GO POKS: Upozorili smo na problem i predložili rešenje!

Reagujući na još jednu nesreću, sa smrtnim ishodom, koja se desila na pružnom prelazu u Popučkama, kao još jedno upozorenje, radi sprečavanja novih tragedija, GO POKS Valjevo ponavlja saopštenje od 11.04. ove godine, u kome su, kako podsećaju, predložili neophodne mere, na koje, nažalost, nadležni nisu odreagovali i shvatili ozbiljnost situacije! Saopštenje prenosimo u celini:

„POKS: Železnica je u nadležnosti države Srbije, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti! Povodom još jedne saobraćajne nesreće na neobezbeđenom prelazu u Popučkama sa smrtnim ishodom, Savet za saobraćaj Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine Srbije upozorava:

Železnica je u nadležnosti države Srbije, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti! Smatramo da posle gubitka još jednog života na istom mestu ili drugim neobezbeđenim prelazima u blizini Gradsko veće mora hitno, u saradnji sa ministarstvima policije, saobraćaja i infrastrukture kao i Železnicama Srbije, preduzme sledeće kratkoročne i neodložne korake:

  1. Da se pruga u delu koji prolazi kroz naseljene delove Valjeva ogradi ogradom po uzoru na onu koja se postavlja na brzim prugama ili pored autoputa.
  2. Pošto nema uslova za pravljenje nadvožnjaka na mestima gde su danas nezaštićeni prelazi preko pruge, da se ispod pruge iskopaju dovoljno široki podvožnjaci sa pešačkim stazama.
  3. Da bi se povećala bezbednost a dok se ne prokopaju podvožnjaci ispod pruge i ne postave zaštitne ograde, da se odmah na tim kritičnim i neobezbeđenim prelazima postave automatizovane rampe.

Dugoročno, radi otklanjanja i najmanjeg rizika po bezbednost građana Valjeva i onih koji prolaze kroz Valjevo neophodno je napraviti projekat potpunog izmeštanja pruge van naseljenih područja grada. Ovo je posebno bitno zbog budućeg razvoja Valjeva.

Gradska vlast mora da napravi prostorni plan Valjeva za period od najmanje pet decenija“, zaključili su i predložili članovi Saveta za saobraćaj Gradskog odbora POKS Valjevo.

5 comments on “GO POKS: Upozorili smo na problem i predložili rešenje!

  1. Dragan

    vi iz opozicije kad dodjete na vlast pravite prugu kakvu vi hocete a ne da nama naredjujete sta da radimo

    Reply
  2. Istina

    Samo jedna ispravka.
    Svi prelazi su оbezbeđeni samo na različite načine. Znači uvek šinska vozila imaju prednost nad drumskim koja moraju da se zaustave na znaku Stop!
    Ali, istina je da na potezu Valjevo- Dici (10km) ima 5 putnih prelaza, a do pre neku godinu ih je bilo 6. Zašto, zato što je to još iz Titovog vremena kada su najveći saobraćaj činili konji i volovi, tj. zaprega. Pa da ne bi pravili dug put do svoji h kuća, seljaci su tražili prelaze na svakom kilometru…
    Danas u moderno doba, kada je frekvencija saobraćaja automobilima sve veća i kada nije problem voziti se 5km duže, tačno je da treba uraditi jedan podvožnjak, ili nadvožnjak i ukinuti sve putne prelaze. Malo bi vožnje bile duže, ali ne bi imalo nikakve šanse više za ovakve nesreće.
    Ili da se vratimo ponovo na konje i volove???

    Reply
    1. Покс Ваљево

      Ово је постало надасве страшно, од девојке по презимену Ђирић, кога је погинула, до мушкараца пре пар година, па онда жена са Опел Корсом. Језиво. Све солуције за решавање проблема и нису толико скупе, више новца се да за један концерт на Тешњарским, али нем ако д се заложи.

      Reply
  3. Pera

    Istina
    27/07/2023 at 09:06

    Samo jedna ispravka.

    Vi pojma nemate o zakonu železnice !!!
    Zna se šta treba ljudi da rade na putnim prelazima preko pruge !!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.