Guverner Božić: Podrška iz inostranstva za domaću Rotari zajednicu i projekte

Beograd je bio domaćin ovih dana velikog skupa Rotarijanaca iz Srbije i Crne Gore. Završna godišnja konferencija Rotari zajednice okupila je oko 150 učesnika sa gostima iz Hrvatske i Belgije, kako bi sumirali ostvarene filantropske i humanitarne projekte u prethodnih godinu dana.

Domaćin događaja je bio guverner Rotari Distrikta za Srbiju i Crnu Goru Nikola Božić, koji je učesnicima predstavio sve važne projekte podrške lokalnoj zajednici u oblasti obrazovanja, zdravlja i lokalnog ekonomskog razvoja.

„Iza nas je godinu dana intenzivnog rada na vraćanju u normalu nakon pandemijskih godina. Bilo je važno probuditi celu Rotari zajednicu, ohrabriti ljude da ponovo počnu da razmišljaju o podršci drugima, pokrenuti nove projekte i uspostaviti međunarodnu saradnju. Sve ovo je doprinelo da smo uspešno realizovali veliki broj projekata, a u našu zemlju doneli veoma vredne humanitarne projekte podržane od strane Međunarodne Rotari Fondacije i USAID. Možemo biti veoma zadovoljni svime što je ostvareno.“ – rekao je guverner Rotari zajednice Nikola Božić otvarajući ovaj najveći i najznačajniji skup Rotarija u jednoj godini.

Rotari konferencija je bila prilika da se nagrade najuspešniji pojedinci i najaktivniji klubovi koji su u prethodnih godinu dana doprineli uspešnoj realizaciji nekoliko desetina lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata pomaganja gde je potrebno. Projekti su uglavnom bili usmereni na obezbeđivanje neophodne opreme bolnicama, porodilištima i centrima za vantelesnu oplodnju, moderne školske opreme za IT i STEM obrazovanje, nameštaj za vrtiće…

Posebna čast za sve učesnike bilo je i prisustvo izaslanika predsednice Rotari Internacionale nekadašnjeg guvernera Distrikta u Belgiji Ludo Van Helleputte, kao i guvernera susednog Distrikta Hrvatska Ivana Miškulina.

Gost iz Belgije gospodin Van Helleputte  preneo je posebn pozdrave predsednice Rotarija Dženifer Džons i između ostalog dodao: „Drago mi je da vidim koliko je aktivna Rotari zajednica i u Srbijii u Crnoj Gori. Raduju me ostvareni rezultati, i obim projekata pomaganja drugima. Hvala vam na ovolikom trudu i pravom korišćenju svetske Rotari organizacije za pomaganje lokalnoj zajednici. Čestitam guverneru Nikoli Božiću na svemu postignutom u prethodnih godinu dana.“

Ovaj veliki događaj iskorišćen je i za najavu aktivnosti i budućih projekata u narednoj godini, koja će nakon ove godine koja je imala slogan „Zamisli Rotari“, biti vođena pod sloganom „Donesimo nadu svetu“.

Zaključujući događaj guverner Nikola Božić je izdvojio: „Posebno smo ponosni na naše međunarodne projekte kroz čiju realizaciju su brojne škole dobile mBot robote i edukativne dronove, a pre nekoliko godina i laptop računare i drugu IT opremu. Zahvaljujući njima za najmlađe učenike kreirano je podsticajno okruženje za kvalitetno obrazovanje iz STEM predmeta, a kako bi oni stekli naučno-tehnološko, inženjersko i matematičko znanje kroz zabavu i neposrednu praksu. Ove godine smo za škole korisnike ove podrške organizovali i regionalna i nacionalno takmičenje u programiranju dronova „Znanjem za budućnost“, za 40 škola iz cele Srbije. Ne treba zaboraviti ni angažman Rotari klubovia u nekoliko gradova tokom zajedničke borbe protiv kovida-19“.

Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori uz veliku međunarodnu podršku nastavlja realizaciju svojih planova za pomaganje u lokalnoj zajednici sa podjednakim žarom i energijom.

 

2 comments on “Guverner Božić: Podrška iz inostranstva za domaću Rotari zajednicu i projekte

  1. Dragan

    bravo za nikolu koji uspesno vodi petnicu u kojoj je rukovodstvo stalo uz svog radnika i nisu dali da ga deca blate

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.