Ko su bili I gde su sada valjevski gradonačelnici?

Lazar Gojković je 63.po redu gradonačelnik Valjeva . Počev od 80-tih na ovamo Valjevo je imalo 8 gradonačelnika odnosno predsednika Opštine. Neki od njih nisu živi , a neki se više ne bave politikom.

Koliko je neki gradonačelnik ostavio traga iza sebe najbolje pokazuje vreme . Ipak lista svih bivših gradonačelnika Valjeva , odnosno predsednika Opštine Valjevo je istorijski poduga. Dalekih godina predsednici Opštine Valjevo bili su po zanimanju I terzije I opančari, mašinski radnici , ali i u kasnija vremena matematičari, inženjeri, političari .

Najpre birani kao vidjeniji Valjevci svog vremena I uspešni u svom poslu  , predsednici opštine, nakon Prvog svestkog rata najednom su mogli da budu činovnici ili pak pripadnici neke političke grupacije.

Ako biste prosečnog Valjevca I upitali ko je bio Milivoj Tomić, teško da bi mogao da odgovori jer ovo ime pripada davnim vremenima. Ipak to je bio prvi predsednik Opštine Valjevo za koga postoji istorijski podatak , a tom dužnošću bavio se od 1839-1842 godine

Ipak, Valjevci bolje pamćenje imaju od sredine osamdesetih godina .

Dušan MIhajlović

foto: fejsbuk

Dušan Mihajlović (Valjevo, 27. septembar 1948), diplomirani pravnik i političar. Predsednik od 21. aprila 1986. do jeseni 1989. Bio je 54. gradonačelnik po redu. Politikom počinje da se bavi početkom 1990-ih, kada je osnovao stranku Nova demokratija.  Nakon pada Slobodana Miloševića sa vlasti, 5. oktobra 2000. godine, dolazi do vanrednih izbora za Skupštinu Srbije u decembru iste godine.Dušan Mihajlović stupa na dužnost potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za unutrašnje poslove (u ovom periodu nije postojala funkcija ministra unutrašnjih poslova, pa je Mihajlović obavljao tu dužnost kao potpredsednik vlade). Na toj funkciji je ostao i nakon atentata na predsednika vlade Zorana Đinđića, kada je formirana nova vlada na čelu sa Zoranom Živkovićem. Ipak, Dušan Mihailović ostaće upamćen u Valjevu kao predsednik Opštine koji je inicirao uredjenje Trga Živojina MIšića, jedan od osnivača IS Petnica I član Društva istraživača, uredjenje brojnh gradskih ulica, ozbiljan uticaj na privredni razvoj grada, osnivanje Moderne galerije itd. Mihailović je nakon povlačenja iz političkog života svoj mir pronašao na Povlenu. Napisao je dve knjige “Povlenske magle I vidici” I rado je vidjen gost  na nekim gradskim svečanostima. Javna je tajna bila da je prethodni gradonačelnik Gvozdenović često u svojim govorima pominjao Mihajlovića te njega javnosti predstavljao kao svog ideloga. Ipak MIhailović od davnih dana nije javni učesnik političkog života .

Slobodan Djukić

55. Gradonačelnik bio je  Slobodan Đukić (Beograd, 3. novembar 1941- 10.januar 2019), inženjer šumarstva. Predsednik Opštine Valjevo od jeseni 1989. do juna 1992. Đukić je rođen u Beogradu 1941. godine. Završio je Šumarski fakultet u Beogradu i kao diplomirani inženjer šumarstva profesionalnu karijeru započeo je u valjevskoj „Eroziji”, čiji je direktor bio od 1974. do 1984. godine. Narednih pet godina bio je sekretar Samoupravnih interesnih zajednica (SIZ), da bi od 1989. do 1992. obavljao dužnost predsednika opštine Valjevo. Od 2000. do 2001. bio je zamenik ministra u Ministarstvu za turizam, a od 2001. do 2004. godine pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga.Slobodan Đukić je bio jedan od osnivača Nove demokratije – Pokreta za Valjevo, učestvovao je u osnivanju Moderne galerije Valjevo, u organizovanju prenosa moštiju vladike Nikolaja Velimirovića iz SAD u Lelić kod Valjeva, bio pokretač i akter mnogih aktivnosti koje su znatno doprinele podizanju ugleda Valjeva. Djukić je bio jedan od posebno poštovanih I cenjenih predsednika Opštine u Valjevu.

