Manje krivičnih dela nego prošle godine

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom oktobra ove godine, evidentirana su 133 krivična dela, što je za 33 odsto manje nego u oktobru prethodne godine kada je zabeleženo 178, a ovo smanjenje najizraženije je na području grada Valjeva.

Takođe, smanjen je i broj krivičnih dela u oblasti opšteg kriminala sa 165 koliko je evidentirano u oktobru prošle godine na 116 u istom mesecu ove godine.

Krivična dela protiv imovine smanjena su za trećinu, odnosno u oktobru ove godine evidentirano je 38 teških krađa i krađa, a u istom mesecu prethodne čak 118.

S obzirom na to da imovinski delikti najviše opterećuju građane, bez obzira na to koliko su oštećeni, policija ulaže velike napore da one koji čine ova kivična dela sklone sa ulica, pa je tako rasvetljenost na veoma visokom nivou. Sve krađe, kao i krivična dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, počinjene u oktobru su rasvetljene, dok je rasvetljenost teških krađa gotovo 74 odsto. Intezivnim radom, u oktobru, policija je rasvetlila 13 provala u vikendice na Divčibarima iz kojih je ukradena roba čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 1.000.000 dinara, a dvojica osumnjičenih za ova krivična dela su procesuirani. U pretresu njihovih stanova pronađen je deo ukradenih predmeta i oni su vraćeni vlasnicima.

Ono što je, između ostalog, jedan od prioriteta pripadnika Policijske uprave Valjevo je da narko-dilere skloni sa ulica. Otkriveno je ukupno 26 krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga ili neovlašćeno držanje opojnih droga. U oktobru ove godine, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i Višim javnim tužilaštvom, nakon operativnog rada, zaplenjeno je rekordnih 540 kilograma kanabisa, u četiri plastenika jednog domaćinstva i otkrivena „sušara“ za sušenje kanabisa, a dvojica osumnjičenih za trgovinu drogom su uhapšena.

U toku oktobra meseca 2023. godine otkriveno je i registrovano 4 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala i 3 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala. Izvršenjem otkrivenih krivičnih dela pričinjena je imovinska šteta u iznosu od 83.000,00 dinara, dok je vrednost pribavljene imovinske koristi takođe 83.000,00 dinara.

Na području Policijske uprave u Valjevu, tokom oktobra, nije evidentiran ni jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. U oktobru prošle godine taj broj je iznosio 41 dok ove godine broj evidentiranih dela je 32.

U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja, koje su između ostalog bile usmerene na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom oktobra ove godine, otkriveno je ukupno 4197 prekršaja, dok je u oktobru prethodne godine taj broj iznosio 2506. U saobraćajnim nezgodama poginula je jedna osoba, odnosno dve manje nego u istom mesecu prošle godine. Teško su povređene 4 osobe ili 14 manje nego u oktobru prošle godine, a lakše 45 osoba ili 1 manje nego prošle godine.

9 comments on “Manje krivičnih dela nego prošle godine

  1. Dragan

    raduje me sto je policija ovime pokazala da u nasem gradu u proslom mesecu skoro i nije bilo kriminala i tako zapusila usta onima koji kazu da se kod nas namestaju javne nabavke, da nasi ljudi uzimaju mito, da se zaposljava preko stranke a ne na konkursu, da neki nasi prodaju drogu i daju pare pod kamatu, da su se mnogi obogatili nezakonito. cestitke za policiju i ministra gasica

    Reply
  2. Valjevac

    Bauvezen pljačka je dovoljna za celu deceniju kradja u Valjevu. KORUPCIJA I KRIMINAL I nesposobna policija to je odličje Valjeva.

    Reply
    1. Zoran

      Dragoljube, lakše malo s’tim polu-proizvoljnim tvrdnjama i informacijama. Pa nisi ti onaj Krivi da piskaraš svašta-nešto.

      Reply
  3. Branko

    Ima posla,proveriti stečen kapital.Dok nisu ušli u politiku,nisu imali ništa.Ima posla ko hoće da radi.

    Reply
  4. Pušač

    Kako ste krenuli,dogodine sve ću biti nule..Koliko je oduzeto rezanog duvana?,nekad su te akcije bile glavne po vestima.

    Reply
  5. iz licnog iskustva

    Mozda je stvarno manje krivicnih dela, a mozda se neka dela ne proglase krivicnim iako su krivicna. Pa se neko uputi u parnicni postupak, nesto se proglasi kao nagodba ili odustajanje od krivicnog gonjenja. Kako bi se tuzilastvo i policija manje bavili svojim poslom. Ja mislim da ima i jednog i drugog, ali vise ovog drugog. Mali covek nikad nece moci da natera institucije da rade svoj posao, ako one to ne zele, iako ce vam mozda neko reci da postoje mehanizmi i za taj pritisak. A statistika ima hiljade nacina da zamagli stvarnu situaciju.

    Reply
  6. Mance

    Zamolio bih pripadnike P.U. Valjevo da testiraju na psihoaktivne supstance svoju pripadnicu koja je skoro slupala službeni auto. Mislim da ste bili u obavezi da to uradite.

    Reply
  7. Mićulence

    Naša policija je napredna! Sve je manje kriminala, pa je to dobro! Uhvatila je više droge, pa je i to dobro! To ne znači da je droge više nego što je bilo, nego policija hvata, čim nešto šušne! Posle,ako se utvrdi da nije droga nego paradajiz pušta sud napolje! Samo napred!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.