Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

Prigodnim programom i uručenjem nagrada medicinskim sestrama i tehničarima koji su se u proteklih godinu dana istakli u radu, Dom zdravlja Valjevo obeležio je Međunarodni dan sestrinstva.

Ove godine su povodom Dana sestrinstva nagrađeni, po službama: Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih, Opšta medicina – Delinka Jovanović, Medicina rada – Vera Milaković; Služba za zdravstvenu zaštitu dece, Školski dispanzer – Vesna Čikara, Dečji dispanzer – Bosiljka Pavlović; Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – Snežana Radovanović; Služba za hitnu medicinsku pomoć –  Branka Davidović; Služba polivalentne patronaže – Milica Ranković; Služba za kućno lečenje i negu – Duško Kojić; Služba za zdravstvenu zaštitu žena – Vera Marković.

U pozdravnoj reči direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Jevtić je istakla važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu. Čestitajući im Dan sestrinstva posebno je istakla njihov veliki rad, požrtvovanost i doprinos u suzbijanju pandemije, koji je bio prepoznat kako u Domu zdravlja Valjevo, tako u celokupnom sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Glavna sestra Doma zdravlja Gorica Vujović istakla je značaj profesije, ali je takođe podsetila na veliku ulogu medicinskih sestara i tehničara u suzbijanju pandemije kovida-19:

– Kada je bilo najpotrebnije na delu smo pokazali svu humanost i plemenitost poziva koji smo izabrali. Zajedno sa lekarima i nemedicinskim osobljem pokazali smo veliku požrtvovanost, bilo da smo radili na prijemu pacijenata, testiranju, na vakcinalnom punktu, imunizaciji po seoskim ambulantama, školama i u kućnim uslovima, pružajući hitnu pomoć, prevozeći pacijente, radeći po smenama u specijalnoj bolnici Batajnica itd. Naš poziv jeste težak, ponekad zahteva veliku odgovornost i žrtvovanje. U osnovi treba da stoji ljubav prema profesiji, potreba da se ljudima pomogne, ali posao medicinske sestre zahteva i stalno usavršavanje, odnosno sticanje novih znanja i veština. Osim toga, više nego ikad našim pacijentima je potrebna dobra komunikacija i topla ljudska reč zdravstvenog radnika.

Milica Kitić, nastavnica zdravstvene nege u Medicinskoj školi Valjevo predstavila je deo svog rada: „ Od čuvarica zdravlja do savremeno obrazovane medicinske sestre“. Preteča obrazovanja je Škola za čuvarice zdravlja otvorena 1919. u Bajinoj Bašti, koja je tri godine kasnije premeštena u Valjevo (radila do 1930. godine), pod nazivom Škola za nudilje i čuvarice zdravlja Društva Crvenog krsta Srba, Hrvata i Slovenaca u Valjevu. Niža medicinska škola za dečje negovateljice i babice postojala je od 1947-1953, a Srednja medicinska škola „Dr Miša Pantić“ otvorena je 1958. godine.

O izazovima koji se nalaze pred savremenim sestrinstvom u Srbiji govorila je specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz Edukativnog centra Doma zdravlja Valjevo:

– Osim svakodnevnog rada, medicinske sestre moraju stalno da se usavršavaju jer i medicina i naša struka napreduju, treba da održimo kvalitet rada, kako bismo mogli da pratimo lekare koji se stalno edukuju. Stalna edukacija je i uslov za obnovu licence koju izdaje Komora medicinskih sestara i tehničara Republike Srbije. To znači da su sestre znatno angažovane na svim poljima. Potreba savremenog sestrinstva u Srbiji jeste priznavanje diploma i stručnih zvanja sa strukovnih i akademskih studija. Danas imamo strukovne medicinske sestre, specijaliste i master strukovne medicinske sestre, diplomirane sestre akademskih studija, master i doktore nauka u sestrinskoj profesiji. Nastojimo, po ugledu na okolne zemlje, da se u Srbiji organizuje Fakultet zdravstvene nege. Osim toga, kroz našu komoru kao regulatorno telo, udruženja, asocijacije i sindikate, kao i komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja, borimo se za ostvarivanje svih prava medicinskih sestara i tehničara.

Učenice Medicinske škole Sofija Kačarević, Irena Ostojić, Aleksandra Lazić i Sofija Kovačević pročitale su poetske i prozne radove na temu sestrinstva.

Dan sestrinstva se u celom svetu obeležava 12. maja, na dan rođenja Florens Najtingejl (Firenca 1820-London 1910), začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre, a njene učenice kasnije su otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama.

 

 

6 comments on “Svečano obeležen Dan sestrinstva u Domu zdravlja

  1. Dragan

    cestitke na uspesima. nadam se da ce ove sestre u petak 26 maja stati uz naseg presednika vucica i pokazati da svi koji su uspesni i nagradjeni podrzavaju nas rat protiv opozicije

    Reply
    1. Dragan

      sta je ovde bolesno? pa normalno je da radnici u drzavnim ustanovama podrzavaju svoju drzavu i vlast koja im daje plate i posao. nece valjda biti za opoziciju? samo cekajte 26 maj i videce se koliko radnika iz drzavnih sluzbi je za nas i ide na miting

      Reply
  2. Анонимни

    Cestitam dan sestrinstva! Prvi put da cujem da ga je neki DZ obelezio, mozda jeste.
    Sestre su kicma svake zdravstvene ustanove.
    Komentar ispod je skaredan!
    Sestre i svi zdravstveni radnici, vas posao je medicina, pomoc bolesnom coveku.
    Samo ste Vi zasluzni za vas rad i trud.
    Ne nasedajte na pozive politicara i njihove implikacije!
    Zivele Vi ovom narodu!

    Reply
  3. Antidragan

    Dragane, idi ti gde oćeš! Pusti profesionalne radnike da rade svoj posao i nek podrže koga oni hoće….. Zato i plaćamo porez i zdravstveno osiguranje a država treba da omogući rsd. Ne mešaj politiku i naulu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.