POKS:Uz ogromne privilegije stranim kompanijama očekujemo bar jednu obavezu

GO POKS Valjevo izdao je saopštenje za javnost u kom navodi da očekuje da stranim kompanijama koje dolaze u Valjevo pored privilegija bude nametnuta bar jedna obaveza. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Na zajedničkom sastanku Sveta za privredu i Svata za ekonomiju Predsednik Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Đorđe Marković zatražio je analizu i mišljenje ekonomista POKS Valjevo o poštovanju  Zakona o radu na teritoriji našeg grada.

Povod za ovaj sastanak i inicijativu g. Đorđa Markovića je  najava Sindikata fabrike Gorenje koji je najavio da uskoro možemo očekivati štrajk upozorenja.

Inspekcija rada je opravdano, po prijavi Sindikata, podnela prekršajnu prijavu protiv direktora Gorenja u Valjevu zbog „protivzakonitog uvođenja prekovremenog rada“, ali, kako kažu ekonomski stručnjaci POKS Valjevo to nije dovoljna mera.

Saveti za privredu i ekonomiju su mišljenja da je potrebno drastično, kao primer drugim poslodavcima, kazniti fabriku Gorenje a ne samo simbolično direktora preduzeća.

Predsednik Gradskog odbora POKS Valjevo Đorđe Marković ima saznanja da se u ovoj fabrici u dugom trajanju krši Zakon o radu i to ne samo kada se radi o nametnutom prekovremenom radu.

Gradski odbor POKS Valjevo predlaže Gradonačelniku g.Gojkoviću da formira anketni odbor u Skupštini grada koji će ispitati i utvrditi sve činjenice kroz razgovor sa Sindikatom i nadležnim inspekcijama i da o tome obaveste odbornike u Skupštini Valjeva kao i medije.

Istovremeno, očekujemo od Gradonačelnika da pošalje jasnu poruku svim poslodavcima, od onih najmanjih pa do onih koji zapošljavaju veliki broj radnika, svejedno u kojoj privrednoj delatnosti i svejedno da li se radi o domaćim ili stranim kompanijama, da se u Valjevu neće tolerisati takvo nepoštovanje  Zakona o radu koje može da dovede do tragičnih posledica i sa smrtnim ishodom kako se to dešavalo poslednjih meseci u nekim  drugim gradovima Srbije.

Info služba Gradskog odbora POKS Valjevo“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.