Vraćene mošti Svetog Vladike Nikolaja u Lelić

Mošti Svetog Nikolaja Velimirovića vraćene  su  iz Hrama Svetog Save na Vračaru u njegovu zadužbinu, manastir Lelić .Ispraćaju moštiju u Beogradu, ali i dočeku u manastiru Lelić prisustvovao je veliki broj vernika.

Mošti Svetog  Vladike Nikolaja molitvom je iz Hrama na Vračaru u Beogradu ispratio Patrijarh SPC Porfirije koji je rekao da se crkva ne poistovećuje ni sa jednom stranom, ali se poistovećuje sa svakim čovekom, brigom i mukom, krstom i raspećem svakog pojedinačno.

Patrijarh Porfirije osvrnuo se u govoru i na nedavne tragične dogadjaje i  pozvao  vernike da jedini jezik kojim se ljudi jedni drugima obraćaju bude „jezik ljubavi koji se temelji na veri u Hrista“.

„Naša deca su počela da ubijaju našu decu. Da li smo izuzeti iz odgovornosti? Ne! Mi smo odgovorni, ja sam odgovoran i svako ko visoko stoji je odgovoran. Kome je više dato – više je odgovoran“, rekao je patrijarh Porfirije.

Uz navođenje učenja Vladike Nikolaja, patrijarh je pozvao roditelje da deci govore o vrlini, jedinstvu, međusobnom razumevanju i ljubavi, navedeno je u saopštenju.

Mošti Svetog Vladike Nikolaja prenete su u Beograd 24.maja 2023.godine nakon nedavnih tragičnih događaja, molitva Svetog Vladike Nikolaja bila je nasušna potreba svih bogočežnjivih duša.

Mošti je dopratio  Vladika Isihije, zajedno sa svojim zamenikom protonamesnikom Filipom Jakovljevićem, a dočekali su ih arhijerejski namesnik prvi valjevski protonamesnik Darko Đurđević, starešina valjevskog Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog protonamesnik Dragan Jakovljević, bratstvo manastira Lelić, na čelu sa igumanom Georgijem, kao i brojni sveštenoslužitelji i vernici iz raznih krajeva Srbije.

foto: Eparhija valjevska

 

2 comments on “Vraćene mošti Svetog Vladike Nikolaja u Lelić

  1. Valjevac

    Deluje mi ponizno servilnost mantijaša prema aktuelnoj politici. Dali to narod vidi?

    Reply
  2. sin anarhije

    Cudi me da ANTIHRIST koji sebe naziva znate kako vec , ne komentarise … valjda se plasi kazne sa nebesa …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.