GO Novi DSS: Ko prati rad Mesnih zajednica?

Novi DSS izdao je saopštenje za javnost u kom se bavi analizom rada Mesnih zajednica. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Na pretodnim izborima za Savete mesnih zajednica pobedu je odnela vladajuća stranka. MZ bi trebalo da budu prvi stepene kojem se građani obraćaju za pomoć,ali očigledno je da one ne funkcionišu onako kako bi trebalo.  Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, Savet mesne zajednice je osnovni predstavnički organ građana na području mesne samouprave I u obavezi  je  da pokreće inicijativu za donošenje novih ili izmenu postojećih propisa opštine, predlaže mere za razvoj i unapređenje komunalnih i drugih delatnosti na području mesne zajednice ali I ono najvažnije donosi finansijski plan mesne zajednice i programe razvoja mesne zajednice na osnovu kojeg Gradska uprava dodeljuje sredstva za rad MZ iz gradskog budžeta. Finansijski plan bi trebalo da iskazuje prihode i  rashode, a  Savet mesnih zajednica je u obavezi da na kraju svake kalendarske godine usvoji završni račun.

Nakon pritužbi koje smo dobili od građana na rad mesnih zajednica, obišli smo 14 mesnih zajednica, kako gradskih tako I seoskih kako bismo utvrdili činjenično stanje. Tom prilikom zaključili smo da gotovo nijedna od MZ koje smo obišli nema usvojen završni račun, kao I da ne postoje dokazi o održavanju redovnih sastanaka. Rad organa MZ je javan, a Savet MZ je u obavezi da se oglašava putem informatora I sredstava javnog informisanja ili postavljanjem internet prezentacije. Zakon nalaže jedno, ali praksa je sasvim drugačija. Ne postoji nijedna javna objava o aktivnosti u prethodnoj godini. Savet mesne zajednice je dužan da najkasnije do 30. Marta tekuće godine dostavi Gradskom veću I Skupštini grada izveštaj o radu I izveštaj o realizaciji I korišćenju sredstava koje im je grad dodelio.

Ne želeći da budemo isključivi, od Gradske  uprave smo zatražii izveštaj o radu tri mesne zajedince , još 13. Februara ove godine, međutim odgovor do danas nismo dobili.

GO Novi DSS“

9 comments on “GO Novi DSS: Ko prati rad Mesnih zajednica?

 1. Yoya

  Pa vi ste i mesne zajednice zatvorili, a kamo li firme i ostalo… nema veze sto ste promenili ime u novi dss. Pokrite se usima

  Reply
 2. sava

  Tako je.Mesne zajednice u gradu Valjevu su u pravom smislu Potemkinova sela postoje samo na papiru i nisu servis građana Valjeva već napredne stranke!
  Bravo za Mariju.

  Reply
 3. Dragan

  sta vas iz opozicije briga za mesne zajednice kad nemate prestavnike nego su sve nasi ljudi i nas je narod ovlastio da ih vodimo kako hocemo

  Reply
 4. pera ložač

  E, braćo moja mila….
  kako može biti reda nadnu sistema, kada na vrhu sve funkcioniše po principu Sultanove milosti.
  „gazda“ ne dozvoljava da niko pismen ne prđe ni u najniži nivo vlasti, pa je džaba citirati Zakon i postavljati takva pitanja…
  Ako ih ne budete procesuirali ove na dnu što su lažno preoteli mesne zajednice, kad ih oterate sa tog mesta, ni vas nećemo smatrati za ozbiljne.
  Ajd pa u ime Boga da to bude što pre…
  Pero

  Reply
 5. ПАТРИОТА

  Вишестраначки систем и јесте демократско правило контроле и самоконтроле политичке партије или коалиције од стране здраве опозиције..
  Добро функционисање месних заједница је кључ ,доброг функционисања и покривености целокупне територије једног града у овом случају нашег Ваљева на корист грађана.
  Рационално или потпуно оправдана утрошена средства намењена МЗ говоре о задовољству или незадовољству грађана о чему говоре представници Новог ДСС-а ГО Ваљево.
  Наш град се годинама сусреће са проблемима инфраструктуре најмање у 50 % месних заједница ,због чега углавном млади одлазе са села тражећи боље услове за живот и то правило није од јуче него више од 30 година.
  Без инфраструктуре,путева по селима нема оживљавања села нити растерећења градова..
  Нови ДСС ГО Ваљева је одлично преко председника ГО Новог ДСС објаснио проблематику.
  Ко има уши нека чује а очи нека види.
  Убрзати оживљавање МЗ и села је приоритет над приоритетима…Надамо се да ће победити свест јер од нас зависи будућност.Хвала.

  Reply
 6. Miloš

  Stvarno bez komentara na sve ove „mlake“ teme. Pa od toliko bitnih tema vi se rekli bi ljude oglašavate besplatno tako što kaobneka saopštenja pišete . No dobro svako ima svoju „specifičnu težinu“ pa prema sebi određuje i značaj tema.

  Reply
 7. Istina

  U vezi svega mogu samo javno da izjavim da živim u M.Z.Krušik, i da nije tako kako je navedeno u izjavi ove stranke.Rukovodstvo moje M.Z sa svojim predsednikom podrzava zahteve nas gradjana,održava sastanke sa nama gradjanima i u prostoriji M.Z i na lokacijama gde mi živimo i svojim radom i zalaganjem imaju podrsku nas gradjana M.Z.Krusik.Hvala im za sav trud i imace podršku nas gradjana .Predstavnici bilo koje partije u gradu trebali bi ponekad i da pohvale rad koji je uočljiv.Hvala

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.