Valjevski poljoprivrednici osvojili brojne nagrade na Novosadskom sajmu

Drugi put za redom valjevski poljoprivredni proizvođači su osvojili titulu apsolutnog šampiona  Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a apsolutni šampion u kategoriji ovčarstva za izloženu sjeničku pramenku je Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice.

Ovogodišnji sajam u Novom sadu posetilo je око 180 пољопривредника iz valjevskog kraja. Odlazak na sajm organizovalo je preduzeće Agrorazvoj. .

Na sajamu poljoprivrede u Novom Sadu učestvovala su najkvalitetnija grla oplemenjene pramenke sjeničkog soja koje je izabrala stručna komisija, ukupno 47 grla od četiri odgajivača.

Izlagači su svi sa teritorije valjevske opštine:

Aleksandar Stanarević – Valjevska Kamenica
Zoran Petrović – Zlatarić
Vladan Nestorović – Joševa
Dragan Ranković – Gola Glava

Dobitnici nagrada ove godine su:

Aleksandar Stanarević – Valjevska Kamenica:Velika zlatna medalja u kategoriji stariji ovnovi, Velika zlatna medalja u kategoriji ženska dviske, Velika zlatna medalja u kategoriji muška dvižad i Aposolutni Šampion Sjeničke rase

Zoran Petrović – Zlatarić

Drugo mesto za izlozbenu kolekciju ovaca Sjeničke rase u kategoriji starije ovce -Vladan Nestorović – Joševa

Posebno priznanje na sajmu dobio je dr Radosav Vujić – PSSS Valjevo za očuvanje genetskih resursa u ovčarstvu.

Valjevski poljoprivrednici ponovo su se sa Sajma vratili sa peharima i diplomama,  što je prema rečima dr Radoslava Vujića rezultat višedecenijskog rada.

„U ovčarskoj proizvodnji postigli smo zaista jedan zavidan nivo, a to je sigurno rezultat jednog višedecenijskog rada svih službi koje rade u ovoj našoj državi i službama koje rade u gradu Valjevu. To je rezultiralo time da smo mi po drugi put apsolutni šampioni sajma u Novom Sadu“, rekao je Vujić na prijemu u Gradskoj upravi koji je upriličen za poljoprivrednike.

Kako se moglo čuti danas na području grada Valjeva i Kolubarskog okruga ima preko 100 poljoprivrednih proizvođača koji gaje ovce. Kolubarski okrug ima preko 25000 omatičenih grla sjeničke oplemenjene ovce .

Na ovogodišnjem sajmu u Novom Sadu osvojena su tri pehara, zahvalnice i pohvale, među kojima je i najznačajnija nagrada, a to je apsolutni šampion sajma. Koja  je pripala Aleksandru Stanareviću iz Valjevske Kamenice se zahvalio na gostoprimstvu, kao i svima na pomoći, savetima i prilici da učestvuje na sajmu.

„Prvo bih želeo da se zahvalim svima, gradonačelniku koji nas je pozvao, mene i moje kolege, gospodinu Dragutinu Kuzmanoviću i meni je drago da mogu da kažem da iz poljoprivrede imamo drugog čoveka koji je u Gradskoj upravi, koji će uvek nama poljoprivrednicima izaći u susret, gospodinu Vujiću, koji je svoje savete uvek delio blagovremeno i kako treba, gospodinu Marjanoviću, bez koga mi ne bismo sami mogli da pokažemo naša grla na sajmu u Novom Sadu. Mogu da kažem da sam posećivao i ostale sajmove, bio sam na sajmu i u Sjenici i neko moje viđenje jeste da je Grad Valjevo dosta poboljšao proizvodnju sjeničke ovce, možda je Valjevo i ispred Sjenice sa nekim kvalitetom. Sav taj ulog u genetski materijal, doneo je rezultat apsolutnog šampiona. Još jednom u svoje ime i u ime moje porodice želim da se zahvalim na dočeku“, naglasio je Stanarević.

Čestitke uspešnim poljoprivrednicima uputio je gradonačelnik Lazar Gojković koji je najavio dalju podršku.

„Čestitam na fenomenalnim rezultatima koje ste postigli na sajmu u Novom Sadu. To je dokaz da Grad Valjevo što se tiče poljoprivrede zaista pravi dobre poteze. Podsetiću vas da u ovom trenutku imamo 100 miliona direktnih subvencija u poljoprivredu i sigurno smo u samom vrhu u Srbiji koji toliko ulažu. Pozivam sve poljoprivrednike da maksimalno koriste mere koje sprovodimo preko preduzeća „Agrorazvoj“. Želim vam još više uspeha u narednom periodu, a mi ćemo se potruditi da maksimalno sve ispratimo“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Prijemu najboljih poljoprivednika je prisustvovao i prof. dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta, koji je bio predsednik žirija za ocenjivanje grla na sajmu u Novom Sadu.

„Vi niste na trećem mestu, po meni vi ste na prvom mestu, ja sam to govorio i pre 15, 20 godina. Ja sam preko 30 godina predsednik komisije u Novom Sadu. Meni je posebno drago što sam po drugi put imao priliku da dodelim ovo najviše priznanje na sajmu. To je dugogodišnji rad, vi koliko znam imate preko 6000 priplodnih ovaca. Ja kada sam obrazlagao na sajmu zašto predlažem da se dodeli to laskavo priznanje, rekao sam da u Srbiji preko 217000 grla pod kontrolom, a 25000 samo u Kolubarskom okrugu. Meni je posebno drago kada sam na ovom sajmu obrazložio apsolutnog šampiona dobili smo aplauz, ali što je najvažnije nismo dobili primedbu. Tako da, još jednom čestitam dobitniku ovog priznanja sa željom da i ostali proizvođači poslušaju predloge ljudi iz „Agrorazvoja“ i zahvaljujem se gradskom rukovodstvu koje je prepoznalo značaj poljoprivredne proizvodnje“, naglasio je prof. dr Cvijan Mekić.

„Želeo bih da se zahvalim našim poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili ovaj izvanredan rezultat. Apsolutni šampion u kategoriji ovčarstva za izloženu sjeničku pramenku je Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice, Zoran Petrović je osvojio srebrnu medalju i Vladan Nestorović pehar sajma. Ja se nadam da ćemo i u narednom periodu ostvariti još bolje rezultate nego što smo ove godine“, rekao je Goran Marjanović, direktor preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“.

Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva Dragutin Kuzmanović je izrazio zadovoljstvo što je Valjevo posle deset godina ponovo učesnik na sajmu u Novom Sadu.

„Naši proizvođači imaju podršku, gradonačelnik nije slučajno pomenuo što je izabrao za pomoćnika gradonačelnika čoveka koji je do skoro vodio poljoprivredu i ja mislim da je to dokaz da ova lokalna samouprava vodi računa o poljoprivredi i samim tim vodi računa o selu. Sledeće godine nastavljamo tradiciju, naravno da sjeničku pramenku treba još da pokažemo u najboljem svetlu, a mislim da to valjevski proizvođači imaju“, istakao je Kuzmanović.

 

1 comment on “Valjevski poljoprivrednici osvojili brojne nagrade na Novosadskom sajmu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.