NDSS: Saobraćajni problemi u Valjevu su rešivi

GrONovog DSS-a izdao je saopštenje za javnost u kom predlaže neka od mogućih rešenja vezanih za problem saobraćaja I parkiranja u Valjevu. Saopštenje NDSS prenosimo u celosti:

“GO NDSS svakom problem pristupa na krajnje ozbiljan I odgovoran način. Vajevu je preko potreban sistematičan  pristup u rešavanju svih problema koji se odnose na odvijanje stacionarnog I dinamičkog saobraćaja.  Svedoci smo povećanog stepena motoristike I promena u naviama naših sugrađana.

U Valjevu je registrovano vise od 20000 motornih vozila svih kategorija, a Valjevo raspolaže sa nešto vise od 2100 numerisanih parking mesta.

Samo neki od uslova koji Valjevo čine krajnje nefunkcionalnom sredinom za odvijanje saobraćaja bi mogli da se pobroje u neku od sledećih grupa:

  1. Prenamena dela parking prostora koji je dimenzionisan za stanare u prostorima za kolektivno stanovanje- Ko kontroliše način korišćenja parking mesta? (npr. naknadno postavljanje kontejnera za komunalni otpad)
  2. Otvaranje novih pogona Hisens-a, Bizerbe I Hans Grohe I potreba za random snagom koja će neke od svojih potreba rešavati u Valjevu
  3. Nepropisno parkiranje I zauzimanje većeg broja parking mesta od dozvoljenog za parkiranje jednog vozila
  4. Nepostojanje projektovanja parking mesta za autobuse

Smatramo da su se u  Valjevu stekli svi potrebni tehno-ekonomski uslovi da projekat višespratnih garaža bude ostvaren. Samo na ovaj način možemo višestruko uvećati vrednost prometa u BID zoni I pristupačnost  Tešnjara kao kulturno-istorijske vrednosti.

Javni parking prostor kod GAZPROM pumpe, na ulasku u Tešnjar, je prva poželjna lokacija za ovakvu vrstu objekta jer se nalazi unutar  daljinometra od 350-450m od dve gore pomenute zone, što je, po saobraćajnim studijama, prihvatljivo rastojanje kojim vozač treba da se kreće peške od mesta parkiranja do mesta gde odlazi.

Ovo se može ostvariti kroz projekat javno- privatnog partnerstva.  Javno-privatno partnerstvo  u smislu  zakona, jeste dugoročna saradnja između javnog i privatnog partnera, radi obezbeđivanja finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja ili održavanja infrastrukturnih i drugih objekata od javnog značaja i pružanja usluga od javnog značaja.

Kako bi se projekat realizovao, najpre je potrebno da javni partner objavi tender, tražeći privatnog partnera. Privatni partner predlaže rešenje, i ako je tender odobren, preuzima ceo projekat od početka do kraja. Ovo znači pružanje usluga kompletnog finansiranja, građevinskih poslova i implementacije projekta, i održavanje tokom trajanja ugovoraProjekti JPP imaju uzlazni trend jer često predstavljaju jedino rešenje da se prevaziđu neki infrastrukturni problemi. Trenutno je od strane komisije za JPP odobreno 265 projekata, među gradovima koji su konkurisali  su  Niš, Kragujevac, Bor, Novi Sad, Pirot ali I manje opštine poput Plandišta I Bečeja gde  su se ovakvi projekti pokazali kao veoma uspešni, u delatnostima upravljanja parking mestima, pa ne vidimo razlog zbog čega to ne bi bilo moguće ostvariti i u Valjevu.”

 

17 comments on “NDSS: Saobraćajni problemi u Valjevu su rešivi

  1. Vlada Ivanović

    Odličan predlog javno-privatnim partnerstvom bi se pored saobraćajnih moglo otkloniti i mnogi drugi nedostaci u gradu. Slaba inicijativa od lokalne samouprave.

