GO SPS obeležio Dan pobede nad fašizmom

Predstavnici gradskog odbora SPS Valjevo su povodom Dana pobede nad fašizmom položili venac na spomen obeležje Narodnom heroju Dragojlu Dudiću.

“Dragojlo Dudić je rođen 9.decembra 1887.godine u selu Klincima, potiče iz bogate patrijarhalne zajednice gde se smatralo da je školovanje i učenje samo za gradsku decu! Samostalno je naučio da čita i piše,i postao najpismeniji i najnačitaniji seljak u zemlji, govorio je engleski jezik! Bio je zemljoradnik, novinar, pisac, revolucionar! Učesnik je balkanskih ratova, Prvi svetski rat je završio sa činom narednika! 1919.godine je postao član Socijalističke radničke partije Jugoslavije! Bio je komandant valjevskog partizanskog odreda, a od novembra 1941.godine je predsednik Glavnog narodnooslobodilačkog odbora Srbije! Poginuo je u borbi sa Nemcima u okolini Mačkata na Zlatiboru 29.novembra 1941.godine! Porodica Dudić i selo Klinci su iznedrili još dva narodna heroja Mišu Dudića (Dragojlovog sina) – umro 1943.godine od posledica ranjavanja u Prijepoljskoj bitci i Sretena Dudića (pilota) – poginuo 14.februara 1937.godine u Španiji u borbi protiv tri neprijateljska aviona! Dragojlova ćerka Persa je stradala u logoru u Aušvicu, a supruga Stevka i ćerka Zorka bile su zatočenice Banjičkog logora!”, navodi se u saopštenju SPS-a.

2 comments on “GO SPS obeležio Dan pobede nad fašizmom

  1. Dragan

    lepo sto na slikama nema onog pavlovica. sad da se ujedinimo. prvo dodjite na miting podrske hepiju i pinku i presedniku vucicu a onda vas primamo i u novi pokret za odbranu od opozicije

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.