Marija Ilić POKS: Ne podržavamo proteste u Valjevu

GO POKS-a na kolnferenciji za novinare potvrdio da se u gradu održavaju sastanci opozicionih partija , ali i izneo stav da neće učestvovati u protestu koji će biti održan večeras, a koji organizuje Valjevski pokret otpora.

Marija Ilić portparol POKS-a u Valjevu je na konferenciji za novinare iznela podatak da  se već nekoliko nedelja održavaju konsultativni sastanci opozicije kako bi se utvrdilo oko kojih pitanja je moguća i kakva saradnja opozicije u Valjevu.

„Na četri sastanka je učestvovalo desetak, uglavnom stranaka koje nisu parlamentarne u Valjevu ali su skoro sve parlamentarne u Skupštini Srbije. Predstavnici POKS Valjevo učestvovali su na tri takva sastanka.

Bilo je raznih inicijativa od toga da se pravi jedinstvena lista na budućim lokalnim izborima do toga da se organizuju protesti u Valjevu kao podrška protestima u Beogradu pa do toga da se dogovori tehnička saradnja u kontroli izbora, postigne dogovor o međusobnom uvažavanju i   nenapadanju, solidarnosti u slučaju pritiska ili napada na neku organizaciju, zajedničkih izjava ili saopštenja“, kaže Ilićeva.

Po njenim rečima  Gradski odbor POKS-a Valjevo je za sada prihvatio nekoliko oblika saradnje sa drugim opozicionim partijama.

„ Dogovor o međusobnom uvažavanju i nenapadanju, jer princip našeg delovanja je da ne napadamo bilo kog učesnika u javnom i političkom životu Valjeva. Mi tražimo podršku za naše lokalne programe i kadrove koji imaju kvalitet i kvalifikacije da taj program predstave i odbrane pred medijima i građanima. Znači, pozitivna kampanja.  Prihvatili smo kao racionalno i korisno udruživanje oko buduće kontrole izbornog procesa. Svima je u interesu  da rezultati izbora budu prihvaćeni od svih učesnika i svima je u interesu da glasači  budu sigurni da njihov glas nije zloupotrebljen .  Prihvatili smo i dogovor o međusobnom pomaganju i solidarnosti ukoliko neka od stranaka opozicije bude trpela pritiske i napade u nekoj prljavoj kampanji. Verujemo da na lokalu moramo voditi računa da su u različitim političkim grupacijama naši rođaci, komšije, kumovi i prijatelji. Ni jedna grupacija nije neprijateljska i treba težiti dostojanstvenoj, tolerantnoj i gospodstvenoj komunikaciji i raspravama kako se ne bi proizvele nepotrebne podele među onima koji su sugrađani“, rekla je Ilićeva.

Za POKS je ipak  apsolutno neprihvatljiva jedinstvena lista svih opozicionih grupacija i to se, kako je rečeno,  neće menjati do izbora.

Opredeljenje POKS-a jesu  programske koalicije i po njihovom mišljenju ne treba zbunjivati birače.

„POKS već dve godine ima izvanrednu saradnju sa NDSS Miloša Jovanovića na nivou Kolubarskog okruga a posebno u Valjevu u okviru Srpske koalicije NADA. Prvo smo pre nešto više od godinu i po dana ostvarili odličan rezultat u Mionici gde smo  jedna od retkih opozicionih stranaka i koalicija koja je u Mionici parlamentarna. Pre godinu dana, na Republičkim i Predsedničkim izborima ostvarili smo još bolji rezultat na teritoriji Valjeva gde smo dobili nešto manje od 7,5% glasova izašlih birača“, izjavila je Marija Ilić dodajući da ukoliko budu širili koaliciju, to će biti dalje programsko udruživanje. Za sada širi se saradnja na DVERI i neka udruženja građana i pokrete koji podržavaju programe POKS-a za Valjevo.

Ilićeva je iznela i stav POKS-a da ne prihvataju ideju organizacije zajedničkih protesta. „Ideju o zajedničkim protestima smo odbacili jer su masovni protesti u Beogradu krenuli zbog problema koji su se desili u Beogradu. Verujemo da će se tamo i rešiti. Tako je najbolje i jedino moguće što se nas iz POKS Valjevo tiče. Naša strategija ne podrazumeva bilo koji oblik delovanja koji će deliti i sukobljavati građane Valjeva. Mi ćemo, kao i do sada, delovati na sabiranju i traženju rešenja sa pojedincima, grupama, udruženjima i strankama oko najbitnijih pitanja za sve građane koji žele napredak Valjeva u svakom smislu“, navela je Ilićeva.

Ona je najavila i da će sledeće nedelje  biti održan sastanak na kome će se utvrditi tačke koje će biti ponuđene svima koji su učestvovali u razgovorima prethodnih četiri sastanka.

„Tada će se znati koje su to tačke prihvatljive za sve i koliko i kojih stranaka je to potpisalo. Tada će biti objavljeno i zajedničko saopštenje za javnost i medije“, rekla je portparol POKS-a u Valjevu.

 

10 comments on “Marija Ilić POKS: Ne podržavamo proteste u Valjevu

  1. Dragan

    bravo. samo tako nastavite i nadam se da ce te se uclaniti u pokret za odbranu od opozicije koji presednik vucic pravi

    Reply
  2. Siki

    Nadam se samo da ce ova Marija do sledeceg sastanka i dalje biti clan POKS posto je sve moguce stranke menjala pa me plasi da do sledeceg sastanka ne bude u nekoj drugoj😁

    Reply
  3. Анонимни

    Ништа необично, будући да неће учествовати ни СНС.

    Reply
  4. Анонимни

    Ako vam je tako naredio vaš osnivač Andrej V, vi onda morate da sedite kuće i čuvate ledja njegovom bratu.

    Reply
  5. Istina

    Naučite jednom da dajete kraća saopštenja. Ja sam pročitao svaki treći red i shvatio da vi nemate politiku, strategiju za bavljenje politikom, a o programima i da ne pričamo.
    Ili ste se prodali, ili se pripremate za prodaju vladajućoj volumenti. Ali sreća te vas ima na prste jedne ruke. Shvatite da ste nebitni za bilo kakve promene u društvu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.