Centar dobio licencu za gerontodomaćice

Valjevski Centar za socijalni rad ponovo je dobio odgovarajuću licencu za gerontodomaćice. Grad Valjevo  ovu uslugu finansira i preko Caritasa pa na teritoriji grada trenutno radi 15 gerontodomaćica.

Prvi put socijalna usluga gerontodomaćice u Valjevu je uvedena 2007. godine kada je Centar dobio prvu licencu , a same žene koje rade ovaj posao morale su proći odgovarajuću obuku. Nova licenca koja je stigla krajem marta ove godine važiće u narednih 6 godina što je uz finansiranje od strane grada odredjena garancija da se usluga može sprovoditi.

Da bi neko lice dobilo uslugu gerontodomaćice neophodno je da se ispoštuje odredjena procedura u smislu zahteva koji se upućuje samom Centru. U zavisnosti od prihoda lica korisnik može biti i oslobodjen bilo kakvog plaćanja. U Centru za socijalni rad trenutno radi 5 gerontodomaćica koje ovu uslugu pružaju za 35 lica. Ove gerontodomaćice nisu medicinske sestre i ne pružaju medicinsku pomoć , ali su lica koja korisnicima mogu održavati higijenu u kući, nabavljati namirnice, kuvati za njih i nabavljati lekove , proveravati da li uzimaju redovno terapiju. „Gerontodomačica se kod korisnika zadrži dva sata i na taj način postižemo da što veći broj korinsika dobije ovu uslugu. Obaveza je da se posete gerontodomaćica vrše tri puta sedmično . One praktično pružaju pomoć u kući, ali samo na gradskom području jer za seosko područje ne postoje kapaciteti za pružanje ove usluge , a postoji i problem kako bi prevoz bio organizovan“, kažu u valjevskom Centru za socijalni rad.

Sa druge strane Grad Valjevo kroz socijalne usluge raspisuje tender za obavljanje ove usluge i trenutno tu uslugu pruža udruženje Caritas. Ovo udruženje ima 10 gerontodomaćica i uslugu pruža za više od 100 korisnika . Za razliku od Valjevskog Centra za socijalni rad Caritas ima i medicinske sestre .

Činjenice govore da u ovom trenutku u Valjevu uslugu gerontodomaćica koristi blizu 150 lica , ali su to mahom lica sa teritorije grada. Kako saznajemo Caritas udugom pokriva rubne delove grada poput Divaca, Popučaka, Degurića , ali kao ni Centar za sada ne pruža ovu uslugu na selu.

I jedni i drugi tvrde da postoji konstantna potreba za gerontodomaćicama te i da svakodnevno postoje zahtevi .

Potreba za gerontodomaćicama bila je izuzetno izražena i pre desetak godina na selu kada je grad prvi put razmišljao na temu sela i pomenute usluge s obzirom da su na selu već tada u većem broju bila prisutna staračka domaćinstva i samačka staračka domačinstva. Ideja je bila da tu uslugu pružaju žene sa sela kako bi se izbeglo rešavanje i opterećenje pitanjem prevoza koje pored resursa zapravo zahteva vreme . Od svega toga nije bilo ništa i ova usluga se u valjevskim selima ne sprovodi. Potreba postoji i možda je sada izražena više nego ikada.

Kako saznajemo grad nije napustio tu ideju i jedno od razmišljanja jeste da usluga bude finansirana kroz posebnu javnu nabavku, ukoliko to zakon dozvoli.

 

1 comment on “Centar dobio licencu za gerontodomaćice

  1. Tetka Lepa

    Ovo je odlična vest i treba sistem gerontodomacica je podržati ojačati i proširiti. Sugrađani su sve stariji sa svojim specifičnim potrebama, tempo života brz, deca sve dalje, tako da su profesionalne Gerontodomaćice sve vise nasušna potreba starijih. Najbolji način da se našim starijima odužimo je naša dužnost i briga kao grada i društva.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.