    Reply
  2. Svaki problem ima rešenje

    Šta reći osim sve pohvale za GO Novog DSS u gradu Valjevu i predstavnike ljude koji vide šta su prioriteti grada.
    Saobraćajna struka Grada Valjeva bi se trebala pod hitno zabaviti rešavanjem problema opisanih u saopštenju predstavnika GI Novog DSS.
    Ističem najbitniji i najgori primer obeleženih parking mesta na kolovoznom travi u ulici Čika Ljubina (stara autobuska) gde je godinama zagušenje prolaska vozila pa i pešaka .
    Ono je bruka i sramota.Da bi se u slobodnoj samo jednoj traci mimoišla dva vozila je nemoguće i moraju da se u rikverc vraćaju unazad po stotinu metara kako bi došlo do promera saobraćaja.
    koje planirao parking na jednoj saobraćajnoj traci celom dužinom od Sinđelićeva fo Doma kulture taj ili nije saobraćajne struke ili je,, kupio diplomu,,ili je građanima se osvetio kako stanarima koji žive tu i onima koji povremeno ulaze it Sinđelićeva.
    stotine stanara mi se požalio zadnjih godina
    molim da se ukine parking što pre na jednoj tj levoj saobraćajnoj traci gledano iz pravca ulice Sinđelićeva.

    Reply
  3. Miloš Marjanović

    mikro elektromobilnost je deo resenja ali se sa nasim zakonima to destimulise a hocemo u EU…

    Reply
  4. Vlada Ivanović

    Odlična inicijativa, javno-privatno partnerstvo bi rešilo ne samo saobraćajne već i čitav niz problema sa kojima se grad suočio inertnošću gradske uprave.

    Reply
  5. KS

    Inicijativa za svaku pohvalu.
    Dopada mi se što nisu samo kritički raspoloženi već uvek imaju predlog kako nešto može da se unapredi.

    Reply
  6. Istina

    Ко сте сад ви из тог Новог ДСС???
    Писао сам 100 пута о једносмернм улицама, о Чика Љубиној улици, о пешачким семафорима на дуплим тракама, где на пола саобраћајнице, на пола квадрата чекате зелено светло да пређете на другу страну, док вас прскају аутомобили…
    Не да немамо стручне људе за саобраћај у граду, него немамо ни за шта. Шта је боља хигијена, одвоз смећа, прање улица…? Шта је бољи урбанизам! Граде се вишеспратнице у срцу града, где ваздуха и земље више нема и то са већим бројем станова од паркинг места… Кажу таква је грдска уредба. Шта је боље здравство где се чека на поједине специјалистичке прегледе до смрти. Шта је са судством, исто предмети се решавају по 20 година…
    Решења има, али не са таквим бауљљњима, него од стране струке и науке. Има ту капацитета. У праву сте гаража код помпе у Тешњару, велики паркинг на простору продате касарне на Јадру, Гаража код Дома здравља, Гараже на месту старог МУП-а…
    Па неко је урадио зграду МУП-а који користи 100.000 грађана без и једног паркинг места. Па је ли то нормално???
    Паркинзи Роде, Лидла, су пуни аутомобила сасвим оним осим купцима… Код Пећине такође.
    Откупите земљиште, одузмите паре од тајкуна, направите шта треба и на тим раздаљинама уведите пешачку зону са електро мобилом за инвалиде који не могу пешке да дођу од тих дестинација до неког места унутар пешачке зоне… Прочитајте мало како то изгледа у Љубљани…
    Наравно, пре свега, све мора да сагледа и студију изради струка и наука, а не како ко стигне од партије до партије, или неке организације…

    Reply
  7. Dragan

    predlog je ok. ali prvo moraju da na izborima otkinu glasove od opozicije pa ih tek onda primamo da zajedno vladamo gradom

    Reply
  8. M

    Konačno da neko ukaže na probleme saobraćaja u Valjevu! Nadam se da će vaši predlozi, kako za ovaj, tako i za neke druge probleme na koje ste ukazali, konačno biti uzeti u obzir i da će se početi sa rešavanjem istih. U interesu je svih građana.

    Reply
  9. Krcko

    Nije loše ako je istinito da imate kapacitet i ljude…koji mogu da iznesu promene o kojima govorite.
    Sistem su kadrovi, samo su u Srbiji kadrovi bez mozga.

    Reply
  10. Već viđeno

    E zaista svako može da vidi da je ovo farsa.
    Kao neki stav po nekim realnim problemima a u stvari „falsifikat“. Sve te ideje su još od 2010 godine i samo su pročitali arhivu vesti od tog perioda do sada. A zaista ko su ti iz Novog DSSa? Pa zmaju da bez koalicije sa POKS-om i Zdravom Srbijom nemaju šanse ni da otkinu od opozicije ni 1% ali u širokoj koaliciji moguće da dobace i do 5%. Za početak koliko članova ima osbor NDSS_a i skim će u koaliciju?

    Reply
  11. Andrija

    Puna podrska za inicijativu visespratnih garaza. Situacija sa parkiranjem u nasem gradu postaje neizdrziva. Pohvala za opoziciju koja pored kritike daje i predlog resenja.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.