Milorad Ilić

56 .predsednik Opštine bio je  Milorad Ilić (Valjevo, 20. april 1952-28. mart 2020), diplomirani pravnik. Predsednik od juna 1992. do 16. oktobra 2000. Milorad Ilić, rođen je u Valjevu 1952. godine, završio osnovnu školu i Gimnaziju u Valjevu, Pravni fakultet u Beogradu 1975. godine, položio pravosudni ispit 1979. godine. Radio u MUP-u Srbije od 1976. godine, šef pravne službe ŽTP Beograd u Valjevu od 1978. godine. Predsednik Skupštine SOUR ŽTP Beograd od 1984-1986. godine. Načelnik u Opštinskoj upravi od 1986. do 1992. godine.  Predsednik Skupštine opštine Valjevo od 1992-2000, biran tri puta 1992, 1994 i 1996. godine.Direktor i kontrolor poslovne organizacije Jugopetrola u Valjevu od 2000-2004. godine, advokat od 2004-2009. godine.Pomoćnik ministra saobraćaja od 2009 do 2014. godine. Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva od 2014. godine.Ilić je bio istaknuti član Socijalističke partije Srbije u kojoj je u godinama od osnivanja bio na funkcijama: sekretara Opštinskog odbora, predsednika Okružnog odbora, člana Izvršnog odbora GO SPS , člana Glavnog odbora i člana statutarne komisije Sosijalističke partije Srbije . Smrt ga je zatekla na mestu predsednika Skupštine grada Valjeva . Ilić je svoj mandate pedsednika Opštine obavljao u vreme vladavine Slobodana Miloševića pa je shodno društvenim promenama bio na meti opozicije . Za vreme ovih mandata započela je investicija brana Stubo –Rovni, i danas nezavršena velika sportska Hala, zgrade socijalnog stanovanja čiji temelji i danas stoje . Ne treba zaboraviti vreme zemljotresa u Valjevu pa i osnivanje Direkcije za zemljotres i mnogo više, dane bombardovanja Valjeva kada je grad ipak funkcionisao bez obzira na ratno stanje , a nakon toga i izgradnju novog stambenog bloka u Koloniji. Ilić je ceo svoj radni vek proveo na nekoj funkciji bilo da je u pitanju republičko ili pak lokalno imenovanje. Poslednje godine na mestu predsednika Opštine proveo je pružajući snažnu podršku tadašnjem gradonačeniku.

Tomislav Milanović

Političke promene u Srbiji I pobeda DOS-a na mesto prvog čoveka Valjeva dovele su kao 57. po redu predsednika Opštine  Tomislava Milanovića (Rađevo Selo, 3. oktobar 1957), diplomirani pravnik. Predsednik Opštine Valjevo od 16. oktobra 2000. do jeseni 2004.godine. Njegov angažman na mestu predsednika Opštine  potpuno je pao u senku nekih drugih ličnosti tog vremena. Milanović se I tada slabo pojavljivao u javnosti izuzev u slučajevima čestitanja ili pak saušća pa su ga uporedjivali sa nekadašnjim predsednikom SCG Zoranom LIlićem. Za njega se govorilo da je osoba protokola dok je značajno dominantniji u javnosti bio Žarko Kovač prvi čovek gradske vlade u to vreme. Ipak ne treba zaboraviti da je za vreme mandata Milanovića u Valjevo došlo Gorenje, ali I  Austroterm, dve velike firme koje I danas posluju na teritoriji grada. Milanović se ikada više nakon okončanja mandata nije pojavio u javnosti . Vratio se svom poslu u RFZO gde I danas radi I ne uključuje se u društveno politički život grada.

