Srpski folklor bez granica-Abrašević iz Valjeva i Gračanica iz Bostona

Da ne postoje granice ni prepreke kada je u pitanju ljubav prema tradiciji, folkloru i svojoj zemlji pokazali su sinoć pred prepunom salom Centra za kulturu AKUD „Kosta Abrašević“ i KUD „Gračanica“.

Valjevska publika sinoć je mogla da uživa u bogatstvu srpskog folklora na jedinstvenom zajedničkom koncertu dva društva , jedno iz Valjeva , drugo iz Bostona.

Početak rada „Gračanice“ veže se za 1997. godinu, kada se grupa folklornih entuzijasta iz Bostona, okupila sa željom da američkoj publici predstavi nešto od bogatog srpskog folklornog nasledstva.  1999.-te godine, dolaskom na čelo ansambla umetničkog direktora Dr. Đorđa Koldžića, bivšeg soliste Akademskog folklornog ansambla Krsmanović iz Beograda i KUD Abrašević iz Valjeva, ansamblu je udahnut novi umetnički život.

Tako je zahvaljujući Valjevcu dr Koldžiću ubrzo, ansambl  postao prepoznatljiv širom severnoameričkog kontinenta po svojim jedinstvenim koreografijama i kostimima, čistom umetničkom stilu, kao i predanoj posvećenosti negovanju srpske folklorne tradicije.

„Oni jednostavno vole srpski folklor iako su neki i od igrača i treća i četvrta generacija naših u Bostonu. Govore srpski neki bolje neki slabije , a medju njima ima i Amerikanaca koji o Srbiji uče kroz folklor“, kaže dr Koldžić koji je pomenuto društvo poveo na turneju po Srbiji.

Valjevski AKUD“Kosta Abrašević“ sa druge strane dobro je poznat i valjevskoj , ali i publici u zemlji i inostranstvu. Kao dobitnici brojnih priznanja medju kojima je i nagrada Grada Valjeva , učesnici brojnih evropskih festivala, idejni tvorci i realizatori „Zaveštanja“ nesvakidašnjeg igračkog audio-vizuelnog koncerta posvećenog Kosovu i Metohiiji ,  valjevskoj publici imali su šta da pokažu.

Tako je zahvaljujući Abraševiću valjevska publika sinoć mogla prvi put da vidi koreografiju Dejana Milisavljevića Zvečanca „Đurđevdan u Pasjanu“, igre Binačke Morave, dok je koncertu prisustvovao i sam Zvečanac.

“Trudimo se da uvek imamo nešto novo da pokažemo publici, ovoga puta to je nova premijerno izvedena koreografija Dejana Milisavljevića Zvečanca I vrlo smo mu zahvalni što je večeras bio na našem koncertu. Sa “Gračanicom” iz Bostona smo napravili jednu zaista dobru saradnju I publika je u Valjevu mogla da vidi na koji način naši ljudi u inostranstvu čuvaju srpski folklor i koliko im znači”, rekla je umetnički rukovodilac Abraševića Katarina Bogutović.

Da u folklore svi govore istim jezikom dokaz je bila I koreografija Vranjanska svita koju su zajedno odigrali momci Abraševića I devojke Gračanice.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.