„Moj ugao“ kao svojevrsni legat slika sa sedam divčibarskih likovnih kolonija

Radovi učesnika likovne kolonije koju organizuje divčibarski hotel „Heba” predstavljeni sun a izložbi “Moj ugao” u galeriji Narodnog muzeja. Reč je o nastavku saranje koja je započeta 2019. godine kada je održana izložba sa 4. Međunarodne likovne kolonije, koja je takođe nosila naziv „Moj ugao”, a sada su u valjevskom muzeju predstavljeni radovi sa šeste i sedme kolonije.

Na izložbi je predstavljeno dvadeset radova nastalih na koloniji na kojoj je stvaralo petnaest slikara iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Kako je rekla kustos, istoričarka umetnosti Jelena Ivić, naziv ove likovne kolonije daje odgovor kako posmatrati umetničko delo, iz ugla umetnika.

“Takođe, vraćamo se ideji lepote kroz različite vrste umetničkog izražavanja, ali koje ne vidimo kao suprotstavljene stavove, već svojevrstan dijalog u zajedništvu talenata”, istakla je ona.

Izložbu je otvorio slikar Miloše Vemić iz Nikšića, jedan od umetnika kome je ovo druga godina učešća na likovnoj koloniji na Divčibarama, a Valjevac Miodrag Antonić, koji je pre sedam godina bio selektor prve kolonije, objasnio je način stvaranja na njoj.

“Provede se sedam, osam dana na Divčibarama, imamo atelje, uslovi su dobri, mi se između sebe znamo, srećemo se i po drugim kolonijama. Imamo potpunu slobodu u stvaranju, svako radi shodno svom senzibilitetu, ali uz zajednički rad desi se da me povuče neka boja od kolege, dešavalo se da jedne godine sve bude u istom tonalitetu”, ispričao je Antonić.

Inače, sva dela nastala na proteklim kolonijama, među kojima su i ona predstavljena na ovoj izložbi u muzeju, krase zidove hotela „Heba” koji je svojevrsni izložbeni prostor. U ime hotela Saša Stević je izrazio nadu da će jednog dana moći da ostave legat za sve buduće generacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.