaju koliko kome treba da se izleci. Dobro dodje i ovo da ne mozes vise da se lecis, na svu ovu inflaciju. A i to lecenje je toliko kvalitetno, da ne vidim sto bi neko morao da bude na bolovanju 2 meseca, kad nase zdravstvo moze da te izleci za 2 dana. Prosto ne zasluzujemo ovakvu vlast, koliko su dobri prema nama, i koliko nam ugadjaju. Sve je to za nase dobro.

    Reply
  3. Semper Fi

    Čuj, komisija… Kolega oboleo od Multiple Skleroze al komisija rekla da je sposoban. Fuj bagro!

    Reply
  4. Marta

    Tesko nama onkoloskim pacijentima koji predajemo dokumentaciju na komisiju svakih 20 dana,a komisija nas zapravo i ne vidi kako izgledamo.Znaci papiri su bitniji od pacijenta.Sramota.Zar nismo dovoljno kaznjeni sa 65÷primanja.Sa cime se leciti?

    Reply
  5. Vesna

    Kad ti prvosteoena komisijea odluci da radus i pobije lekarsku dijagnoziu ides na drugosteoenu da se zalis za koliko dana rezulti stizu ,dali kod doktorice ili na kucnu adresu a bisi u fu kciji vec si vezan za ktevet

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.