Obeležena 24-godišnjica herojske pogibije Milenka Pavlovića

Tradicionalni pomen Milenku Pavloviću, komandantu 204. Lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije, koji je 4. maja 1999. godine poginuo na nebu iznad Valjeva u borbi sa NATO avionima, održan je kod njegovog spomenika u Naselju Zbratimljenih gradova.

Pre pomena, održan je minut ćutanja za poginule osnovce i školskog čuvara OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a parastos pilotu Milenku Pavloviću služio je episkop valjevski Isihije i sveštenici eparhije valjevske SPC.

Tačno u 12.04 časova, u vreme kada je Pavlovićev avion oboren, iznad Valjeva je njemu u čast u niskom letu preleteo MIG-29 Vojske Srbije, u čijem kokpitu je bio major Danijel Batočanin.

Na spomenik Milenku Pavloviću vence i cveće položili su članovi njegove porodice, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a Srbije Policijske uprave Valjevo, Grada Valjeva, Opštine Osečina, boračkih udruženja i drugi.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da se Valjevo već 24 godine sa ponosom seća Milenka Pavlovića, a u čast pilota učenica Poljoprivredne škole Ivana Pavlović odrecitovala je pesmu “Vuk” Miroslava Antića.

Na poslednji borbeni ret Pavlović je krenuo nakon informacije da veća grupa NATO aviona priprema napad na području grada. Na nebu iznad Valjeva upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je ubrzo bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 “fajting falkon” koji su bili zapadno od Tuzle. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica kod Valjeva.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

3 comments on “Obeležena 24-godišnjica herojske pogibije Milenka Pavlovića

 1. Zgrada C7

  Ko je od snimatelja zaboravio stativ za kameru kod spomenika pilotu,neka se javi u Koloniju

  Reply
 2. Dragan

  ma dajte molim vas kakve gluposti ko je koga zbunio ,zbog koga je hrabri Pavlović podignut ,normalno sa neispravni avionom dajte nekada istinu napisite

  Reply
 3. Jadno

  Izgleda da zitelji Radnicke Kolonije nisu nastradali jer
  ih nije niko ni branio,nego su nastradali oni koji su branili Milomira Minica,zato ih se niko i ne seca.Jadno i zalosno

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.