Jovan Tomić

58. Mesto na listi prvih ljudi Valjeva zauzima  dr Jovan Tomić (Sedlari, 1938), hirurg. Predsednik od jeseni 2004. do jula 2008. godine . Jovan Tomić ujedno je prvi gradonačelnik Valjeva izabran na neposrednim izborima. On je u drugom krugu glasanja  ujedno I kao kandidat Nove Srbije pobedio Nebojšu Andrića iz Demokratske stranke rezultatom 80:20. Mandat Jovana Tomića obeležen je rečenicom : Dobar čovek. Naime Tomić je svoju hiruršku karijeru izgradio na prepoznatljiv način u Valjevu nesebično pomažući svoje sugradjane . Ova činjenica doprinela je tome da gradjani glasaju za njega iako je Demokratska stranka u tom trenutku imala dobru podršku medju gradjanima. Jovan Tomić nakon svog mandata više nije javno politički istupao. Još jednom samo, govorio je na konferenciji Nove Srbije I to predlažući konkretno rešenje za Halu sportova kakvo je imao priliku da vidi na jednom od službenih putovanja. Tomić je penzioner, ali za razliku od Dušana Mihajlovića koji je sveprisutan na društvenim mrežama , on živi lagan penzionerski život pun uvažavanja I poštovanja od strane svojih sugradjana. I za vreme svog mandata često je isticao da je poziciju prvog čoveka Valjeva drugačije zamišljao te da on nije čovek političkih igara I mreža koje su se ispredale oko njega . Ipak te igre Tomić nije mogao da hiurškim putem reši već je uglavnom nastojao da zadrži poziciju medijatora medju grupacijama oko njega.  Jovan Tomić vidjen je I na protesnim šetnjama u Valjevu pre nekoliko godina , ali bez većeg I značajnijeg nastupa na njima.

Zoran Jakovljević

Zoran Jakovljević bio je 60. Gradonačlenik Valjeva I za razliku od Tomića na ovo mesto došao je nakon što je njegova partija Demokratska stranka , formirala vlast u Valjevu zajedno sa SPS-om. Rođen je u Valjevu 1959. godine. Na Građevinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1988. godine na odseku za betonske konstrukcije. Odmah po završetku studija, kao stipendista, zaposlio se u građevinskom preduzeću „Jablanica“ iz Valjeva, gde je prošao put od inženjera pripravnika na gradilištu, do funkcije glavnog inženjera operative. Tokom 1993. godine prešao je u DP „Valjevo plan“ gde se bavio projektovanjem, nadzorom, tehničkim prijemima i veštačenjem za potrebe Opštine Valjevo. U periodu od 1995. do 1998. godine radio je u kompaniji „Jugodrvo“, između ostalog i kao rukovodilac projekta u Novokuznjecku u Rusiji, a zatim u preduzeću „Farman engineering“, kao rukovodilac projekta u Moskvi, na objektima banke „SBS agro“.U toku njegovog angažmana u Moskvi, DP „Valjevo plan“ se transformisalo u JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“, gde po povratku radi kao viši stručni saradnik za poslove nadzora. Od februara 1999. godine do 2001. godine obavljao je funkciju pomoćnika direktora u sektoru za komunalno-tehničke poslove. Od juna 2001. godine obavlja posao direktora „Direkcije za izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom“, koja se bavi vođenjem investicija i izgradnjom objekata svih vrsta (individualnih, stambenih, javnih i infrastrukturnih). Posle izbora 2008. godine izabran je za gradonačelnika Valjeva i tu se zadržao naredne četiri godine. Nakon lokalnih izbora 2012. postao je odbornik u Skupštini grada. Jakovljević se nakon toga jedno vreme nije bavio politikom , ali je u decembru 2020. godine , na iznenadjenje mnogih,  postao prvi čovek valjevskih Demokrata. Na ovom mestu zadržao se do prošlogodišnjeg raspada Gradskog odbora I od tada se potpuno povukao iz političkog života I  radi kao direktor I procenitelj u Profy procenitelji d.o.o . Za vreme mandata Jakovljevića u Valjevu započeta je rekonstrukcija Kardjordjeve ulice , nastavljena izgradnja toplovoda, realizovani reciklažni centar i transfer stanica , započela izgradnja Gerontološkog centra. Ne teba zaboraviti da je u vreme njegovog mandata Valjevo dobilo jedan sasvim drugačiji pogled na socijalnu politiku grada u okviru koje su inovirani mnogi sadržaji , gerontodomaćice, sredstva za Narodnu kuhinju, sredstva za nezaposlene porodilje, sredstva za parove bez dece u procesu VTO.

