Nova obdaništa uskoro otvaraju vrata za valjevske mališane

Građevinski radovi u novim obdaništima “Palčica” i “Mali princ” su završeni, u toku je opremanje mobilijarom iz Fondacije Novaka Đokovića. Radovi na dogradnji obdaništa Bambi uveliko su u toku. „Konačno Valjevo rešava problem upisa mališana u vrtiće. Rekli smo da za svako dete mora biti mesta u vrtiću i koliko za mesec i po dana deca ulaze u nove vrtiće u staroj Šestoj školi“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Nakon završetka gradjevinskih radova na rekonstrukciji stare šeste škole u novi , adaptirani prostor uveliko stiže nameštaj:krevetići, stolovi, ormari i tepisi, tako da bi ovi vrtići trebalo da počnu s radom krajem oktobra ili početkom novembra ove godine.

„Vrata u novim vrtićima biće otvorena za oko 500 mališana . U pitanju je lep , funkcionalan prostor koji je uradjen po visokim standardima i koji se trenutno oprema i u skladu sa zakonskim okvirima . Konačno Valjevo rešava problem upisa mališana u vrtiće i mislim da je to velika stvar za naš grad. Trudimo se da na svaki način valjevskim mališanima pokažemo koliko su značajni ovom gradu. Oni su naša budućnost. Sada smo ponovo obezbedili besplatne udžbenike za prvake,  obezbedili smo besplatan ulaz na bazen za sve školarce, školicu plivanja besplatnu, deca sa sela su išla besplatno na more, a već u zimu ponovo ćemo o trošku grada poslati najuspešniju valjevsku decu na zimovanje. Tu su novčane naknade za nezaposlene porodilje , takodje novčane naknade za prvo rodjeno dete. Ne traba da zaboravimo ni hranilice ni autosedišta za decu, saradnju sa organizacijom Tri plus i kartice sa popustima za majke sa troje dece . Da ne nabrajam sve , ali već sada mogu da kažem da spremamo i još novih mera vezanih za decu Valjeva“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

radovi na dogradnji vrtića Bambi

Gradonačelnik dodaje i da će deca koja sada ne budu upisana u dva nova vrtića moći će da budu smeštena čim bude završena dogradnja vrtića Bambi. „Ostaće jedan broj dece , ali zato radimo još jedan vrtić praktično, u Bambiju. Na listi čekanja je bilo više od 500 mališana, evo taj broj smanjujemo skoro u potpunosti već sada, a  kada i u Bambiju radovi  budu gotovi verujem da smo završili jedan veliki posao upisa sve  dece koja čekaju mesto u vrtiću“, dodaje Gojković.

Milan Radović, direktor PU „Milica Nožica“ pojašnjava da će  nakon prijema  u nove vrtiće, ostati neupisanjedan manji broj dece  „Dogradnjom vrtića “Bambi” u Naselju “Oslobodioci Valjeva, koja je počela u junu sredstvima iz Programa humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih država, biće mesta za još 220 dece. Radovi u “Bambiju” se odvijaju predviđenom dinamikom, izvođač radova je Građevinska firma “Alistela” iz Valjeva. Kapaciteti Ustanove biće značajno povećani završetkom ovog obdaništa, što će ukinuti “liste čekanja” za upis dece, odnosno, biće trajno rešen smeštaj dece u vrtiće,”kaže Milan Radović.

Grad Valjevo je izdvojio 10 miliona dinara za opremanje kuhinje najsavremenijim aparatima za pripremu i čuvanje hrane, zbog povećanog obima pripreme obroka.

„Nabavljena su dva električna štednjaka, dve mašine za pranje posuđa, tri rashladna ormara i multifunkcionalni uređaj-kiper za pripremu velikih količina hrane. Svi ti aparati predstavljaju poslednju reč tehnike u kuhinjskoj opremi, kakvi se koriste u hotelu “Hajat”. Proces pripreme hrane za obdaništa, za Dom u Popučkama i za potrebe narodne kuhinje u Crvenom krstu, biće sada brži i higijenski bezbedniji. U Centralnoj kuhinji biće pripremano do 9000 obroka dnevno. U toku je povezivanje novih kuhinjskih aparata ne elektromrežu. Ustanova uskoro raspisuje javnu nabavku za kuhinjsko posuđe i HTZ opremu, radnu odeću i obuću i druge neophodne potrepštine za potrebe novih obdaništa, u vrednosti od oko 18 miliona dinara,” ističe Radović.

