Mladi valjevski biciklista Igor Davidov – četvrti na Balkanu

Na MTB Balkanijadi koja je proteklog vikenda održana u Rumuniji, Valjevski takmičar iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET, Igor Davidov, osvojio je odlično četvrto mesto. Mladi Valjevac, koji je aktuelni prvak države u planinskom biciklizmu, nastupio je  za kadetsku reprezentaciju Srbije i na teškoj i zahtevnoj stazi, nakon dobre vožnje našao se u prilici da osvoji medalju, ali u završnici nije uspeo da protekne svoje rivale i morao se zadovoljiti četvrtim mestom.

Na ovom takmičenju, za reprezentaciju naše zemlje nastupilo je još troje članova BK Sputnjik-MET.

Najmlađa, Mila Starčević se izuzetno borila u kadetskoj konkurenciji iako je  čak 3 godine mladja od svojih rivalki. Ona je dobro startovala, vozila u grupi sa najboljima, ali zbog pada u jednom trenutku dobija zaostatak za vodećim koji nije mogla da nadoknadi, pa je trku završila na odličnom petom mestu. U istoj trci, Valjevka Nikolija Kulinčević je takođe pokazala dobru formu, borbeno i lako se nosila sa svojim suparnicama i sve vreme bila sa vodećima, ali zbog gumi defekta koji je imala pred kraj trke, na cilj je stigla kao sedma što je u ovoj konkurenciji rezultat vredan pažnje.

U trci juniora, mladi biciklista BK Sputnjik-MET, Stefan Davidov je takođe nastupio za reprezentaciju Srbije, ali neadekvatne gume i lošija oprema na malo težrm biciklu u odnosu na one koje su vozili drugi takmičari, prouzrokovalo je veći utrošak snage, kao i nekoliko proklizavanjs na pojedinim tehnički zahtevnim deonicama što mu je donelo zaostatak za vodećim, pa je i pored borbene i uporne vožnje, na cilju osvojio dobro šesto mesto.

Na ovom medjunarodnom takmičenju na kojem je boje Srbije branilo 12 reprezentativaca, čak četvro je bilo iz biciklističkog kluba Sputnjik-MET što je uspeh vredan pažnje pošto nijedan u klub u zemlji nije imao toliki broj takmičara koji su vozili u najdražem dresu. Dobar višegodišnji rad pod svakodnevnim stručnim vođstvom trenera Hadži Zorana Jelića uveliko donosi uspehe u zemlji i inostranstvu, ali ovoga puta, i pored dobre pripremljenosti, medalje i još bolji rezultat izostali su zbog tehničkih zaostajanja po pitanju bicikli i oprema. Medalje sa balkanskih prvenstva već dugi niz godina nisu stigle u Valjevo, a ovog puta – malo je nedostajalo. Razlog tome je upravo nedovoljno ulaganje u mlade sportiste, u kupovinu boljih bicikli i opreme, a naročito nedostatak kombija zbog čega su mladi Valjevci u na ovo važno takmičenje otišli bez svog trenera, bez rezervnih točkova i rezervnog materijala, brz trenažera za zagrevanje i adekvatne podrške, a što je sve u zbiru sa vožnjom bicikli iz „druge klase“ doprinelo da se u Valjevo vrate bez medalja. Ali i  ovi ostvareni rezultati su za ponos svih u gradu na Kolubari, mladi biciklisti su osvetlali našu zemlju, grad i klub i ostavili izuzetan utisak što im širom otvara vrata nacionalnih selekcija u u predstojećim sezonama.

Ova trka je pokazala da za vrhunske rezultate su neophodni puno bolji uslovi od ovih u kojima BK Sputnjik-MET danas radi, pa su bolji rezultati izostali isključivo iz finansijskih razloga i nastupa na „drugoklasnim“ biciklima sa lošijom opremom. Sad se i pokazalo da će  za ostvarivanje boljih sportskih rezultata ipak sve zavisiti o nekoj većoj podršci od strane onih koji bi trebali o tome najviše da brinu jer se u ovom slučaju, kod talentovanih i uspešnih biciklista pokazala neophodnost upravo većeg materijalnog ulaganja u mlade sportiste kako bi se ostvario možda i veći uspeh na medjunarodnoj sceni što pri sadašnjem stepenu ulaganje u ove mlade, a to je ovo takmičenje i pokazali, nije moguće ostvariti.

Zasigurno ova tema treba da zanima valjevsku javnost, dobar rad i ostvarenje dobrih sportskih rezultata moraju da se sistemski podrže, a da li će biti tako – pokazaće buduće vreme u kom neće više biti prostora za nemar i ne brigu, ili će u protivnom doći do odlazaka iz ovog lepog, ali skupog i teškog sporta, što nikom u našem društvu nije u interesu.

 

FOTO: bksputnjikvaljevo@mail.ru

1 comment on “Mladi valjevski biciklista Igor Davidov – četvrti na Balkanu

  1. Taki

    Svaka čast mladim sportistima! Biciklizam je težak, ali lep sport koji promoviše one prave životne vrednosti. Mislim da grad, kada već podržava sportske klubove, treba malo više pažnje da obrati upravo na one sportske discipline u kojima su naši sugrađani u različitim kategorijama, a pogotovo mladi (juniori, kadeti itd.), donose pregršt medalja i dobrih rezultata, kao što se pokazalo i u slučaju prvenstva Balkana u MTB-u.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.