Kroz javno privatno partnerstvo do zamene uličnih svetiljki

Shodno odluci Skupštine grad Valjevo ući će u projekat javno privatnog partnerstva (JPP) za zamenu više od 11 000 uličnih svetiljki . Realizacija predvidjenog JPP omogućiće uštedu električne energije za 80%. Grad za struju koju troši ulična rasveta izdvaja oko 100 miliona dinara.

Skupštinska odluka podrazumeva projekat JPP bez elemenata koncesije što praktično znači finansiranje projekta od strane privatnog partnera. Na taj način se budžet lokalne samouprave kreditno ne zadužuje, već lokalna samouprava preuzima obavezu da omogući i poveri privatnom partneru nesmetano obavljanje komunalne delatnosti, dok bi se za obavljanje predmetne delatnosti privatnom partneru isplaćivala naknada na mesečnom niovu.

Predmet ovog predloga projekta jeste zamena i implementacija ukupno 11.782 svetiljke sistema javnog osvetljenja u gradu Valjevu, čija je zamena, kako se moglo čuti na sednici Skupštine opravdana i svrsishodna, od ukupno 512.198 svetiljki koje čine celokupan sistem javnog osvetljenja (zamena preostalih 416 komada svetiljki ne bi bila svrsishodna). Uključivanje i isključivanje postojećeg sistema javnog osvetljenja vrši se astronomskim satovima i fotorelejima, a prosečan godišnji broj časova rada trenutno iznosi 4.015 sati.

Konkretno, obaveze privatnog partnera bile bi da obezbedi finansijska i tehnička sredstva za sprovođenje zamene javnog osvetljenja u lokalnoj samoupravi kroz sledeće aktivnosti:

-priprema i izrada projektne dokumentacije za izvođenje usluge zamene;

-izvođenje usluge zamene postojećeg sistema javnog osvetljenja novim efikasnim svetiljkama sa LED tehnologijom;

-usluge nabavke, transporta, demontaže, montaže i odlaganja demontirane opreme;

-ugradnja sistema za uključivanje i isključivanje sistema javnog osvetljenja;

-izrada projekta izvedenog stanja javnog osvetljenja naseljenih mesta u gradu Valjevu sa katastrom javnog osvetljenja nakon završetka usluge – implementacije mera uštede energije i predaja istog javnom partneru;

-da nakon izvršene implementacije MUE izvrši merenje viših harmonika i faktora snage na napojnoj mreži o uticaju viših harmonika i faktora snage na mreži na najmanje jednoj trafostanici;

-tekuće održavanje rekonstruisanog dela sistema tokom trajanja ugovornog perioda od 15 godina;

-garantovanje kvaliteta osvetljenja i postizanja mera uštede energije tokom celog perioda trajanja ugovora, u skladu sa standardom EN 13201.

Obaveze javnog partnera bile bi:

-da snosi troškove za utrošenu električnu energiju i troškove distributivnog sistema;

-da plaća naknadu privatnom partneru za primenu mera uštede energije na mesečnom nivou u periodu od 15 godina.

Trrenutni troškovi grada Valjeva za utrošenu električnu energiju za uličnu rasvetu iznosi 103,5 miliona dinara dok je procena koja je izneta na sednici Skupštine da bi troškovi grada realizacijom JPP iznosili 22.174.001,10 dinara pa je naglašena ušteda od skoro 80%.

Ulične svetiljke bi trebalo da budu zamenjene LED svetiljkama koje ne samo da smanjuju trošak električne energije već i emisiju CO2.

LED osvetljenje je kombinacija postojećih sistema osvetljenja unapređenih LED tehnologijom. Razvojem LED tehnologije, postiglo se to da je moguće spakovati moćno rasvetno telo koje troši samo deo električne energije klasične sijalice, u klasična rasvetna tela uz isto ili jače osvetljenje. Naziv LED potiče od skraćenice za tri engleske reči light emitting diode u prevodu dioda koja emituje svetlost.

5 comments on “Kroz javno privatno partnerstvo do zamene uličnih svetiljki

 1. Valjevac

  Dal da se smejemo ili placemo. Pa to je dogovoreno da se da Milutinovicevom rodjaku da se smulja malo para. KRIMINALCI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE.

  Reply
 2. Dragan

  grad nema kapacitet da promeni sijalice i zato posao mora da se da privatnoj firmi. ovo donosi velike ustede i bice vise novca za druge projekte koje smo smislili

  Reply
 3. Шпанац

  Кад је уштеда 80% , значи да ћемо дебело платити. Мислим памет и струку.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.