Nikad bliže Regionalnoj deponiji Kalenić

Grad Valjevo I još 14 opština za korak su bliže rešavanju problema komunalnog otpada. Na lokaciji buduće Regionalne deponije u Kaleniću započeti su radovi. “Nikada nismo bili bliže rešavanju problema i naše deponije i komunalnog otpada “, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Još od 2006. godine traje finansiranje projekta izgradnje deponije Kalenić i do sada je, kada je grad Valjevo u pitanju, u samo projektnu dokumentaciju i rad preduzeća Eko Tamnava koje je osnovano kako bi vodilo posao vezan za deponiju Kalenić,  uloženo više oko 40  miliona dinara. Valjevo ima udeo u ovom projektu od 23%.

Brojna obećanja da će deponija biti izgradjena uglavnom su I ostajala na nivou obećanja duže od jedne decenije . Realan korak bliže budućoj Regionalnoh deponiji jeste početak radova na izgradnji samog tela deponije .

Ovom početku radova prisutsvovale su  predsednica Vlade Ana Brnabić I ministarka životne sredine Irena Vujović ,a li I predstavnici opština osnivača I budućih korisnika deponije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je  da je izgradnja Regionalne sanitarne deponije “Kalenić“ kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno deset puta više sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

„Neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način, te da svaka od 15 lokalnih samouprava koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra“, rekla je izmedju ostalog Brnabić.

Ministarka Vujović je navela da će ka Regionalnom centru „Eko-Tamnava“ gravitirati sledeće lokalne samouprave – Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Koceljeva, Vladimirci, Barajevo, Lazarevac, Obrenovac, Mali Zvornik, Loznica, Krupanj i Ljubovija, u kojima živi više od pola miliona građana.

„Svi smo uložili ogroman napor kako bismo postavili čvrste temelje i krenuli u sistemsko rešavanje ovog problema i zato smo danas ovde. Danas kreće izgradnja najvećeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji, gde će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru. Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane“, rekla je Vujović.

Na valjevsku deponiju dnevno stiže do 100 kubika otpada.

“Završetak projekta rekultivacije I sanacije gradske deponije je jedan od naših prioriteta . Početak izgradnje Regionalne deponije je zaista veliki pomak ka rešavanju pitanja naše gradske deponije . Projektom je predvidjeno da od ministarstva dobijemo I kamione za prevoženje smeća , na nama je da u punoj funkciji budu I reciklažni centar I transfer stanica tako da onog trenutka kada Regionalna deponija počne sa radom budemo potpuno spremni . Činjenica je da nikada nismo bili bliži rešavanju problema komunalngo otpada”, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

6 comments on “Nikad bliže Regionalnoj deponiji Kalenić

  1. Немања

    Зашто Лазаревац и Обреновац не терају на београдску депонију? Кад су их већ узели због Колубаре и Тента од нас, нека узму и њихово смеће.

    Reply
  2. VEKA

    Izgradanja deponije od velikog znacaja ,izgradnjom resava se visegodisnji problem koji smo imali sa otpadom ,imacemo zdraviju sredinu i bolji kvalitet zivota!

    Reply
  3. Pera

    Već više od decenije nas ucenjuju ovi Iz Opštine UBA a jo šnam doteruju svoje smeće Mionica, Ljig i drugi !!!
    Neviđena sramota i javašluk 🙁

    Reply
  4. Maki

    Verujem da je kompleksan i veliki projekat, ali jako značajan i za nas u Valjevu i za ostale opštine koje će tu odlagati otpad.

    Reply
  5. Taki

    Dugo se čeka na potpunu realizaciju ovog projekta, koji jeste od ogromnog značaja za naš kraj. Nadam se da će što je pre realno moguće sanitarna deponija moći da bude stavljena u funkciju, a još više se nadam da će sa njom zaživeti i znatno veća svest građana o nasušnoj potrebi da usvojimo zdrave ekološke navike, da recikliramo sve što možemo i da pravilno odlažemo otpad. Ne kažu naši stari bez veze da sve polazi od kuće.

    Reply
  6. Istina

    Ма ово је хиљадити текст о тој депонији…
    Када почиње са радом? Када ће из Ваљева нестати авет и смрад од депоније скоро у центру града?
    Какви су само мозгови донели одлуку да се смеће депонује на пар стотина метар од центра града???

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.