Stanko Terzić

Kao 61. Gradonačelnik Valjeva na ovo mesto nakon izbora došao je Stanko Terzić . Rođen je 1952. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1975. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor matematike i pomoćnik direktora Poljoprivredne škole u Valjevu, a potom kao prosvetni savetnik za matematiku u Međuopštinskom zavodu za unapređenje vaspitanja i obrazovanja Valjevo i kao samostalni programer-rukovodilac odseka obrade u SDK. Član je Socijalističke partije Srbije. Bio je predsednik OO SPS u Valjevu i savezni poslanik u prvom višestranačkom skupštinskom sazivu SRJ. Od 1993. do 1994. godine obavljao je dužnost predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Valjevo, a od 1994. do 2001. godine bio je načelnik Kolubarskog okruga. Nalazio se i na čelu Upravnog odbora JP „Skloništa Srbije“. Radio je zatim kao stručni saradnik u Službi za platni promet, ekspozituri Narodne banke Srbije u Valjevu, a od 2005. do 2007. godine bio je direktor Javne ustanove Dom kulture „Valjevo“. Od 2008. bio je zamenik gradonačelnika Valjeva, a 2012. izabran je za čelnog čoveka grada. Činjenice pokazuju da je Terzić svoj mandat obeležio birokratskim metodama i velikom brigom o gradskom budžetu praktično ne vodeći mnogo računa o tome šta računovodstvene kalkulacije proizvode u samom gradu. U javnosti se nije pojavljivao izuzev u slučaju dolaska visokih delagcija uglavnom kad su u pitanju ambasadori stranih zemalja Po profesiji matematičar, Terzić je dokazao da funkcija gradonačelnika nije birokratska funkcija i tako postavio zadatak za valjevske partije da njegov naslednik bude pragmatičan čovek koji pored sabiranja i oduzimanja na papiru zna da sabira i oduzima i u praksi. Terzićevu ulogu u smislu izgradnje grada i njegovog razvoja na polju infrastrukture, slično kao što je to učinio Kovač – Milanoviću,  preuzeo je tadašnji  direktor Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić koji je u javnosti postao prepoznatljiv po ekspeditivnosti i pragmatičnosti. Sve su to osobine koje političar starog kova kakav je bio Terzić, nije imao. Ipak , ako se govori o te četiri godine onda se može konstatovati da je za vreme njegovog mandata nastavljena izgradnja škole u Brdjanima, nastavljena izgradnja Gerontološkog centra, nastavljena druga faza izgradnje Hale sportova, uredjeni sportski tereni i igrališta , rekonstruisani parkovi, Karadjordjeva ulica, spojene Sindjelićeva i Ulica Kneza Mihaila, otvorena Ulica Mirka Obradovića. Ipak svi ovi projekti nisu projekti čiji je nosilac bio Terzić. Nakon tog mandata Terzić iako se nalazio na odbornikoj listi SPS-a pa I u statusu odbornika nikada više nije imao poseban politički nastup niti angažman. Proteklih godina Terzić je vidjan jedino na političkim predizbornim skupovima njegove partije . Terzić je sada penzioner.

