Ranka Savić: Zaposleni u Krušiku izvesno idu u štrajk

„Zaposleni u HK Krušik izvesno će stupiti u štrajk“, najavila je predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata Ranka Savić nakon razgovora sa radnicima u ovoj fabrici, članovima pomenutog sindikata. Tačan datum štrajka bić naknadno saopšten.

Radnici Krušika nedavno su održali štrajk upozorenja , a kako je tada najavjeno odluka o stupanju u štrajk trebalo je da bude doneta nakon sastanka predstavnika Sindikata sa rukovodstvom fabrike.
HK Krušik danas je posetila Ranka Savić predsednica ASNS: „Ono što mogu da kažem prema informacijama kojee sam danas dobila jeste da će definitivo biti organizovan štrajk. Pregovori izmedju sindikata i rukovodstva su u toku , a za stupanje u štrajk neophodno je da se ispune svi zakonski uslovi“, rekla je Savić na onferenciji za novinare ispred same kapije Krušika.

Predsednica ASNS kaže da su je radnici informisali da u fabrici vlada veliko nezadovoljstvo:“Oko 1400 radnika prima platu u iznosu od oko 50 000 dinara dok je prosečna zarada u fabrici 64 000 dinara. Too je za anamesnku industriju jako loše , pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo veme sada za namensku jer sve što se proizvede može se i prodati. Pregovori sa rukovodstvom nakon štrajka upozorenja su propali i očekuje se štrajk“.

Savićeva prilikom boravka u Krušiku nije razgovarala sa rukovodstvom fabrike s obzirom da su pregovori sa sindikatima propali. Na pitanje Vamedia na šta se sve odnose zahtevi sindikata Savićeva kaže da se oni ne odnose samo na povećanje plata.“ Jedan od velikih problema je nepovezan radni staž. On se povezuje pred odlazak radnika u penziju , ali na najniži iznos što utiče na visinu penzija . Po meni bi trebalo da i to bude zahtev. Kao i obračun plata koji je suprotan zakonu jer se plata obračunava na minimalni radni sat od 230 dinara dok se u Krušiku obračun vrši na 180 dinara. To nije po zakonu. Sve treba da izadje na videlo“, rekla je Savić koja objašnjava da Krušik nije jedina fabrika gde se krši zakon vezano za iznos satnice .

Predsednica ASNS potvrdila je da u razgovorima sa rukovodstvom učestvuju svi sindikati u Krušiku te i najavila da će odluka o tačnom datumu stupanja u štrajk biti naknadno saopšten.

„Tražili smo sastaak sa ministrom odbrane . Nismo dobili odgovor i to je prvi put od postanka ovog sindikata da nismo dobili nikakav odgovor od ministarstva ni pozitivan ni negativan. Jednostavno nikakav i možemo reći da je komunikacija otežana“, izjavila je Ranka Savić , predsednica ASNS.

24 comments on “Ranka Savić: Zaposleni u Krušiku izvesno idu u štrajk

 1. Dragan

  kome se nesvidja nek ide u druge fabrike koje smo otvorili pa nek tamo strajkuje ako sme. svi ste dobili posao preko stranke i obecali da ce te biti poslusni i sad cim ste dobili za stalno vi se bunite. nasi stari kazu rani kuce da te ujede. tako i vi iz krusika podbunjujete narod u trenutku kad se odlucuje sudbina kosova i kad presednik vucic vodi mudru politiku za opstanak drzave

  Reply
  1. Sladjana

   Tacno Dragane, u pravu si. Mogli bi malo direktori, rukovodioci sefovi da probaju da izadju na trziste rada, a veciti su i nezamenljivi. Doduse VD direktorka je bila na trzistu u Koceljevi pa je isterali koliko je bila strucna. A verovatno i ostali mogu da rade samo u Krusiku i nigde drugde?

   Reply
 2. beton hala

  gde ti je odbor iz Krusika na fotografijama? Nisu smeli da izadju pred kamere?

  Reply
 3. Svu,svi,svi

  Ako sve izađe na delo onda će svi direktori od 2004 završiti u zatvoru sa konfiskovanjem imovine ,najgore bi prošli brat i sestra

  Reply
 4. Sladjana

  Nece ovde pomoci strajk. Ako se ovako nastavi ovde pomaze samo katanac. Veljko i ekipa na cleu sa direktorkom zdusno pomazu tome. Sto se vise bore za fabriku ona vise tone. Fabrici ne pomazu tabele, tabela prebrojavanje dana odmora, placenog, nezakonito prebrojavanje sifri bolovanja i drugi statisticki podaci? Tuzbe i troskovi tuzbi samo se nizu. Da li je neko od direkotora ili pravnika kojih ima 9 plus advokatska kancelarija koja se placa, odgovarao ili platio iz svog dzepa troskove izgubljenih sporova? Bahatoscu VD direktorke, neznanjem i drugim postupicima, toliko su uruseni medjuljudski odnosi. Godinama su radnici radili u zici, ali ovo sad postaje zatvor!

  Reply
 5. Pera

  Neka se obrate bivšem direktoru Petkoviću, on je i doveo do ovoga !!!
  Valjda niste zaboravili „Aferu Krušik“ jer se događala u njegovo vreme .

  A razmislite i kako ste glasali i kako ste primani ???

  Reply
  1. Sladjana

   Petkovic jeste unistio fabriku, ali proslo je mnogo vremena i mnogo para je drzava ulupala u Vistad kroz raznorazne obike pomoci, kredita otpisa dugova. A fabrika zahvaljujuci Veljku i statisticarskom drustvu sve vise i vise tone.