Novi objekti zahtevaju i nove zaposlene pa Radović najavljuje  da će uskoro uslediti i konkurs za prijem 80 radnika svih struka. „U novim vrtićima nam trebaju radnici i konkurs će biti raspisan i za  15 vaspitača, 25 medicinskih sestara, za spremačice, servirke, domare i tehničko osoblje, kao i za psihologe i pedagoge.Praktično za sve neophodne kadrove kako bi vrtići mogli nesmetano da rade , a da deca budu kvalitetno zbrinuta“, rekao je Radović

 

 

13 comments on “Nova obdaništa uskoro otvaraju vrata za valjevske mališane

 1. Dragan

  bravo. jednim udarcem ubijamo cetri muve. resavamo problem roditeljima da imaju gde da ostave decu dok idu da rade. zatvoricemo i privatna obdanista sto smo godinama pokusavali. takodje ce i stranka dobiti novih 80 clanova koji treba da se zaposle u obdanistu pa ce na formiranje misljenja kod dece od malih nogu uticati nasi kadrovi sto znaci da nam je buducnost na vlasti obezbedjena

  Reply
 2. Bravo

  Velika stvar za nas grad. Ozbiljnih problema oko upisa vec godinama i dobro je da se to zavrsava. Pohvala za grad sto je odvojio sredstva, sto niste cekali nikoga, vec se uhvatili problema i zbog toga pohvale moje.

  Reply
  1. Violeta

   Rešenje velikog problema, predstavlja ozbiljan posao i rad gradskog rukovodstva. Jedno veliko Bravo!!

   Reply
 3. Ana

  Zašto se gase predškolske grupe po selima kada država na sva zvona priča o oživljavanju sela i zadržavanju mladih porodica na selu?

  Reply
 4. Minja

  Ovo je zaista velika stvar za Valjevo. Nas grad godinama ima problem sa manjkom mesta u vrticima i lista cekanja je svake godine sve veca i veca. Rekonstrukcijom seste skole ce se mnogo toga resiti,a izgradnjom jos jednog vrtica trajno cemo resiti problem koji odavno postoji.

  Reply
 5. Slavka

  Konacno lepe stvari za nas grad!
  Sve pohvale za gradonacelnika koji se istinski trudi i ulaze sve napore,da Valjevo postane svima lepse za zivot.
  Otvaranjem vrtica ,veliko je olaksanje za malisane i roditelje, konacno ce biti mesta za svu nasu decu.
  Budimo svi bolji ljudi i bice nam svima lepse!

  Reply
 6. Jelena

  Resavanje upisa dece u valjevske vrtice godinama unazad je za ovaj grad bio veliki problem. Svako dete ima pravo na obrazovanje i vaspitanje, pravo na igru sa svojim vrsnjacima. Gojkovic je za kratko vreme resio goruce pitanje grada, sto njegovi prethodnici nisu bili u stanju da rese godinama unazad.

  Reply
 7. Pavle

  Odistinski se mora pohvaliti rukovodstvo grada na celu sa Gojkovicem kada je u pitanje zalaganje za izgradnju ova dva vrtica. Zavrava se i resava jedan od velikih problema sa kojima su se susretali roditelji dece koji imaju potrebu za smestajem u vrtic. Hvala vam.

  Reply
 8. Aleksandra

  Dugo se kuburi sa mestima u vrtićima Valjeva i to je jedan realan provlem naročito za zaposlene roditelje, a i za sve jer vrtić je ustanova kroz koju svako dete treba da prođe prvenstveno zbog razvoja socijalne intrligencije. Ovo što trenutne gradske vlasti prikazuju svojim delanjem iz nedelje u nedelju doslovno se zove prava briga za decu, i svaka im čast na tome. Svaka čast Lazaru i celom timu koji vodi Valjevo!

  Reply
 9. Milica

  Jos samo kada bi se resilo radno vreme, tj mogucnost roditelja koji rade od 8-16 ili 9-17h da podignu svoju decu, a ne da traze trece lice da to ucini. Npr, nekom dezurnom grupom za decu.. Mnogi gradovi su resili i taj problem, zasto ne bi i mi?!

  Reply
 10. Milica

  Jos samo kada bi se resilo radno vreme, tj mogucnost roditelja koji rade od 8-16 ili 9-17h da podignu svoju decu, a ne da traze trece lice da to ucini. Npr, nekom dezurnom grupom za decu.. Mnogi gradovi su resili i taj problem, zasto ne bi i mi?!

  Reply
 11. Boža

  Posle 12 godina na vlasti, uspećete da od babe napravite devojku, tj od stare škole obdanište, pa bravo, kakav podvig u 21 veku!!! A onu dogradnju u K2, ko vam finansira? Beše neki čika što je ubijao našu decu? Pa još jednom, bravo majstori! P.s. a jeste li pitali roditelje dece koja su se na pr rodila pre 6 god, i nikada nisu dobila mesto u vrtiću, kako su se snalazili, kako je toj deci, jel i oni treba da slave?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.