Efekti 6 – Infertilitet više nije tabu tema

Negativni prirodni priraštaj beleži se u našoj zemlji iz godine u godinu. U toku protekle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Kolubarskom okrugu živorođeno je 1.353 dece (61 više u odnosu na prethodnu godinu), a umrlo je 2.760 osoba (za 688 manje nego godinu dana ranije), dakle imali smo negativni prirodni priraštaj (1.407 ljudi više umrlo nego rođeno). Takva situacija je i u Valjevu i u ostalih pet opština okruga, Lajkovcu, Mionici, Ljigu, Ubu i Osečini.

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, procenjeni broj stanovnika u okrugu u 2022. godini iznosio je 154.890, što je za 45.543 stanovnika manje nego 1991. godine i oko 20 hiljada manje u odnosu na 2011. godinu.

Kao najčešći uzroci negativnog prirodnog priraštaja u našoj zemlji navode se odlazak mladih iz Srbije i unutrašnje migracije, zatim odlaganje rađanja i reproduktivno zdravlje, lose zdravstveno stanje nacije, ekonomski faktori koji negativno utiču na natalitet i psihološki faktori koji utiču na smanjenje nataliteta.

Kada je reč o drugom uzroku – odlaganje rađanja i reproduktivno zdravlje podaci Republičkog zavoda za statistiku su da je prosečna starost majke pri rađanju prvog deteta 27,5 godina. Žene žele najpre da se obrazuju, ostvare u profesionalnom smislu pre nego što se odluče na trudnoću. U tom pogledu je važno da je reproduktivno zdravlje stanovništva na visokom nivou, što, nažalost, u Srbiji nije slučaj.

“Pre 10 godina svaki dvanaesti par je imao problem za plodnošću, a svaki sedmi par nije mogao da dobije potomstvo. Sada je situacija sledeća, svaki desti par ima problem sa plodnošću, a svaki peti par ne može da dobije potomstvo”, otkriva specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista za fertilitet i sterilitet dr Branko Budimirović, praveći paralelu, odnosno poređenje za period od deset godina, u pogledu zdravstvenog stanja parova u našem gradu.

“Uzroci infertiliteta (neplodnosti) su isti kao i pre 10 godina: 40 procenata je u pitanju muški infertilitet, 40 procenata ženski, 10% kombinovani muško-ženski, 10% idiopatski infertilitet (parovi kod kojih je “na papiru” sve u redu, ali potomstva nema). Procentualno su polovi podeljeni jednako kao pre 10 godina, ali je učestalost veća delom i što infertilitet nije više tabu tema”, ocenjuje ugledni stručnjak za fertilitet, skrenuvši pažnju na to da se danas više nego pre deset godina govori o onkofertilitetu kao grupi, jer su terapijske mogućnosti veće, a reč je o interdisciplinarnom pristupu onkologije i reproduktivne medicine sa ciljem da se sačuva i produži fertilitet kod žena i muškaraca obolelih od malignih bolesti.

Dakle, stopa učestalosti infertiliteta veća je nego pre 10 godina. To je, po mišljenju dr Budimirovića, delom i zbog toga što se danas parovi brže odlučuju da traže pomoć i što infertilitet više nije zabranjena priča.

“Infertilitet je sam po sebi problem i nama kao lekarima je lakše kada imamo vidljiv uzrok bilo muškog (loš spermogram), bilo ženskog partnera (neprohodni jajovodi) nego kada uzroka nema, a nema ni potomstva”, navodi dr Budimirović i konstatuje da su problemi koji dovode do ovakve situacije isti kao pre deset godina, da se tu nije mnogo napredovalo. Zdravstvena kultura koja podrazumeva posetu ginekologu jednom u godinu dana i danas je na niskom nivou, konstatuje dr Branko Budimirović.

U periodu od deset godina, od 2011. godine do poslednjeg popisa stanovništva, evidentan je napredak medicine. Koliko je to pomoglo i olakšlao život parovima koji žele decu, a koliko je olakšalo posao lekarima, stručnjak za fertilitet kaže:

“Medicina je “živa” nauka koja svakim danom otkriva nove načine dijagnostike i lečenja bolesti i stanja. U pogledu lečenja infertiliteta napredovali smo u terapijskim mogućnostima i embriološkom delu lečenja. Svaka novina koja je priznata u naučnom svetu vrlo brzo dolazi i do naših ustanova i tu kao lekari ne zaostajemo za ostatkom sveta”, kaže dr Budimirović.

*Projekat Efekti Vamedia Nova realizuje u saradnji sa Gradom Valjevom

1 comment on “Efekti 6 – Infertilitet više nije tabu tema

  1. Istina

    Што се тиче рађања, одласка младих, па господо из власти направите већ једном државу, систем у коме ће сви волети да живе, у коме ће бити нормална социјална разлика… па да видите како ће се деца рађати. А не дате минималац, око кога се врти 50% Србије, за који каже премијерка да је довољан за неколико дана, трудне жене када се врате са породиљског „газде“фирми отпуштају… и тако се само богате појединци који праве статистику просека примања у Србији испод којег је опет око 80% грађана.
    Потрошачка корпа 120.000 динара, а минималац 40.000 динара и ко је ту нормалан, како да се рађају и издржавају деца? Је ли тако што ће их општина слати на море, куповати књиге, одело…? Па то је посао родитеља, тако се породица прави здравом, друштво прави нормалним…а не као Палма, теби 2, теби 3 ономе 5 хиљада динара… Брука! Каква смо то ми држава? Па ми 30 година правимо државу трошимо енергију по асфалту, неко би направио две државе за то време.
    Нама треба одузети државу, ми не заслужујемо да имамо државу!
    Омладино пакујте кофере, живот је један!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.