Uticaj klimatskih promena na zdravlje gradjana

U Valjevu je održana radionica „Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju (CliCCHE)“. U pitanju je Erazmus+ evropski projekat koji ima za cilj da razvije i testira nova iskustva u nastavi i učenju na tehničkim fakultetima evropskih univerziteta u cilju poboljšanja znanja o strategijama prilagođavanja na klimatske promene i za ublažavanje uticaja na zdravlje ljudi u okviru projekata urbane regeneracije.

Zoran Djukanović profesor Arhitektosnkog fakulteta u Beogradu pjasnio je da se radi o velikom medjunarodnom projektu koji se finansira od strane EU I uz ogromnu pomoć Grada Valjeva I akademskih institucija iz cele Evrope.

“Arhitektonski fakultet I Univerzitet u Beogradu zajedno sa fakultetom iz Nikozije , sa akademskim ustanovama iz Kamerinasa , Palerma I Lisabona čii akadmski deo ovog projekta. U projektu istražujemo  kako klimatske promene utiču na zdravlje gradjana. Valjevo će biti naš poseban focus u Srbiji. Imamo ogromnu pomoć ovog grada, projekat je vrlo važan I drago mi je da je Valjevo deo te medunarodne stručne I naučne priče . Znamo da valjevo ima probleme , ali ćemo probati da kroz rad I  institucije I gradjane dodjemo do rešenja koje u doglednoj budućnosti mogu biti finansirane  I dodjemo do rešenja Valjevo je primer koji bi mogli da slede I drugi gradovi u Srbiji, tu je pre svega borba za zdraviji grad I zdravije gradjane”, rekao je Djukanović..

Studenti Arhitektonskog fakulteta iz Beograda borave u Valjevu, gde će raspravljati o efektima klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema.

Djukanović kaže da će rezultati koji budu postignuti u Valjevu biti korišćeni ne samo u EU već širom sveta. Prvi rezultati su već objavljeni u nekim značajnim naučnim zajednicama.

“Naš tim je interdisciplinaran što znači da su uključene različite institucije, naučne ustanove  iz različitih oblasti. Istraživanje koje smo objavili deo je postupka dolaženja do rešenja uz sagledavanje iz različitih uglova. Radićemo razvojna scenaria I to prikazivati  I Valjevcima. Ti rezultati nam govore šta treba da uradimo da bi bili zdraviji . Ali sve to moramo da uradimo zajedno . Gradjani su ti koji moraju da kažu gde vide sebe u budućnosti. Deo, recimo rešavanja problema obuhvata I aerozagadjenje. Mi moramo da viddimo ne samo kakao da smanjimo aerozagadjenje nego kako da ga prevazidjemo u budućnosti. To je moguće uz značajna ulaganja. Moramo da nadjemo rešenja koja se ne oslanjaju smao na skupa finansiranja. U svakom gradu je drugačiji pristup, a recimo u Valjevu to zavisi I od klime  I od konfiguracije terena, izgradjenosti, viših I nižih objekkata. Pogledajte razliku izmedju centra Valjeva I Popučaka. Mi tu imamo na 5 km tri klimatska režima. Zato model rešenja mora biti primenljiv za različite uslove”, pojasnio je Djukanović.

Na radionicu koja je  održana u Valjevu pored nastavnika, saradnika i učenika sa Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta, pozvani su i građani, predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija, privatnih preduzeća, lokalni Profesionalci, predstavnici nevladinog sektora i drugi akteri u procesu razvoja grada. Na radionici  se raspravljalo o efektima klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema. Rezultati zaključaka ove radionice biće osnov za izradu varijanti scenarija razvoja ka željenoj budućnosti, koje će početkom aprila, sredinom maja i krajem juna biti predstavljeni učesnicima radionice i diskutovani sa njima u cilju unapređenja predloženih rešenja i izbora naj adekvatnijeg razvojnog scenarija.

 

3 comments on “Uticaj klimatskih promena na zdravlje gradjana

 1. Dragan

  sjajan projekat koji ce pokazati da na zdravlje gradjana uticu klimatske promene a ne zagadjen vazduh i rudnici euro litijuma kao sto neki misle

  Reply
 2. мр Предраг М.Вулетић

  Ово ме подсетило на разговор неугледног и угледног, коју је испричао Матија Бећковић где неугледни пита угледног хоће ли заратити Руси и Американци а угледни је одговорио:А како би било да се ти умијеш.
  Треба пре ових глобалних тема научити професоре а они студенте да се нпр. јавни паркинзи не праве три метра од стамбених зграда као што је то у Ваљеву које како каже професор много помаже овог глобалном пројекту од новца грађана а тим истим грађанима отежава живот .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.