Slobodan Gvozdenović

Slobodna Gvozdenović na mesto prvog čoveka Valjeva došao je 2016. godine I na tom mestu ostao do aprila 2020. godine I time se u listu valjevskih gradonačelnika upisao na 62. mestu. Rođen je 1965. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Valjevu. Diplomirao na Medicinski fakultet univerziteta u Beogradu 1990. godine. Od 1990. godine zaposlen je u Zdravstvenom centru Valjevo. Od 2004. godine odbornik je u Skupštini grada Valjeva. Od 2014. do 2016. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije I predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Valjevu. Iako je nakon gradonačeničke funkcije svoje mesto u političkom životu Valjeva nastavio kao odbornik već u januaru 2022. Godine podneo je ostavku na ovu fukciju I trenutno radi na starom radnom mestu u Opštoj bolnici. Mandat gradonačelnika Gvozdenovića bio je prepun kontroverzi te ispunjen brojnim aferama .  Izveštaj Državne revizorske institucije ukazao je svojevremeno  na niz prekršaja vezanih za javne nabavke , reprezentaciju, nezakonito povećanje plate itd. Valjevska javnost svakodnevno je obaveštavana o novim aferama koje su se dešavale u Gradskoj upravi od kojih je izvesno hapšenje načelnika I službenika za javne nabavke vrlo dominantan podatak, a podsećanja radi na Džez festu u Centru za kulturu prisutni gradjani izviždali su njegov izlazak na scenu. Sva dešavanja za koja Gvozdenović još uvek nije odgovarao, dovela su do toga da na internom istraživanju javnog mnjenja Gvozdenović dobije jedva pozitivnu ocenu od strane gradjana. Već tada u decembru 2019. godine bilo je jasno da Gvozdenović neće ići u reizbor za gradonačelničko mesto. Kada su investicije u pitanju ovaj period Valjeva nije obilovao istima, uradjeno je nekoliko ulica medju kojima Mirka Obradovića, dva kružna toka , ali će ostati zabeležen I sraman pokušaj prodaje gradskog stana , ponašanje u trenutku početka epidemije korona virusa. Sama epidemija obeležila je umnogome njegov politički angažman I možda u neku ruku I bila prepreka za realizaciju nekih projekata koje je najavljivao na početku mandata. Valjevska opozicija u vreme njegovog mandata organizovala je I niz protesnih šetnji , a ostaće zabeleženo da se Gvozdenović sa gradjanima koji su bili opoziciono nastrojeni obračunavao na najbrutalniji način koristeći pojedine medije.Isti mediji pomogli su mu da u javnosti postane poznat I kao Konrad kako je u jednom od brojnih tv gostovanja nazvao korona virus. Gvozdenović je na početku svog odborničkog mandata izlascima za govornicu kritikovao I predsatvnike aktuelne vlasti u Valjevu , ali ipak njegov način govora I retorika uvreda nisu naišli na podršku odborničke liste koju je sam sastavljao pred poslednje lokalne izbore.

Aktuelni gradonačelnik Valjeva I 63. po redu je Lazar Gojković I njegov mandat je u toku.

Od Milivoja Tomića do danas više od šezdeset ljudi imalo je zvanje prvog čoveka Valjeva. Bez obzira koliko su se zadržali na tom mestu I sa kakvim motivima ili podrškom su dolazili na to mesto, svaki je na svoj način u svoje vreme obeležio I uticao na život u Valjevu.

20 comments on “Ko su bili I gde su sada valjevski gradonačelnici?

 1. Dragisa

  Vecina pre Lazara nije mnogo toga epohalnog uradilo, samo su se bavili trosenjem budzeta, nije bilo velikih stvari, sad se zaista mnogo toga velikog radi, brze trake, fabrike dolaze, gerentoloski, gas stize, vrtica dva se rade i svasta nesto dobro.

  Reply
  1. Sedi 1

   Slazem se. Bezvoljan, bezidejan, Mićin potrčko i anarhičan. Hteo je samo na grbaču naroda i kada nije izabran za poslanika, odmah je utekao u šumu.

   Reply
 2. Лазар

  Човек који је највише допринео да варош Ваљево постане Град Ваљево, Дуле Михајловић!!!
  Ови садашњи како су почели веома лоше ће да заврше!

