Dogovor valjevske opozicije o tehničkoj saradnji

Demokratska stranka Valjevo dostavila je saopštenje u ime svih opozicionih partija u našem gradu o postignutom dogovoru o tehničkoj saradnji pred predstojeće lokalne izbore . U saopštenju se izmedju ostalog navodi da dogovorena saradnja ne mora nužno da znači zajednički nastup na izborima. Saopštenje  valjevskih opozicionih partija objavljujemo u celosti:

„U nedostatku adekvatnog delovanja države da u našoj zemlji obezbedi uslove za fer i demokratsko političko delovanje i sprovođenje slobodnih izbora, opozicione političke stranke i organizacije koje deluju u Valjevu postigle su međusobni dogovor o tehničkoj saradnji pred predstojeće lokalne izbore koji se očekuju najkasnije na proleće sledeće godine.

Potpisnici ovog dogovora žele da svojim zajedničkim delovanjem pre svega omoguće da građani Valjeva na sledećim lokalnim izborima dobiju priliku da slobodno i u demokratskom duhu iskažu svoju volju, kao i da ih zaštite od pritisaka od strane vlasti.

Opozicione političke stranke i organizacije koje deluju u Valjevu, iako različite u svojim  ideološkim i programskim stavovima i zalaganjima, obavezale su se na poštovanje sledećih principa:

 • odbacivanje mogućnosti, kako predizborne, tako i postizborne saradnje sa vladajućim strankama, a pre svih sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije;
 • saradnju u procesu kontrole izbora kako bi se obezbedilo poštovanje izborne volje građana Valjeva;
 • dogovor o međusobnom uvažavanju i nenapadanju kako bi se sva energija delovanja usredsredila na aktuelnu vlast koja je i glavni krivac za situaciju u kojoj se našlo naše društvo;
 • dogovor o međusobnoj solidarnosti i podršci u situacijama eventualnih pritisaka i napada na aktiviste i birače od strane aktuelne vlasti;
 • uspostavljanje zajedničkog praćenja lokalnih medija tokom izbornog procesa i obaveštavanje javnosti o eventualnom kršenju propisa iz ove oblasti.

Ovaj dogovor o tehničkoj saradnji postigli su: Demokratska stranka, Lokalni front Valjevo, Narodna stranka, Nova demokratska stranka Srbije, Novo lice Srbije, Pokret  obnove kraljevine Srbije, Pokret slobodnih građana, Srpski pokret Dveri i Stranka slobode i pravde.

Saradnja definisana ovim dogovorom ne znači zajednički nastup na izborima, ali takvu mogućnost ne isključuje, kao ni mogućnost da potpisnici ovog dogovora ulaze u međusobne lokalne koalicije.

Takođe, dogovor o tehničkoj saradnji sa ovako preciziranim principima je otvoren i za druge opozicione političke aktere na valjevskoj političkoj sceni u narednom periodu do održavanja lokalnih izbora.

Primena dogovora o tehničkoj saradnji je već započela stvaranjem zajedničkog tima za kontrolu izbora koji će se baviti edukacijom predstavnika opozicije u biračkim odborima. „

 

 

 

8 comments on “Dogovor valjevske opozicije o tehničkoj saradnji

 1. Dragan

  dzabe se udruzujete jer nasu pobedu niko nemoze da spreci. nek vam dodju posmatraci iz evropske unije da nadgledaju izbore. nek dodje 100 kontrolora na svako biracko mesto al necete nas naterati da priznamo poraz. presednik vucic ce vladati dozivotno a posle njega danilo.

  Reply
   1. Dr

    I mene oduševljava, onako „stivensovski“, na priliku kultnog literarnog i filmskog ostvarenja „Doktor Džekil i mister Hajd“… uz malu nelagodu deljenja istovetnog internet -prostora.

    Reply
 2. VPO

  Mi smo iznad tzv. opozicije u Valjevu, koja je nesposobna za bilo sta. Ne pada nam na pamet da ugradjujemo stent istoj. Zelimo otklon od istih i nema saradnje. Verujem da cemo na prvim slobodnim demokratskim izborima u Valjevu imati 50%+. Savko neka radi za sebe

  Reply
 3. Aca

  „Udruženo protiv Vučića“
  Što je i jedini plan i proglam trule opozicije.
  A za dalje?
  E pa dalje nema-za nas- za njih ima i zove se BUDŽET!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.