Novi predsednik Rotari kluba Valjevo Miodrag Maksimović

I ove godine tradicionalno je održana svečanost primopredaje predsedničke dužnosti valjevskog Rotari kluba. Umesto Milice Krstivojević dosadašnje predsednice, ovu dužnost sada je preuzeo Miodrag Maksimović koji je ovom prilikom najavio dalji humanitarni rad.

Rotari klub u Valjevu je počeo sa radom 1996 godine. U ovoj godini klub ima 22 člana koji su posvećeni realizaciji raznih projekata u lokalnoj zajednici, kroz saradnju sa lokalnom samoupravom.

Primopredaji predsedničke dužnosti prisustvovao je guverner Rotari Distrikta za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić koji je rekao da je sve o rotarijanstvu i naučio od valjevskog kluba.

„Evo, tri decenije ovaj klub je pionir rotarijanstva u Srbiji i Crnoj Gori, medju prvih pet osnovanih nakon Drugog svetskog rata i klub koji na jedan pravi i kvalitetan način pokazuje svoju povezanost sa lokalnom zajednicom, sa svim činiocima društvenog ekonomskog i svakog drugog razvoja grada Valjeva. Za ove tri decenije toliko dobrih projekata je realizovano u našem gradu od koga su korist imali mnogi. “rekao je Božić navodeći da je Rotari klub u Valjevu poznat širom Srbije i Crne Gore , ali i da je distrikt Srbije i Crne gore prepoznat svuda u svetu.

„Uspavanost zbog pandemije je polako prošla i nadam se da se sada ponovo budimo i da ćemo ponovo biti podrška jedni drugima . „Nada u svetu“ je tema ove naredne rotari godine i nadam se da ćemo i u Valjevu uspeti da tu nadu probudimo“, rekao je Božić uručivši zahvalnicu Vigoru Majiću za izuzetan doprinos razvoju rotarijanstva u Srbiji i Crnoj Gori , ali i u svetu. Za doprinos radu Rotari kluba u Valjevu zahvalnicu je dobio i Časlav Maksimović.

Koliko je Rotari klub iz Valjeva oduvek bio ispred svih pokazuje i podatak da je medju prvim predsednicima kluba bila žena Miroslava  Maksimović što tih ranijih godina nije bio slučaj sa ostalim klubovima. „Kada su mi jednom prilikom rekli u Beogradu, da će za predsednicu jednog kluba izabrati ženu , ja sam se nasmejala i rekla da mnogo kasne jer sam ja tu dužnost obavljala jako davno kad je to čak bilo nezamislivo. Toliko smo uvek bili avangradni i napredni u svemu“, rekla je Maksimović.

U prethodnih 27 godina Rotari klub u Valjevu je realizovao desetine projekata koje su pomogle osobama sa posebnim potrebama, stvaranju boljih uslova za majke i novorođenčad, rešavanju potreba za pijaćom vodom, zaštiti životne sredine itd.

Novi predsednik Miodrag Maksimović kaže da će takav rad nastaviti i u sledećoj godini. „Planiramo da nastavimo rad sa klubovima u okruženju , ali i šire. Uspostavljanje dobrih odnosa , biti prijatelji jedni drugima i društvenoj zajednici to su naši osnovni ciljevi. Dosta ljudi je prošlo kroz Rotari klub i neki više nisu članovi , ali jesu počasni zbog svojih godina i danas su ovde , to govori o vezana koje stvaramo“, rekao je Maksimović.

Od bitnijih akcija Maksimović je izdvojio akcije vezane za čistiji vazduh i podsetio da je Rotari u poslednje tri godine sadio drveće u dvorištu Šeste škole.

„Nastavićemo sa tom akcijom i u tom pravcu smo radili i nabavku prečistača vazduha za porodilište. Nećemo odustati od tih akcija , ali imaćemo i neke nove. Trenutno tražimo lokacije za sadnju stabala i tu nam je potrebna podrška grada da nam opredeli lokaciju na kojoj je sadnja moguća kako bismo stvorili jednu zdravu zelenu oazu. Na njima je da pruže lokaciju , ami nabavljamo stabla i organizujemo sadnju“, kaže Maksimović.
U godinama koje dolaze, klub u Valjevu planira jačanje veza sa klubovima u susednim zemljama, sa željom da se kroz zajedničke akcije realizuju ciljevi Rotarija I pomogne lokalnoj zajednici.

Jedna od tradicionalnih akcija na sam dan primopredaje predsedničke dužnosti jesu i nagrade za mlade Valjevce pa su tako ove godine materijslnu podršku dobili učenici Tehničke škole Andrić Bojan, učenik generacije, Nemanja Nikolić, najbolji učenik trećeg stepena i Bosiljčić Marijana, budući student saobraćajnog fakulteta.

Podrška je iskazana i sportistima Bogdanu Angelovskom, Biciklistički klub Sputnjik i Ana Živanović Karate klub 014.

Prvi Rotari klub u svetu osnovan je advokat Pol Haris u Čikagu 1905 godine. Posle 118 godina od osnivanja, Rotari funkcioniše širom sveta u oko 35.000 klubova I sa oko 1.300.000 članova i ima čak svoju stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Prvi Rotari klub na našim prostorima je osnovan u Beogradu 1928. godine.
Rotari klubovi na prostoru Kraljevine Jugoslavije su prestali da rade tokom Drugog svetskog rata. Rad klubova se obnovio u Crnoj Gori I Srbiji u periodu od 1992. do 1995. godine, sa početkom obnavljanja nevladinih organizacija.
Rotari zajednica u Srbiji I Crnoj Gori je ove godine obeležila dva jubileja – 95 godina od osnivanja i 30 godina od reosnivanja Rotarija na našim prostorima. Danas Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori okuplja 70 klubova sa 1.400 Rotarijanki i Rotarijanaca.

 

 

6 comments on “Novi predsednik Rotari kluba Valjevo Miodrag Maksimović

  1. Dragan

    zahvaljujuci ovim humanitarnim ljudima mi imamo drvece u skolama. steta samo sto i pored ponuda nece da se uclane u sns vec navijaju za sps koji propada u valjevu

    Reply
  2. Vuk

    Ovaj Konstantin lupa i govori nebuloze. Rotarijanci su humana organizacija i svaki dalji komentar je suvišan.

    Reply
    1. ZA NASU KOLEGINICU

      VUCE PITA TE GRUPA koja je zavrsila MASTER, i sprema se za Specijalisticke studije Prava i Kriminologije ODELJENJE IZ BEOGRADA

      Sta bi ti radio da je tvojoj koleginici sa master studija, bas NEKI Valjevski Roterijanac, maloletnu odveo umesto na koncert , u neki klub napio je i vec sledeceg meseca kada je saznala da je trudna, ODMAH JE NESTAO!?

      A ona sada upisuje zajedno sa nama specijalisticke studije , a ako ste se prepoznali, da ZNATE SVE JE ZAVRSILA REDOVNIM SKOLOVANJEM SA 9.5 PROSEKOM.

      Jedino humano sto je uradio, jeste, sto sada nasa koleginica ima predivnu cerkicu koju svi obozavamo, i vec smo poceli da se svadjamo koji fakultet ce da upise.

      A ti Vuce pocni da ucis….. Srdacan pozdrav iz Beograda

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.