Dveri: Rebalansom budžeta izdvojiti sredstva za besplatne udžbenike, prevoz i užinu đacima

Gradska organizacija Dveri Valjevo predala je preporuku gradu Valjevu kojom se traži da se rebalansom lokalnog budžeta za 2023. godinu hitno obezbede sredstva za besplatne udžbenike, prevoz i užinu svim đacima, kao i besplatne vrtiće na teritoriji​ Valjevo. Saopštenje Dveri prenosimo u celini.

Ako će grad Beograd sve to imati za beogradsku decu od 1. septembra ove godine – da ne bi bilo bilo kakve diskriminacije dece van Beograda sva deca u našoj sredini moraju imati istu podršku lokalne samouprave kao što će to biti slučaj u prestonici od 1. septembra.​ Takođe, zahtevamo da se ova sredstva trajno obezbede u lokalnom budžetu za 2024. i svaku narednu godinu.

Imajući u vidu da su učenici i deca koja pohađaju predškolske ustanove u celoj Srbiji diskriminisani po ovom pitanju u odnose na decu u Beogradu, zahtevamo da i naša lokalna samouprava donese odluku u cilju ostvarivanja besplatnog obrazovanja i jednakih šansi za sve građane. Predlažemo da se ova sredstva obezbede preraspodelom budžetskih sredstava sa stavki kao što su ugostiteljske usluge u upravama i javnim preduzećima, putovanja u inostranstvo i sredstva za kupovinu, održavanje i korišćenje službenih automobila, i druge nenamenske i koruptivne nabavke kojih je po procenama stručnjaka preko 30% u budžetu u svakoj lokalnoj samoupravi.

Prema istraživanjima, za pohađanje predškolske ustanove, roditelji mesečno moraju da izdvajaju od 5.000 do 25.000 dinara. Takođe, za ovu školsku godinu za opremanje đaka prvaka bilo je neophodno između 30.000 i 50.000 dinara, što je ogroman trošak za prosečne plate njihovih roditelja. U starijim razredima samo cena udžbenika dostiže 17.000 dinara, a dodatni pribor i sveske koštaju i do 15.000 dinara samo za početak godine. Kada se na ove troškove dodaju troškovi prevoza i užine, jasno je da se mora hitno reagovati iz budžeta kako bi se deci obezbedili odgovarajući uslovi za dalje školovanje.

Srpski pokret Dveri, kao pokret kome je porodica na prvom mestu, smatra da nema prečeg ulaganja iz budžeta od onog u decu i zato se nadamo da će i naša lokalna vlast prepoznati ovaj prioritet. Mi ćemo na tome insistirati u ovom periodu, kako bi od 1. septembra i naša deca imala iste uslove kao i beogradska.

Predsednik Gr Odbora Dveri Valjevo Zoran Đurđević

2 comments on “Dveri: Rebalansom budžeta izdvojiti sredstva za besplatne udžbenike, prevoz i užinu đacima

  1. Istina

    Sve to po malo liči na Socijalizam koji je odavno prošao kroz našu državu…
    Nismo uspeli da iz tog sistema izgradimo sistem kapitalizma, nego još uvek bauljamo i gledamo kako se svakodnevno sve više i više bogate pojedinci, kvazi elita…Kažu pola grada je u rukama nekolicine ljudi, pola države je u rukama nekolicine ljudi… Pa je li to normalno?
    Spominjete cene udžbenika…, tačno je, ali šta da radimo sa dečijom garderobom hranom… koja je najskuplja u Evropi? Hoćemo li i to da finansiramo?
    Negde se pravi grešaka, a ta greška je što u Srbiji niko neće da se založi za smanjenje socijalne razlike na razumnu meru i što niko neće da se založi da najniža plata ne sme biti manja od vrednosti potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu. Gde je korpa, niko je više ne spominje…?
    Znači sve je poremećeno, sistem pukao, a vi ga podržavate…
    Potrebno je doneti prave, održive zakone o porezima koji će jednostavno onemogućiti bogaćenje pojedinaca. Nije normalno da neko ko zarađuje 100 miliona plati 20% poreza kao onaj što zaradi 1 milion. Mora neko i da čisti ulice…A onda budžetska sredstva trošiti na infraszrukturu, na stvaranje poslovnog ambijenta, zaštitu životne sredine, zdravstvo, školstvo, nauku…
    Nemojte predlagati da se o trošku države izdržavaju deca, šalju na more, još samo da im se kupuje hrana, odeća i obuća… Pa kako će ta deca, ti roditelji da se osećaju, da li će tu da prestane odnos dete-roditelj? Šta vi stvarate kod dece, odnos države i dece…?

    Reply
  2. Zile

    Bravo za predlog.Ko ne razume koliko su deca bitna Srbiji taj verovatno nema decu.Nikad mi neće biti jasno da stariji od 65 imaju prevoz a deca ne.Pa deca su u obavezi da putuju i nemaju primanja

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.