Kivot Sv. Vladike Nikolaja na čelu slavske litije u Beogradu

Na čelu litije, koja će ulicama Beograda povodom slave grada,  krenuti od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama, biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će izuzetno, radi utehe vernog naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić .

Prethodnog dana, 24. maja 2023. godine, svete mošti vladike Nikolaja biće prenete u valjevski Saborni hram, odakle će posle molebna svečano u pratnji Preosvećenog Episkopa valjevskog g. Isihija krenuti ka Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima pred praznično bdenije.

U Vaznesenjskom hramu mošti će biti i na sam dan praznika da bi u večernjim časovima u svečanoj Spasovdanskoj litiji bile prenete do hrama Svetog Save, gde će Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu.

Kivot Svetog Vladike Nikolaja bio je izložen do sada  u više svečanih dana van manastira Lelić u brojnim gradovima Srbije : Beogradu, Soko gradu, manastiru Žiči, Čačku, Kragujevcu. Poslednji put moštima Svetog Vladike Nikolaja vernici su u Valjevu mogli da se poklone 2014. godine.

“S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima”, navodi se na sajtu SPC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.