Otkrivena bista vojniku Stojadinu Mirkoviću

U Valjevu je svečano otkrivena bista vojniku Stojadinu Mirkoviću . “Ovo je meni kao njegovo novo rodjenje , kad sam doživela I dočekala da on ima svoj spomenik ovde”, rekla je na otrkivanju biste majka Stojadina Mirkovića , Anka Mirković.  Bista je postavljena u parku na Jadru.

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

U prisustvu porodice Stojadina Mirkovića ,predstavnika Vojske Srbije, policije, Gradske uprave, sveštenstva Eparhije valjevske I gradjana grada Valjeva u parku na Jadru svečano je otkrivena bista heroju sa Povlena .

“Meni je ovo kao njegovo treće rodjenje. Srećna sam što sam ovo dočekala , prvi put sam bila srećna kad sam ga rodila, drugi put kad je pošao u školu I sad evo treći put. Hvala svim ljudima koji su se uključili u ovo da moj sin dobije ovakav spomenik. Imala sma veliku nadu da će ovo jednom biti, nadanje je bilo I nadanje se ispunilo, zato hvala svima.. Ne daj Bože da se više ponovi , ne daj Bože više rata I opet hvala vam svima”, rekla je majka poginulog vojnika Anka Mirković.

Postavljena bista rad je vajara Nemanje Radojičića, a bistu je izlio umetnički livac I skulptor Zoran Kuzmanović. Arhitekta Katarina Novaković osmislila je izgled postamenta.

U Ime grada Valjeva zajedno sa Ankom Mirković I državnim sekretarom ministarstva odbrane Sinišom Radovićem , bistu je otkrio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

“U ime grada Valjeva  svoje lično ime izražavam duboku zahvalnost za žrtvu koju je kao devetnaestogodišnjak podneo Stojadin Mirković. Spomen bista koju danas otkrivamo ima za cilj da u amanet ostavi generacijama koje dolaze da čuvaju  neguju uspomenu na heroja sa Povlena. Njegovo herojstvo zadivilo ej sve pre više od 30 godina , ali nastavlja da nas I danas zadivljuje. U ovom parku rastu generacije Valjevaca I od danas će odrastati sa pogledom na llik Stojadina Mirkovića . Njegova žrtva nije bila uzaludna sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru I blagostanju.. Neka je večna slava Stojadinu Mirkoviću”, rekao je Gojković.

Pomoćnik ministar odbrane Siniša Radović  majci I porodici Mirković preneo je najpre poruke ministra odbrane Miloša Vučevića I načelnika generalštaba koji su izrazili zahvalnost za žrtvu koju je podneo Mirković.

“Čovek živi dok živi uspomena na njega , a verujem da ovde u Valjevu , ali I ministartsvu I vojsci I celoj Srbiji živi uspomnea na Vašeg sina , a našeg vojnika. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu, ali sa 19 godina je bio spreman I dao je svoj život . Poštovao zakletvu koju je dao I dao svoj život. To je nešto najsvetlije što mi  koji smo nosili I koji nosimo uniform znamo da cenimo, a moraju da cene I generacije koje dolaze jer samo tako I takva nadahnuća mogu da daju veru I snagu za svepredstojeće borbe Srbije. Zahvaljujem Vam se pre svega što ste imali takvog sina, a mi takvog vojnika. Samo takve majke , takva deca mogu da daju budućnost našoj Srbiji”, rekao je Radovi obraćajući se pre svega majci Stojadina Mirkovića.

Ispred škole u Leskovicama postoji bista Stojadinu Mirkoviću ,a  jedna ulica u MZ Popare nosi njegovo ime.

Te 1991. godine Valjevo je dalo veliki broj žrtava. Pored Stojadina Mirkovića , živote su na ratištu izgubili I : Dragan Andrić ,Goran Selaković, Željko Vasiljević I Duško Josipović- Bogdanovci, Goran Dragojević – Bogdanovci,  Simić Milutin – Banja Luka,Mijailović Aleksandar –Orolik, Milanović Miroslav – Ilača, Mijailović Milojko –Orolik, Pavić Milan –Ilača, Maksimović Dragan –Ilača, Savatijević Slavoljub – Slavkovci, Jerinić Dušan – Ilača.

 

 

5 comments on “Otkrivena bista vojniku Stojadinu Mirkoviću

  1. Misko Rakic

    Sveprisutan nevidljivi graciozan hod iz zaseoka Tubic koji obozava kamere jer je licna promocija ipak u prvom planu!

    Reply
    1. Samo disciplinovano

      Ljubomorni ste na njega! On je dobar i plemenit, kulturan i dosta radi na sebi. Lepo se oblaci, sta tu ima lose? On je covek koji zasluzuje nasu vecu paznju. Takvi trebaju u politici i takvi bi trebali da o svemu odlucuju. Zasluzili smo ga? Ne znam, ali nekad mislim da ga ne zasluzujemo. Docice ovakvi ljudi kad tad do izrazaja. Dabogda bio na velikoj funkciji. Tada ce sve doci na svoje. Kad takvi kao sto je on budu na pozicijama ovaj narod ce dobiti ono sto zasluzuje. A vala smo i zasluzili, red bi bio. Bili smo dobri.

      Reply
  2. Zoran

    Bio taj nesretni rat neponovio se. Slava izginulim borcima. A treba se setiti i mnogih valjevski dezertera.

    Reply
    1. Ана

      Управо тако ! Неки су дали своје најсветије, док су други своју децу склањали. Нема правде за сиротињу.

      Reply
  3. Istina

    Teško onima kojih nema i njihovim najbližim… Nema te vrednosti koja može da zameni ljudski život, sve ostalo je glupost ljudske vrste.
    Pametniji narodi ne ratuju već vekovima, a ovi gluplji koje vode još gluplji političari, ratuju na svakih 50 godina. Gde smo tu mi? Čime možemo da se pohvalimo, kako smo izgubili mlade ljude u nekom besmislenom ratu, a zbog čega? I niko nije odgovoran???

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.