In memoriam: Predrag Draško Dudić (1932-2023)

Predrag (kako ga je retko ko znao i zvao), Draško (kako su ga svi poznavali), Dudić u dva navrata biran za direktora Valjevske gimnazije i jednom za vršioca dužnosti direktora škole, rođen je 1932. godine u Miloševu kod Negotina u prosvetarskoj porodici Milovana Dudića koji je takođe bio direktor Valjevske gimnazije.

Po formalnom obrazovanju Draško je bio profesor pedagogije, a kao profesor i školski pedagog radio je u Učiteljskoj školi u Ubu i Valjevskoj gimnaziji. Više od deset godina bio je i savetnik za opšta pitanja i direktor Međuopštinskog zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Valjevo.

Generacije učenika, kolega i saradnika pamtiće ga kao kao pravog gospodina, plemenitog, odmerenog i dobronamernog čoveka koji nije bio samo pedagog po profesiji, već ličnost čija je demokratičnost, tolerancija, podrška i sama pojava odisala pedagogijom, sa plodonosnim pedagoškim stavom, usmerenim na pozitivno rešenje problema sa što manje potresa i što više pozitivnih vaspitnih uticaja.

U istoriji Valjevske gimnazije Draško će biti zabeležen kao čovek koji je kao rukovodilac škole prebrodio jedan veoma turbulentan period (posle ničim izazvanog dobijanja imena Vladimir Iljič Lenjin – 1970. i đačkog štrajka – 1971.) i ličnost koji je svojim autoriteteom, pedagoškim taktom i diplomatijom uspeo da harmonizuje odnose u Nastavničkom veću, uspostavi pokidane veze između nastavničkog i učeničkog kolektiva i povede školu u novu etapu razvoja.

Uvek uz svoje kolege i učenike, sa dobrim primerima, pravim savetima i spremnošću da pomogne bilo da se radi o nastavnim, nekim drugim školskim ili životnim problemima. Posebno je zaslužan za dobru selekciju mladih nastavnika u Valjevskoj gimnaziji (sredinom sedamdesetih godina) koji su činmi se sve do današnjih dana nosili obrazovno-vaspitni radu školi.

Sahrana Draška Dudića obavljena je u subotu na porodičnom groblju u Klincima.

Komemoracija Drašku Dudiću je zakazana za večeras u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Dr Vojislav Andrić

1 comment on “In memoriam: Predrag Draško Dudić (1932-2023)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.