Minut ćutanja u valjevskim školama – Moramo da se pogledamo u oči

Nakon jučerašnjeg tragičnog dogadjaja u beogradskoj školi u kom su osam učenika I radnik obezbedjenja smrtno stradali, nastava u valjevskim školama, po informacijama do kojih je došla Vamedia  danas će se odvijati normalno izuzev Medicinske škole u kojoj će neki časovi biti održani, a neki ne. Škole najavljuju da će časovi početi minutom ćutanja .

Sindikati u prosveti u toku jučerašnjeg dana oglasili su se različitim saopštenjima , a Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je saopštio da danas neće biti nastave u školama čiji su prosvetni radnici članovi njihovog sindikata što je slučaj sa  50 zaposlenih u valjevskoj Medicinskoj školi.

“U pitanju su članovi tog sindikata I njihova je odluka da ne održe časove. U kolektivu je 89 radnika i preostali su se izjasnili da će održati časove. Nastavu ćemo početi minutom ćutanja I na časovima koji budu održani kolege će razgovarati sa decom jer ne možemo zatvarati oči pred ovim dogadjajem”, kaže direktorka Medicinske škole Ana Ilić.

Ostale škole danas će imati nastavu , a kako Vamedia saznaje u školama, časovi će početi takodje minutom ćutanja . U školama se najavljuju razgovori sa decom.

Dragan Timotić direktor Ekonomske škole u Valjevu kaže da sigurno ne postoji ososba u Srbiji koja nije zgrožena I potresena tragedijom u beogradskoj školi.

“U školi ćemo održati časove sa temom bezbednosti , nasilja . Moramo deci pružiti podršku sada više nego ikad. Moramo dati sve od sebe da se deca osećaju u školama bezbedno. Mi održavamo inače takve časove I deci smo kako oni kažu “dosadni”, ali moramo biti dosadni pogotovo sada kada su mnoge vrednosti poremećene, u ovom vremenu kada se u školama oseća dosta naboja”, kaže Timotić.

On navodi da u sve moraju biti I jesu uključeni roditelji , ali da često brojni roditelji nemaju vremena za školu. “Dešava se da šaljemo poštom pozive roditeljima oni ne reaguju, da ih zovemo telefonom , oni ne dodju. Mi u školi imamo Dan otvorenih vrata I dogovor je I praksa da jednom mesečno po jedan roditelj iz svakog odeljenja prisustvuje nastavi. Isprva su dolazili , na žalost u martu nijedan roditelj nije došao. Ovo su problemi koje ne može sama škola da rešava , neophodno je da roditelji budu uključeni”, kaže direktor Ekonomske škole .

Timotić navodi da je neophodno veće uključivanje stručnih timova, psihologa , pedagoga, specijalnih savetnika te I da to treba da postane praksa u svakoj školi.

“Moram da sednemo I da se pogledamo u oči , odrasli izmedju sebe , ali I sa decom. Ovo je srednja škola I često se misli da se nemili dogadjaji češće dešavaju u srednjim školama. Na žalost tragičan dogadjaj nas je demantovao. To nam je samo pokazalo da nema razlike . Moramo dakle još ranije da krenemo sa razgovorima sa decom, od najranijih dana , da kroz te razgovore naučimo decu da nam se obraćaju , da ne postoje “gluposti” kako oni kažu, sve je važno. Na žalost kada pitamo učenike koliko vremena provedu sa roditeljima u razgovoru , svakodnevno , kažu nam petnaest minuta ili pola sata. Ta deca provode dosta vremena u školi I mi moramo imati ne samo obrazovnu već I vaspitnu ulogu. Nije bitno šta kaže zakon jesmo li zaduženi za vaspitanje ili nismo. Kad provodimo dane I godine sa decom , ja bih rekao jesmo, to je naš zadatak podjednako”, objašnjava Timotić koji najavljuje vanredan roditeljski sastanak u školi za naredni period.

“Svi smo krivi za ovo što se dogodilo, moramo da priznamo krivicu”, zaključio je Timotić

 

 

5 comments on “Minut ćutanja u valjevskim školama – Moramo da se pogledamo u oči

 1. U pamet se

  Zao mi je te dece. Neka im Bog dusu oprosti, a mi moramo nauciti da budemo svi bolji ljudi. Da ne trubimo jedni drugima u saobracajj, da ne psujemo, da ne teramo „jake face“ da maltretiraju profesore kakl bi poklanjali ocene nasoj deci, kako bi cutali, kako bi sklanjali probleme pod tepih. Tuzno je da svi znamo kakvo je stanje u prosveti decenijama, a da zatvaramo oci, cutimo, mislimo nije nas problem, jer nije u nasem dvoristu. Samo, varate se gospodo. Sve je to nase dvoriste. Vratite Boga u dvoriste, recite da ste godinama iz Medicinske indirektno izbacivali veronauku, jer ste forsirali nesto drugo? Vratite veronauku u skole u izvornom obliku, naucite decu veri. Nije problem samo skola, vec svi. Roditelji mnogi, nazalost, misle da je skola gde ostavljaju decu dok su na poslu. Pretvorili su skolu u vrtice koji traju dok deca ne postanu ljudi. Stalno vrtic, psiholoski gledano. Tutnu deci telefon u ruke kuci i sta moze da se nadje na netu? Ima dobrih, ali i losih stvari na netu, nije sporno, ali uz stanje u skolama, pa uz medije i sve ostalo, ostavlja posledice. Profesorima i svim zaposlenima u skolama da se dodeli status sluzbenog lica, svi nakon sestog razreda do kraja srednje da se svakih sest meseci testiraju na drogu. Policija da radi svoj posao. Mediji da promovisu vrednost prave, koje ce produhovljavati ljude, a ne unistavati naciju, postepeno. I jeste tako, ne skrivajmo pogled, vidimo sta se decenijama desava! Izvucimo pouke i budimo bolji ljudi! Ne upirimo prstom jedni u druge, svi ovo shvatimo i kao kaznu i kak opomenu! Bog nas jos voli, cim nas opominje! Urazumimo se i postanimo bolji ljudi, a to ne mozeml bez vere, bez Gospoda Boga. Ne mozemo bez Sina Bozijeg Isusa Hrista. Nista smo bez religije, samo bedna ljustura koja se pravi da je nesto pametna? Pravimo sopstene ideologije i sisteme, a nismo sposobni da postujemo sistem koji nam je dao Bog i koji ne ispravan? Kako cemo biti lojalni nasim sistemima, kad nismo Bogu lojalni? Vratite veronauku u skole, pozovite svestenike da okade skole, slavite slave, pocinjite nastave uz „Oce nas“ i videcete kako ce nam svima biti bolje! Porodicama zrtava saucesce, ranjeninama zelja da se oporave, a nama zivot i zdravlje i pamet i u veru se uzdajmo braco Srbi, jer sve ostalo je saml bedna imitacija.

  Reply
  1. Dragan

   bravo. ovakve stvari se ne desavaju u zemljama gde narod veruje u boga. na primer u americi i rusiji.

   Reply
 2. creator

  Hoce li mozda ucesnici ZADRUGE ucutati minut cutanja i nihov idejni tvorac , cije dete uci u ozloglasenim SAD

  Reply
 3. Rale

  ŠTA kažu naši Psiholozi i pedagozi koji loše imitiraju svoje zapadne kolege,jel ovaj Kosta nije bio HIPERAKTIVAN nego depresivan ili šta ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.