Javni poziv privrednim subjektima za učešće u sprovodjenju mera energetske sanacije

Na osnovu odluke Gradskog veća grada Valjeva i Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, raspisan je Javni poziv radi izbora privrednih subjekata (direktnih korisnika) koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada.

Predmet ovog javnog poziva je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti:

  • zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;
  • postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;
  • postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice;
  • zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo ( kotao ili peć ) efikasnijim kotlom na biomasu;
  • ugradnja toplotnih pumpi;
  • zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, grejnih tela – radijatora ili pratećeg pribora;
  • ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode i
  • ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

„Domaćinstva koja ispunjavaju uslove za dodelu sredstava, mogu nabaviti dobra i usluge isključivo od direktnih korisnika (privrednih subjekata) izabranih putem ovog javnog poziva. Za svaku od mera ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa ukupne vrednosti pojedinačnog projekta. Iznos maksimalnih ukupnih sredstava po pojedinačnim projektima biće određen u javnom pozivu za domaćinstva. Mogu da napomenem da je došlo do usklađivanja tih maksimalnih sredstava u odnosu na prošlu godinu, negde okvirno oko 10 % će biti više sredstava opredeljeno za svaku meru. Krajnji korisnici će imati pravo na jednu meru ili na paket mera, koji obuhvata više mera energetske sanacije. U pitanju je osnovni paket, standardni i napredni paket. Osnovni paket, na kome će moći da se ostvari subvencija do 55 %, standardni paket do 60 % i napredni paket na kome će moći da se ostvari do 65 % subvencija. Za razliku od prošle godine gde je na javnim pozivima bilo moguće aplicirati samo za jednu meru, sada se jedan objekat može sanirati celokupno i time postati energetski efikasan“, naglasio je Viktor Mićić, zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva i predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Javni poziv će trajati do utroška finansijskih sredstava za realizaciju projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, a najduže do 30.11.2027. godine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.