Ljubina skulptura u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji predstavljena je skulptura Ljube Popovića (1934-2016), akademika i jednog od naših najvećih slikara, osnivača te ugledne kulturne institucije. Skulptura, rad akademske vajarke Sare Nikolić, publici će biti prikazana na izložbi “Intezitet postojanja” čije je svečano otvaranje sutra u podne.

Kako je autorka ispričala u susretu sa novinarima, inspiracija za skulpturu izlivenu u bronzi, bila je delom fotografija Ljube Popovića koju je akademski fotograf Vojislav Jovanović, bivši direktor Moderne galerije, napravio u umetnikovom ateljeu, dok Ljuba sedi u barskoj stolici ispred svoje slike “Mesto sahrane”. Nakon upoznavanja na likovnoj koloniji u Trebinju, gde je video njenu skulpturu patrijarha Pavla, Jovanović joj je predložio da napravi i skulpturu osnivača Moderne Galerije, što je Sara Nikolić, kako je rekla, prihvatila jer joj je na taj način ukazana velika čast.

“Ova memorijalna skulptura je uvećana od prirodne veličine za oko 20 odsto. Najpre sam je radila u glini, a potom su se skidali kalupi i skulptura je potom rađena u gipsu i najzad izlivena u bronzi”, rekla je Sara Nikolić.

Prezentaciji sculpture u Modernoj galeriji prisustvovala je i starija kćerka Ljube Popovića Andrijana, koja je izjavila da je delo mlade vajarke na nju ostavilo impresivan utisak.

Sara Nikolić je rođena 1988. godine u Majdanpeku. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, na odseku za vajarstvo, u klasi profesora Dragoljuba Dimitrijevića. Izlagala je na preko dvadeset grupnih i šest samostalnih izložbi. Njeni radovi se nalaze u privatnim kolekcijama i javnim prostorima. Dobitnik je nagrade “Zlatno dleto”, na Prolećnoj izložbi ULUS-a 2016. godine.

Autor teksta kataloga za sutrašnju izložbu “Intezitet postojanja” je akademski slikar i esejista Jasna Opavski. “Prikazala je trenutak, kada je seo i zagledao se u svoje dovršeno delo. Kroz nevidljivu borbu u ateljeu, uspeo je da presadi energiju u slike i tako ostane i danas prisutan. Portretna skulptura Sare Nikolić je otelovljenje umetnikovog trajnog postojanja, koje se zahvaljujući Modernoj galeriji Valjevo intenzivno oseća u gradu Ljube Popovića”, napisala je ona o delu autorke.

Skulptura Ljube Popovića, koja je inače poklon Gradu Valjevu, u Modernoj galeriji će ostati do marta sledeće godine. “Naša ideja je da se do tada pronađe pravo i idealno mesto koje Ljuba zaslužuje. Da ova spomenička skulptura dobije pravu svoju namenu i ono što Ljuba zaslužuje”, istakla je Marija Đurić, direktorka Moderne galerije.

4 comments on “Ljubina skulptura u Modernoj galeriji

  1. Valjevac

    Ljubi treba postaviti umesto Živorada kod Doma kulture a Živorada u park na Jadru

    Reply
  2. Pravo mesto

    Tako je, mesto mu je kod Doma kulture,tu su sve njegove institucije za koje je bio vezan, Gimnazija,Moderna galerija, Bioskop koji je obožavao do samoga Doma kulture gde je u kulturu uložio celoga sebe,ako bude pameti kod gradskih otaca tu će i biti, na ponos grada

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.