Gljivarsko društvo više neće kontrolisati prodaju gljiva na pijaci

Gljivarsko društvo Valjevo  izdalo je Saopštenje u kom navodi da  više nije u mogućnosti da kontroliše prodaju gljiva na pijaci.

Sezona prodaje gljiva na valjevskim pijacama je u punom jeku , a kontrolu gljiva praktično niko zvanično ne radi. Članovi Gljivarskog društva u Valjevu do sada su samoinicijativno u više navrata obilazili pijace i vodili računa o tome da se otrovne gljive uklone i ne budu prodate gradjanima. To više neće biti slučaj.

„Zabranjeno je  da se  gljive prodaju na pijaci,  ali se prodaju oko pijace po ćoškovima i na zaklonjenim mestima i nemoguće je kontrolisati takvu prodaju. Na ovaj način prodaje  veći je  rizik za trovanje gljivama.Gljivarsko društvo Valjevo preko 20 godina kontroliše gljive koje se prodaju na pijaci, par puta je bilo rizično, ali se nikada niko nije otrovao ko je kupio gljive na valjevskoj pijaci, gljive su na neki način kontrolisane“, navodi se u informaciji za javnost iz Gjivarskog društva.

Dragić Tomić predsednik Gljivarskog društva ponavlja da već godinama apeluju da se prodaja gljiva na pijaci zakonski reguliše kako bi se izbegli rizici.

„Nikako zabraniti prodaju na pijaci već regulisati  tu prodaju Ili je najvažnije prebaciti odgovornost, a nije važno da li je ovako veći rizik“, kaže Tomić.

U valjevskoj bolnici već je zabeleženo nekoliko slučajeva trovanja gljivama od kojih su neki čak upućeni u Beograd na dalje lečenje.

2 comments on “Gljivarsko društvo više neće kontrolisati prodaju gljiva na pijaci

  1. Ivan

    pa jeste vas covek,dali ste par milliona iz budzeta za nepostojece projekte.velikom gljivaru Bircaninu I njegovoj veseloj druzini Pere Kvrzice… Covek napravi Dane gljiva,dodje mu citavih 11 ljudi na skup…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.