Novine u obrazovnom sistemu

Vlada Srbije  usvojila predložene izmena zakona o obrazovanju. Iz ministarstva poručuju da izmene zakona imaju za cilj povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu.

Od 1.septembra obrazovni sistem Srbije pretrpeće nove izmene , a one se u najvećoj meri odnose na mogućnost pojačanog vaspitnog rada.

Kako se navodi na sajtu ministarstva prosvete predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Ministarka prosvete Slavica Djukić Dejanović je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju.

„Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima“, rekla je ona.

 

3 comments on “Novine u obrazovnom sistemu

  1. tracak nade

    Da, Slavica Djukic Dejanovic, SPS i radikali, ce vas nauciti vrednostima i vrlinama. Ljudi koji su zatukli sve ono sto je vredelo na ovom prostoru.

    Reply
  2. Ana

    Sve to postoji u pravilnicima. Problem je u tome što nastavnici idu linijom manjeg otpora, ne žele da se zameraju roditeljima, da sastanče, da pišu izveštaje i onda je za njih najlakše da sve gurnu pod tepih i da zažmure. Malo je onih koji rade kako treba. Nastavničke kancelarije služe kao modna pista, njih pedagoški rad uopšte be zanima.

    Reply
    1. Божидарка

      Једини начин да се правилно поступа је да родитељи одговарају за понашање СВОЈЕ деце.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.