   Reply
 6. Radnik krusika

  Sindikati su vazda bili postenjacine.. Ova se prva nasla da govori o strajku, a poslednja je potpisala.. Dok je njen predstavnik u krusiku, cuveni Biber, isao i pricao da on nema potrebe da strajkuje, kome se ne svidja nek ide u drugu firmu.. A vi novinari pitajte doticnu zasto se narod sam organizovao i krenuo bez sindikalaca u strajk i kakvo je uopste misljenje radnika o sindikatu?? Sindikati produzene ruke Jovanke, a jedino ce ispastati gulija.. Pozdrav

  Reply
 7. Draga

  Tesko onom koga Ranka savetuje bila je pre20 godina u Uzoru njega vise nema a ona dalje savetuje pomaze ali samo sebi

  Reply
 8. Zoran

  Taman žena došla iz Dubaija puna znanja i deviza,koje hoće da primeni za dobrobit fabrika ,a vi u štrajk,sram vas bilo

  Reply
 9. Pera

  Od 1996 godine rukovodstvoHk Krušik obračun zarada vrši na štetu radnika.Isplaćuje topli obrok i prevoz a osnovica minimalac.Sve na uštrb radnika koji vide isplatu a ne uplate poreza i doprinosa.Povežu staž na minimalac kad ideš u penziju.Ja sam ih dobio na sudu MORALI SU DA UPLATE PRAVE DOPRINOSE.

  Reply
 10. Eto tako

  Jovan počeo,Mladen nastavio,Jovanka završila,oni se obogatili jedino radnici propali

  Reply
 11. Sugrađanin

  Krušik danas. Fabrika sa muzejskim eksponatima kako sa zagrebačkim kadrovima tako i sa infrastrukturom . Sindikalni prestavnici krušika nisu bili prisutni zbog privatnih aktivnosti i mulja poslova a neki zbog obaveza u strankama .Nije Ranka najavila dolazak. Ono malo poslova i teh postupaka koji se osvoje ustupaju se privatnim firmama radi provizije uskog vrha. Ovo boranije može da se snalazi po već uhodanim i razrađenim šemama, malina ,šljiva i ostale agro kulture. Doduše ima i ljudi koji se bave zanatskim poslovima veoma uspešno ali su u krušiku na marginama i naj verovatnije su im na žestokoj smetnji. Što se tiče napredovanja u krušiku i vrednovanja sistem nije nikad ni radio po logici( škola, znanje, zalaganje, inovativni doprinos ) Jednodnevni štrajk bio je pokrenut isključivo od radnika bez sindikata a sad kad se ovi umešaju neuspeh je zagarantovan. Sindikalski uspeh je smanjenje otežanih uslova rada u devastiranom okruženju i unižavanje plata naj nižim grupama (proizvodnim radnicima) radi povećanja plate zagrebačkog kadra i njihovih poslušnika.

  Reply
  1. Sladjana

   E moj Sugradjaninu, vise Vistad nije u stanju da proizvede ni te muzejske eksponate bez minimum 50% škarta, al to nije problem? Iygubljeni sporovi i milioni isplacene odstete i to nije problem. Najveci problem su radnici jedino njih kad ne bi bilo rukovodstvo bi bilo yadovljno. Odnosno kada bi mogli da otpuste jedno 1000, a ostatak da radi bez plate, i ikakvih uslova, jer u proizvodnji i nema nikakvih uslova za normalan rad. Bilo koja inspekcija kada bi bila ozbiljna mogla bi odmah da stavi katanac!

   Reply
 12. Шпанац

  А да штрајк ипак сачека да се формира Покрет за Србију , па ондак да штрајкују.

  Reply
 13. Ekonomista

  Krušik je tetka firma gde penzioneri mogu da štrajkuju jer nose proizvodnju a šoferi direktora da,se toliko obogate da poseduju i servise Mercedesa po Beogradu,da direktori uvode mafiju u firmu,dok radnici sigurno propadaju i koji žive od plate su sirotinja.Pročešljajte bivše direktorke od 2004g do danas,videćete koliko su bogati,zašto postoji policija za privredni kriminal i organizovani ktiminal,Krušik je pun toga

  Reply
  1. Sladjana

   Bravo DEX i meni treba advokat , ya isto da tuzim, i ya to i ya ovih 17 – 18 meseci koji ce isto ici na teret imovine -odnonsno minimalac.
   A i advokatu ce se isplatiti. Nazalost ot ce narod platiti. Al nek cuti i trpi, narod bolje nije ni zasluzio.

   Reply
  2. Rade

   posalji broj telefona da se nadje zlu netrebalo uskoro se spremam da idem u penziju,hvala unapred

   Reply
 14. мр Предраг М.Вулетић

  Видим Ранку и Драгана Миловановића,који је после 5 октобра 2000 г. са места председника АСНС отишао на место министра за рад А Ранка је 5.октобра 2002 г. изабрана на место председника АСНС на коме је непрекидно и данас 21 годину касније.
  Ја сам изашао из АСНС када је Миловановић постао министар баш због тога.Шта ћете-револуција је увек јела своју децу.
  Ранка је била посланик ЛДП-а када ми у Крушик-Акумулаторима нисмо примали ни плате нити су уплаћивали доприносе ПИО фонду,и нисам чуо ни реч да је проговорила о тој неправди, а то јој је као председници Синдиката био и посао.Не бих јој желео да прође Голготу, коју смо ми прошли ,а и неће јер је њена плата висока и уредна а доприноси и отпремнине се подразумевају.Уосталом ове године пуни 65 па *бум ћемо видет*.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.