Agrorazvoj i Zavod za poljoprivredu u stalnoj kontroli korisnika subvencija

Ministarstvo poljoprivrede uradilo kontrolu samo 101 subvencije koju država daje  i došlo do podatka da je 99 imalo nepravilnosti. U Preduzeću Agrorazvoj u Valjevu kažu da bez kontrola nema ni subvencija. „Dogodi se neka zloupotreba, ali retko i brzo je uočimo“, kaže direktor Agrorazvoja Goran Marjanović.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je iznela šokantan podatak da je od 101 kontrolisane parcele za koju je dobijena subvencija 99 u problemu jer je 81 potpuno nepoljoprivredna, ništa se ne gaji na njima, a 18 parcela nema zasasjenu kulturu za koju je odobrena subvencija nego neku drugu.

Da li je moguće da su iz ministarstva bili toliki baksuzi pa pogodili da kontrolišu samo one parcele gde postoji nepravilnost? Teško. Verovatnije je da su programima  Biosensa i Geo Srbija unapred uočene nepravilnosti pa se na terenu radila provera.

Subvencije za poljoprivrednike u valjevskom kraju realizuje i preduzeće „Agrorazvoj“ u kom navode da su kontrole stalne.

Goran Marjanović

„Mi nemamo isti sistem dodele subvencija kao ministarstvo i mi već unapred znamo da li je nešto zasadjeno ili nije. Stalno smo na terenu i u kontaktima sa našim poljoprivrednicima, realno poznajemo te ljude u selima  tako da teško i može da dodje do zloupotrebe. U tom poslu veliki saradnik nam je Poljoprivredna stručna služba. Desi se povremeno da se uoči neka nepravilnost, ali retko je to zaista i tada ako je zloupotreba u pitanju za to domaćinstvo više nema subvencija“, kaže Goran Marjanović direktor Agrorazvoja.

U Zavodu za poljoprivredu potvrdjuju da o svakom korisniku subvencije u svakom trenutku postoji informacija i izveštaj.

„Mi radimo kontrolu i imamo ozbiljnu dokumentaciju o tome. Naime Zavod tri godine prati svaki voćni  zasad koji je ostvaren iz subvencije i tačno se zna u kakvom je stanju zasad , ali i kakve su instrukcije date poljoprivredniku kako da neke stvari poboljša. Mi imamo stalna predavanja na koja su oni čak obavezni da dolaze. To je jako važno jer za neke sadnice se daje i do 100% subvencije. Na osnovu izveštaja jasno je vidljivo i koji poljoprivredni proizvodjači su rrealni kandidati za subvencije“, kaže Svetislav Marković direktor ovdašnje Poljoprivredne stručne službe.

Svetislav Marković

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković o celom slučaju provere je izjavila da je cilj da  budu odvojeni pravi poljoprivrednici od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede a zapravo se poljoprivredom ne bave. Govoreći o sankcijama zbog utvrđenih nepravilnosti navela je da oni koji su prijavili jednu proizvodnju a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje dok će oni oni koji su lažirali prijave, biti stavljeni u pasivan status na tri godine i tada neće moći da se bave poljoprivredom a nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.