Patijarević: Očekuju nas veliki radovi u Centru za kulturu

Danas će biti završen tender za rekonstrukciju Centra za kulturu. Sredstva za ove radove izdvoijili su  Republika Srbija i Grad Valjevo. Predvidjeni radovi uključuju i samu salu Centra , a u vrednosti su 30 miliona dinara.

Radovi na izgradnji sadašnjeg Centra za kulturu , a nekada Doma kulture počeli su još 1953.godine, a  otvoren je 8 marta 1960.godine baletskom predstavom „Ohridska legenda“. Dugi niz godina na samom objektu i unutar njega nije bilo značajnijih radova. Prvi vidljivi radovi odnosili su se na muzičku salu, šminkernicu, vodu, priključak na Toplanu, teretni lift, fasadu.

„Ustanova od 2022.god raspolaže kompletnim  projektom rekonstrukcije prostora u kome se nalazi velika sala i scena ( rekonstrukcija sale, scene, klimatizaciju i ventilacija objekta, mašinski i elek.radovi…). To su zapravo sve one neophodne stvari kako bi sam Centar bio u punoj funkciji. Sama sala nikada nije u potpunosti rekonstruisana od kako je izgradjen objekat, koliko mi je poznato jedino su pre više od 30 godina  presvučena sedišta.  Klimatizacija sale je preko potrebna jer u letnjim mesecima gotovo da nije moguće održavati programe unutar sale, a s obzirom da će radovi biti izvodjeni u dve faze klimatizacija je predvidjena u toj drugoj fazi“, kaže član Gradskog Veća zadužen za kulturu Nenad Patijarević.

Ministarstvo kulture je raspisalo konkurs ,,Gradovi u fokusu“ koji omogućuje jedinicama lokalne samouprave da u saradnji sa ustanovama kulture konkurišu sa projektom ili delom projektne dokumentacije u cilju poboljšanja uslova na ili u samom objektu ( investicioni radovi) što bi u krajnjoj liniji uticalo na kvalitet  uslova rada i pružanja usluga prema potrošačima svih usluga same ustanove (posetiocima).

„Grad je blagovremeno u roku konkurisao u ministarstvu sa delom projektne dokumentacije, jednom celinom imajući u vidu vrednost cele rekonstrukcije, konkurisalo se sa  rekonstrukcijom arhitekture-enterijera sale, rekonstrukcijom hidrotehničkih i elek.energetskih instalacija  kao i protivpožarnog sistema takodje same sale. Vrednost ovog dela iznosi nešto preko trideset milona dinara sa PDV-om. Od tog iznosa na konkursu Grad je dobio 16 mil. subvencije dok će razliku dati grad , nedostajućih  14. mil.  Nabavka je raspisana, i ista se okončava 15. avgusta tako da se možemo samo nadati kvalitetnom izvođaču s obzirom na kompleksnost radova. Nakon svih radova sledi opremanje sale novim pozorišnim stolicama sa budžetske pozicije Centra za kulturu“, navodi Patijarević.

 

U proteklim decenijama različite vlasti imale su različite ideje vezane za prostor Centra za kulturu pa se išlo i do toga da se dogradnjom aneksa na zgradu Doma vojske u dvorištu upodobi novi objekat ove namene. Ono što je zajedničko svima jeste konstatacija da je cela zgrada odavno bila „zrela“ za rekonstrukciju i velike radove.

„Ključni i veliki dogadjaji održavaju se upravo u prostoru Centra za kulturu i sam Centar i građani doživljavaju kao stožer kulture u našem gradu. To je dovoljan razlog da Valjevci imaju objekat kakav i zaslužuju , da to bude jedan lepo uredjen prostor , funkcionalan prostor za različita kulturna dešavanja i verujem da je ovo ozbiljan i veliki korak da takav objekat i dobijemo. Ukoliko ne bude žalbi u postupku izbora izvođača i uz poštovanje svih zakonskih rokova verujem da će radovi početi sa početkom septembra ili da kažemo sam početak jeseni. Ne smemo zaboraviti da je Centar za kulturu samo jedan od objekata ustanova kulture , zato je grad uložio sredstva i u Arhiv, uložiće sredstva i za galerijski prostor na Trgu Živojina Mišića, pri kraju je radova Plava sala u Muzeju, dakle nije Centar jedino što radimo“, pojašnjava Patijarević dodajući da je kultura ključna za razvoj svakog grada te i da su ceneći taj stav izdvajanja za kulturu u budžetu povećana.

 

5 comments on “Patijarević: Očekuju nas veliki radovi u Centru za kulturu

  1. Hvala lepo

    Dobre vesti i radosne. Decenijama se nije ulagalo u tu instituciju i iole mentalno zdravog coveka ce ovakve vesti da raduju.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.