  Reply
 3. Dragan

  naj gori su bili ovi iz dosa. dobri su bili dule mihajlovic i djukic koji su bili uspesni privrednici i imali firme lutra i pekara 15 septembar. mada je boba bio broj jedan. lazar ima sansu da prevazidje bobu ako ovako nastavi

  Reply
 4. Istina

  Botovi, kraj vam dolazi. Vučić vas neće primiti u novi pokret. U novi pokret će moći građani samo koji nisu ni u jednoj partiji. To su oni polupismeni i nepismeni koji do sada nisu bili ni u jednoj stranci, a kunu se u Vučića. Nažalost ima ih mnogo. Vi ste još malo istrošene krpe. Nemojte se više glupirati. Ako počnete da mislite svojom glavom ima šanse da idete na društveno korisne radove…
  Laza, Laza ne zna da organizuje ni čišćenje, ni odvoz smeća u gradu Valjevu…
  Bruka!
  Omladino što dalje iz oog beznađa.

  Reply
 5. Iz arhive

  Nadam se da je slučajno iz teksta o mandatu Zorana Jakovljevića izostalo i to da je u vreme njegovog mandata izgrađeno poslednje novo obdanište u Valjevu (ono u Gradcu), rekonstruisan Urgentni centar u Opštoj bolnici, i dograđeno potkrovlje Doma zdravlja. Grad Valjevo je u vreme Jakovljevićevog mandata kupilo Stefil koji je tako postao prva valjevska industrijska zona (pre toga naš grad nije imao nijednu parcelu u svom vlasništvu koju bi mogao da ponudi investitorima. Tada je i projektovana industrijska zona koju su nastavile da realizuju gradonačelnici posle Jakovljevića. Grad Valjevo je u njegovo vreme postao i vlasnik Doma vojske kojeg su neki kasniji gradonačelnici hteli da prodaju. Da ne zaboravimo da je u njegovom mandatu završena je i rekonstrukcija Kule Nenadovića. Rekonstruisane su i Crpna stanica Gradac (prva rekonstrukcija od kada je napravljena 1988. godine) i postrojenje za prečišćavanje vode na Pećini. Izgrađen je čak i onaj most preko Kolubare zbog čega su mu se neki smejali, a kojim su sada spojene ulice Suvoborska i Mirka Obradovića čime se rasterećuje saobraćaj preko mostova u centru grada. U vreme Jakovljevića naš grad je dobio i svoj novi grb koji se i danas koristi.

  Reply
   1. Iz arhive

    Nije Zoki. Samo u Valjevu postoje ljudi koji ipak imaju bolje pamćenje od zlatne ribice. Uzgred, sve ovo piše u jednoj publikaciji koju je Grad Valjeo izdao 2012. godine na kraju mandata Zorana Jakovljevića kao neku vrstu izveštaja šta je ta ekipa uradila za 4 godine vlasti. Mislim da je to bio i jedini put da nam je lokalna vlast predočila takav izveštaj. Demokrate su taj izveštaj postavile na svoju Facebook stranicu. Može da se vidi na ovoj adresi: https://www.facebook.com/valjevods/photos/pb.100064618242625.-2207520000./4272959572764344/?type=3

    To je slika naslovne strtanice, a sadržaj je dostupan klikom na strelicu na levo.

    Reply
 6. Valjevac

  Kome je potrebna ovakva prica spinovanja. Gori od goreg mogao je biti naslov. Masakrirana privreda opljackana Valjevska banka Stefil Gradac Ferum Elind Diva Jablanica …… nekome je potrebna satisvakcija za sve unisteno u Valjevu. Bolji je naslov SRAMOTE VALJEVSKE.

  Reply
 7. Miodrag V.

  DJUKIC ,MIHAJLOVIC,TOMIC ,……. SVI OSTALI ZAJEDNO NI BLIZU NJIMA TROJICI.IZA DJUKICA,MIHAJLOVICA JE NESTO I OSTALO ,NAPRAVLJENO A ONDA POSLE NJIH KAKO JE SE RASPALA JUGOSLAVIJA TAKO I VALJEVO

  Reply
 8. Marko

  Posle jednog Milorada Ilica Valjevo je doživelo da mu glavni funkcioner bude konobar Djordje Milicevic. E zemljo otvori se

  Reply
 9. Aca

  Mogli bi malo da napišete neki tekst i o ministru bez fotelje Milicevicu, malo da se pozabavite njegovim likom i delom.
  Doduse za njega može da se kaže da je vise kadar SNS nego SPS….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.